Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ουγγαρία είναι καιρός να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ουγγαρία είναι καιρός να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης διαβρώνουν τον πλουραλισμό και την ελευθερία έκφρασης – Οι αρχές, υπό τον Βίκτορ Ορμπάν επιτίθενται συστηματικά στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

cde
Την αποκατάσταση της ελευθερίας του Τύπου ζήτησε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα. «Είναι καιρός η Ουγγαρία να αποκαταστήσει την ελευθερία του Τύπου» αναφέρει η επίτροπος.

Όπως εξηγεί, «οι συνδυασμένες συνέπειες μίας πολιτικά ελεγχόμενης αρχής εποπτείας των μέσων ενημέρωσης και επεμβάσεων του Κράτους που παραμορφώνουν την πραγματικότητα της αγοράς έχουν διαβρώσει τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης στην Ουγγαρία».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει ότι οι αρχές της Ουγγαρίας, υπό τον εθνικολαϊκιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν επιτίθενται συστηματικά στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους ερευνητές δημοσιογράφους .Στόχος να στείλουν σαφές μήνυμα, ότι «θα υπάρξουν αντίποινα κατά οποιασδήποτε μορφής κριτικής στην κυβέρνηση».

Επιπλέον, η Ουγγαρία αγνοεί τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να σεβασθεί τον νόμο, «ουσιαστικό πρόκριμα για την ελευθερία της έκφρασης», επιμένει η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση

Με την υγειονομική κρίση, η κατάσταση «επιδεινώθηκε περαιτέρω το 2020 εξαιτίας των κανόνων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε και ανανεώνεται διαδοχικά.

Για την επανόρθωση της κατάστασης αυτής, η Επίτροπος προτείνει στην Ουγγαρία να τροποποιήσει την νομοθεσία για να κατανείμει τις εξουσίες του προέδρου της Αρχής των Μέσων Ενημέρωσης ανάμεσα σε περισσότερα αυτόνομα όργανα.

Κλείσιμο
Η ουγγρική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να σεβασθεί το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως προς τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης.

Οι ουγγρικές αρχές θα πρέπει επίσης να καταδικάσουν την ρητορική του μίσους κατά των δημοσιογράφων και να βάλουν τέλος στις δικές τους εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσων επικρίνουν την κυβέρνηση

Τέλος, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς επισημαίνει την ανάγκη ««ελεύθερου πολιτικού διαλόγου» πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022 και ζητεί ισότιμη μεταχείριση όλων των υποψηφίων ως προς την κάλυψή τους από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Βίκτορ Ορμπάν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι στα μαχαίρια εδώ και πολλά χρόνια. Οι Βρυξέλλες έχουν επικρίνει επανειλημμένως την Ουγγαρία για καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. Το τελευταίο κρούσμα παρουσιάσθηκε τον περασμένο μήνα όταν οι ουγγρικές αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας του Klubradio, του πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας, συχνά επικριτικού απέναντι στην κυβέρνηση Ορμπάν.


Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Αδιάθετα εμβόλια και στους ιδιωτικούς

Ιταλία: Υποχρεωτική καραντίνα πέντε ημερών στους ταξιδιώτες από την ΕΕ

Άλλαξε όνομα το εμβόλιο της AstraZeneca
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης