Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με το βλέμμα στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με το βλέμμα στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η επίθεση γοητείας από τον Τσαβούσογλου προς την Ε.Ε. μπορεί να εξηγηθεί από την αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ

simaies-europaiki-enosi-5
Με το βλέμμα στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη όπου ξεκίνησε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκία, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί με τη φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών, οι 27 θα ασχοληθούν με μια σειρά διεθνών ζητημάτων, με τις ευρω – αμερικανικές σχέσεις, μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Η άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια:


Αναφορικά με το ζήτημα πιθανής επέκτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι περισσότεροι υπουργοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως αντίθετοι, καθώς περιμένουν να δουν τις προθέσεις της Άγκυρας, ιδίως μετά την επίθεση γοητείας που εξαπέλυσε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο κ. Τσαβούσογλου βρέθηκε στην βελγική πρωτεύουσα όπου είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της ΕΕ, όπως την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζοντας ότι η σκληρότερη κριτική για την Άγκυρα προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποίησε συναντήσεις με ορισμένες ευρωβουλευτές, όπως τον Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Γερμανία, Πράσινοι), τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας.

Κλείσιμο
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι η τουρκική επίθεση γοητείας μπορεί να εξηγηθεί από την αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων και η σκληρή στάση από χώρες όπως η Γαλλία είχε επίσης αποτελέσματα. Ωστόσο, παρόλο που αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι για τις προθέσεις της Τουρκίας, δεν αναμένονται αποφάσεις στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, αναμένεται ωστόσο να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις επαφές του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις τρέχουσες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάνλι στη Ρωσία ιδίως μετά την κοινή δήλωση των ΥπΕξ των κρατών της Βαλτικής που ζητούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων στις πρόσφατες διαδηλώσεις Ρωσία, τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ενώ θα ασχοληθούν και με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια σε διεθνές επίπεδο.

Οι 27 θα συζητήσουν επίσης για το μεταναστευτικό στη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την Αίγυπτο, το Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα. Στο σημερινό Συμβούλιο θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας για το ζήτημα της περιφερειακής ασφάλειας στην Ασία και την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Λιανεμπόριο: Τρόμαξαν τους ειδικούς οι σκηνές συνωστισμού στην αγορά - Αλλαγές σήμερα στα ταξί

Με «κόκκινες γραμμές» η Ελλάδα στις διερευνητικές - Παγίδες από τους Τούρκους

Σήφης Βαλυράκης: Η μοιραία βουτιά στο «Νησί των Ονείρων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης