Με Lady Gaga και JLo η ορκωμοσία Μπάιντεν: «Αστακός» η Ουάσινγκτον, μεγάλος απών ο Τραμπ

Με Lady Gaga και JLo η ορκωμοσία Μπάιντεν: «Αστακός» η Ουάσινγκτον, μεγάλος απών ο Τραμπ

Πάνω από 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς θα περιφρουρούν την Ουάσινγκτον - Χωρίς πολίτες αλλά με πολλούς σταρ η τελετή - Μπάιντεν και Χάρις τίμησαν τους νεκρούς της πανδημίας σε συγκινητική τελετή -  Οι ετήσιες απολαβές του προέδρου των ΗΠΑ και τα προνόμια εφ' όρου ζωής

inauguration
Ξημέρωσε η ημέρα, που οι ΗΠΑ αποχαιρετούν έναν πρόεδρο και καλωσορίζουν έναν άλλον. Όλα είναι έτοιμα για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιείται υπό πρωτοφανείς συνθήκες. Η πανδημία και η απειλή επεισοδίων καθόρισαν μία δύσκολη εκκίνηση. Η χώρα εμφανίζεται διχασμένη, πληγωμένη, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά και πολυσύνθετα προβλήματα που απαιτούν υψηλούς πολιτικούς χειρισμούς.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Μετά την τελετή, αναμένεται να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά. Προηγείται, όμως, ο όρκος του Μπάιντεν μπροστά στο Καπιτώλιο, με θέα στο National Mall. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981. Η Ουάσινγκτον και το Καπιτώλιο θα περιφρουρείται από σχεδόν 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς και χιλιάδες αστυνομικούς σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι μυστικές υπηρεσίες.

flags-ekso


Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην τελετή είναι ιδιαίτερα μικρός: σχεδόν 200 άτομα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα υπάρξουν ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες. Τους πολίτες υποκαθιστούν 191.500 αμερικανικές σημαίες, συμβολίζοντας τον αμερικανικό λαό και την μη φυσική του παρουσία στην ιστορική αυτή στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία ζωντανά εκατομμύρια Αμερικανοί και όχι μόνο.

Παρουσιαστής της τελετής είναι ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς. Θα υπάρξει η παραδοσιακή επιθεώρηση του αγήματος από το νέο πρόεδρο, αλλά όχι η παρέλαση στη λεωφόρο Πενσιλβάνια προς τον Λευκό Οίκο. Τα αμερικανικά Μίντια ανέφεραν ότι θα γίνει «εικονική παρέλαση».

Κλείσιμο
field_of_flags


Λέιντι Γκάγκα, Τζένιφερ Λόπεζ και Ντέμι Λοβάτο είναι μόνο κάποιοι από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες που θα τιμήσουν το νέο πρόεδρο. Μεγάλος απών; Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται ήδη στο θέρετρό του στην Φλόριντα. Πάντως, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτών του έχουν οργανώσει μία διαδικτυακή ορκωμοσία για εκείνον, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας.

Την στιγμή της ορκωμοσίας, ο Λευκός Οίκος θα βρίσκεται σε μία αναστάτωση. Το ζεύγος Τραμπ θα τον έχει εγκαταλείψει από νωρίς το πρωί και συνεργεία καθαρισμού θα πραγματοποιούν γενική απολύμανση. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ειδικά εξαιτίας της πανδημίας που είχε πλήξει στο πρόσφατο παρελθόν τον Λευκό Οίκο. Μία τέτοια επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για 55.000 τ.μ. Τα πολυμελή συνεργεία θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο πέντε ώρες.

Μπάιντεν και Χάρις σε μια τελετή-φόρο τιμής στους 400.000 νεκρούς της πανδημίας

Εχθές το βράδυ, λίγες ώρες πριν αναλάβει την ηγεσία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τίμησαν τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον.

Η συγκινητική τελετή ήταν η η πρώτη ομοσπονδιακή εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενός ηγέτη που έχει κατηγορηθεί σφοδρά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερα από 24 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 400.000 θανάτους.

Memorial_1
memorial_2


Η επιμνημόσυνη τελετή διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Μνημείο του Λίνκολν. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και οι καμπάνες στον εθνικό καθεδρικό ναό ήχησαν 400 φορές σε ένα συμβολικό φόρο τιμής στους νεκρούς της Covid-19.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ύψιστη προτεραιότητα της προεδρίας του. «Για να είναι δυνατή η επούλωση, πρέπει να θυμόμαστε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να θυμάται κανείς, όμως αυτή είναι η διαδικασία της επούλωσης από την οποία πρέπει να περάσουμε ως έθνος», δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

memorial_5
memorial_3
memorial_4


Δείτε βίντεο: Με Lady Gaga και JLo η ορκωμοσία Μπάιντεν: «Αστακός» η Ουάσινγκτον, μεγάλος απών ο Τραμπ

Με Lady Gaga και JLo η ορκωμοσία Μπάιντεν: «Αστακός» η Ουάσινγκτον, μεγάλος απών ο Τραμπ



Ειδήσεις σήμερα:

Στον εισαγγελέα σήμερα για κατάθεση η Μπεκατώρου - Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώ

Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια - Σενάρια και «αγκάθια» για την εστίαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης