ΗΠΑ - Τραμπ: Διέταξε την αποχώρηση στρατευμάτων και από τη Σομαλία

ΗΠΑ - Τραμπ: Διέταξε την αποχώρηση στρατευμάτων και από τη Σομαλία

Είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις για το Αφγανιστάν και το Ιράκ - “Οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται ούτε απεμπλέκονται από την Αφρική”, διαβεβαίωσε το Πεντάγωνο

trump_wen
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ “διέταξε” την αποχώρηση “της πλειονότητας” των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σομαλία “ως τις αρχές του 2021”, δηλαδή λίγο προτού αποχωρήσει ο ίδιος από την εξουσία, αφού έχει ήδη ανακοινώσει την επίσπευση της απομάκρυνσης των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή του να “τερματίσει τους πολέμους χωρίς τέλος”.

Ο Τραμπ αποφάσισε να “μεταφέρει εκτός Σομαλίας ως τις αρχές του 2021 την πλειονότητα του προσωπικού και του στρατιωτικού εξοπλισμού”, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Πεντάγωνο.

“Ένα μέρος των δυνάμεων μπορεί να αναπτυχθεί εκτός της ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο οι υπόλοιπες δυνάμεις θα μεταφερθούν από τη Σομαλία σε γειτονικές χώρες προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται διασυνοριακές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές τους δυνάμεις ώστε να διατηρείται η πίεση στις βίαιες, ακραίες οργανώσεις”, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Περίπου 700 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τον στρατό της Σομαλίας, σε αυτή τη φτωχή χώρα στο Κέρας της Αφρικής όπου μαίνονται συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές αλ Σεμπάμπ, που έχουν δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα.

“Οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται ούτε απεμπλέκονται από την Αφρική”, διαβεβαίωσε το Πεντάγωνο. “Θα εξακολουθήσουμε να αποδυναμώνουμε ακραίες, βίαιες οργανώσεις που μπορεί να απειλήσουν το έδαφός μας”, τόνισε, ενώ δεσμεύθηκε “να διατηρήσει την ικανότητά του να διεξάγει στοχευμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Σομαλία”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης