Νέα Ζηλανδία: Ιστορική νίκη και προσωπικός θρίαμβος στις εκλογές για την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν

Νέα Ζηλανδία: Ιστορική νίκη και προσωπικός θρίαμβος στις εκλογές για την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν

Η 40χρονη Άρντερν αναμένεται να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση χώρα εδώ και δεκαετίες

Jacinda-Ardern
Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Νέα Ζηλανδία δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της.

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η 40χρονη Άρντερν σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και δεκαετίες και να αντιμετωπίσει την πρόκληση να φέρει εις πέρας την προοδευτική μεταμόρφωση που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας της, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κατά την πρώτη θητεία της στην κυβέρνηση, όπου οι Εργατικοί μοιράζονταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

«Πρόκειται για μια ιστορική καμπή», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μπράις Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, σημειώνοντας ότι οι εκλογές αυτές έφεραν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην εκλογική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας εδώ και 80 χρόνια.

Μετά την καταμέτρηση του 77% των ψήφων στις εκλογές αυτές -οι οποίες θεωρήθηκαν ευρέως ένα δημοψήφισμα για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Άρντερν την επιδημία της COVID-19- το Εργατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού εξασφαλίζει ποσοστό 49,0%, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Κόλινς ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 27%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής.

Το Εργατικό Κόμμα οδεύει προς την εξασφάλιση 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα.

Αν επιβεβαιωθεί ότι οι Εργατικοί εξασφαλίζουν εν τέλει περισσότερες από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, η Άρντερν θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση βάσει του σημερινού συστήματος.

Η Άρντερν βγήκε από το σπίτι της στο Όκλαντ και χαιρέτισε τους υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί εκεί. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε ότι τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και την συνεχάρη για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις εκλογές.

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα η Κόλινς.

Κλείσιμο
Οι δύο νυν εταίροι των Εργατικών στον κυβερνητικό συνασπισμό, το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία και το Κόμμα των Πρασίνων εξασφαλίζουν βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων ψήφων ποσοστό 2,6% και 7,6% αντίστοιχα. Αν η Άρντερν δεν μπορέσει τελικά να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων, εγκαταλείποντας το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Μια κυβερνητική συμμαχία Εργατικών-Πρασίνων θα είναι η πρώτη αριστερών καταβολών κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της Νέας Ζηλανδίας από τη δεκαετία του 1970.

Η 40χρονη Άρντερν χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός της χώρας της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περσινό μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, όπως και μια έκρηξη ηφαιστείου με νεκρούς, αλλά κυρίως για την επιτυχία της στην αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Τζέφρι Μίλερ, αναλυτής στον πολιτικό ιστότοπο Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη αυτή των Εργατικών αποτελεί «σε μεγάλο βαθμό έναν προσωπικό θρίαμβο της τεράστιας δημοτικότητας της Τζασίντα Άρντερν».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - Θα επιθεωρήσει τα έργα στον νέο φράχτη

Εύθραυστη ισορροπία μετά το αρνητικό ρεκόρ των 508 κρουσμάτων - Ένα βήμα πριν το lockdown τα Ιωάννινα

Το γερμανικό ΥΠΕΞ «δείχνει» την Ελλάδα ως την μοναδική ασφαλή χώρα στην Ευρώπη για τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης