Εκλογές ΗΠΑ 2020: Θα επηρεάσει η ασθένεια Τραμπ τη διεξαγωγή τους;

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Θα επηρεάσει η ασθένεια Τραμπ τη διεξαγωγή τους;

Ο Τραμπ νοσεί από Covid-19 με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται στα χέρια του αντιπροέδρου Πενς του ΥΠΕΞ Πομπέο και των παιδιών του 

trump
«Θα υπάρξει χρονική μετάθεση των αμερικανικών εκλογών;», είναι το εύλογο ερώτημα που απασχολεί έντονα τους Αμερικανούς αλλά και την διεθνή κοινότητα με τον ασθενή Ντόναλντ Τραμπ να κόβει βόλτες έξω από το νοσοκομείο όπου έχει διακομισθεί, αγνοώντας επιδεικτικά τις οδηγίες των γιατρών με στόχο την ανάρρωσή του από τη νόσο Covid- 19. Οι Ρεπουμπλικάνοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει στις εκλογές με την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει διψήφιο αριθμό (14 μονάδες διαφορά υπέρ του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters).

Με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τώρα χαίρει άκρας υγείας, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών ετοιμάζεται πυρετωδώς για το ντιμπέιτ το βράδυ της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) με τον Μάικ Πενς να διασταυρώνει τα ξίφη του με την αφροαμερικανή πρώην εισαγγελέα Καμάλα Χάρις. Η τηλεμαχία για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά την ώρα που το δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ βρίσκεται στον αέρα.

Confusion surrounds Trump’s condition as he makes drive-by appearance


Στις 15 Οκτωβρίου Τραμπ και Μπάιντεν θα έδιναν την δεύτερη μάχη στα τηλεοπτικά πλατό, όμως, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πορεία της υγείας του Αμερικανού προέδρου. Μέχρι να αναρρώσει πλήρως και να επανέλθει στην πολιτική σκηνή, το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ πέφτει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και τα παιδιά του Τραμπ. Σύμφωνα πάντως με τον ιστότοπο «The Hill», ο Μάικ Πομπέο θα είναι αυτός που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος ασκώντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ την ώρα που ο Τραμπ είναι ασθενής.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα κληθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι στις ΗΠΑ υπάρχει σταθερότητα και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ πάντως προβλέπει χρονική μετάθεση των εκλογών, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί το Reuters. Εκτός απροόπτου, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου. Εάν όμως ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να κατέλθει στις εκλογές, τότε το μπαλάκι πέφτει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων θα ορίσει τον αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς, ως νέο τους υποψήφιο. Αυτό βεβαίως με την προυπόθεση ότι η εξέλιξη της υγείας του Αμερικανού προέδρου δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.

Ο Τραμπ μπορεί σε επιστολή του να παραδεχτεί την αδυναμία του και να παραδώσει αρμοδιότητες στον Μάικ Πενς για όσο καιρό κρίνει αυτός. Αυτό έχει γίνει παλαιότερα. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε παραδώσει τα ηνία της χώρας για λίγες ώρες και για λόγους υγείας.

Trump's coronavirus diagnosis shakes up presidential race one month before Election Day
Κλείσιμο


Εάν όμως ο πρόεδρος αρνηθεί πεισματικά να παραδώσει τα ηνία, τότε τη σκυτάλη παίρνουν ο αντιπρόεδρος και οι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν από την Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία να εγκρίνουν την απομάκρυνσή του από την διεκδίκηση της δεύτερης θητείας. Εκεί απαιτείται πλειοψηφία 2/3 .

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας αφού βεβαίως έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Στην προκειμένη περίπτωση ο «κλήρος» πέφτει στην Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, που του έχει κάνει πολλές φορές την ζωή δύσκολη. Στην περίπτωση που και η Πελόζι δεν μπορεί, τότε αναλαμβάνει ο επικεφαλής της Γερουσίας των ΗΠΑ.Εάν ο Τραμπ πεθάνει πριν από τις εκλογές, τόσο η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών όσο και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων έχουν κανόνες που απαιτούν από τα μέλη τους να ψηφίσουν έναν αναπληρωτή υποψήφιο. Ωστόσο, 28 ημέρες πριν από τις εκλογές, είναι δύσκολο να βρεθεί υποψήφιος εγκαίρως.

Ήδη, 2,2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής ψήφου. Τα ψηφοδέλτια έχουν ήδη σταλεί σε ψηφοφόρους σε πάνω από 24 πολιτείες των ΗΠΑ και η αλλαγή του ονόματος ενός από τους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το «Electoral College» είναι ένα εκλογικό σώμα που σχηματίζεται κάθε τετραετία με σκοπό την εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου. Ο νικητής των εκλογών καθορίζεται με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των ψήφων από την εκλογική διαδικασία. Οι ψήφοι κατανέμονται στις 50 πολιτείες ανάλογα με τον πληθυσμό τους.Οι εκλογείς του «Electoral College» θα έχουν συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν τον πρόεδρο ο οποίος θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 270 από τις 538 συνολικές ψήφους του εκλογικού αυτού σώματος.



Ειδήσεις σήμερα

Υπνωτιστής κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση - Έκανε «εξέταση προστάτη» στους πελάτες του

Μεξικανή 103 ετών με χρόνια αναπνευστική νόσο ξεπέρασε τον κορωνοϊό


«Πήρε αναβολικά για να δώσει μια επικίνδυνη παράσταση» λένε οι επικριτές του Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης