Έκρηξη στη Βηρυτό: «Μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, υπουργείων και δικαστών για το νιτρικό αμμώνιο

Έκρηξη στη Βηρυτό: «Μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, υπουργείων και δικαστών για το νιτρικό αμμώνιο

Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την εταιρία του ρωσικού πλοίου και οι τελωνειακές αρχές του Λιβάνου είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές τα αρμόδια υπουργεία για το πόσο επικίνδυνη ήταν η ύπαρξη του νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού

beirut_2
Νέα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι υπηρεσίες της κυβέρνησης του Λιβάνου -μεταξύ αυτών και το υπουργείο Δικαιοσύνης- γνώριζαν για την ποσότητα του νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και από την οποία προκλήθηκε η φονική έκρηξη της Τρίτης, σύμφωνα με το CNN.

Η πληροφορία αυτή προστίθεται στις μέχρι τώρα αποδείξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται mail και δικαστικά έγγραφα, στις οποίες φαίνεται ότι αξιωματούχοι είχαν πληροφορηθεί και προειδοποιηθεί για τους χιλιάδες τόνους νιτρικού αμμωνίου που βρισκόταν στην λιβανέζικη πρωτεύουσα.

Μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ύπαρξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στις αποθήκες του λιμανιού για έξι χρόνια. Ωστόσο, έγγραφα που έχει στην κατοχή του το CNN, αποδεικνύουν ότι μέλη της λιβανέζικης κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος είχαν ενημερωθεί για τις τεράστιες ποσότητες του επικίνδυνου υγρού και είχαν αποτύχει να το αποθηκεύσουν με ασφαλή τρόπο.

Δείτε από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής:

Lebanon: Drone footage shows devastation of Beirut blast


Υπενθυμίζεται, ότι το 2013, το ρωσικό πλοίο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο, σταμάτησε στη Βηρυτό, ενώ είχε προορισμό τη Μοζαμβίκη, για οικονομικούς λόγους.

Κλείσιμο
Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τη ρωσική εταιρία στην οποία ανήκε το πλοίο, δημοσίευσε την Τετάρτη μία δήλωση, σύμφωνα με την οποία είχαν αποστείλλει επιστολές τον Ιούλιο του 2014, σε αξιωματούχους του λιμανιού της Βηρυτού και στο υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου «προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που μπορούσαν να προκληθούν από το εν λόγω φορτίο».

Στη δήλωση, αναφέρεται επίσης ότι η ίδια εταιρία είχε λάβει επιστολή «από τον Γενικό Διευθυντή ηπειρωτικών και θαλάσσιων μεταφορών, στην οποία τους ενημέρωνε ότι είχε αποστείλει επίσημα έγγραφα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί το βούλιαγμα του πλοίου, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το λιμάνι».

Το CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών για δηλώσεις, ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Παρόλες τις προειδοποιήσεις που είχαν λάβει, το φορτίο παρέμενε στο λιμάνι.

Συνεχείς προειδοποιήσεις

Οι τελωνειακές αρχές, εξέδιδαν συνεχείς προειδοποιήσεις, με παραλήπτη έναν δικαστή, για το επικίνδυνο φορτίο, ωστόσο ο εν λόγω δικαστής, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί, απάντησε αρκετές φορές ότι η διαχείριση του πλοίου και του φορτίου του δεν είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Σε τέσσερις χειρόγραφες απαντήσεις του, από το 2016 και το 2017, ο δικαστής απάντησε σε επιστολές των τελωνειακών αξιωματούχων του Λιβάνου, λέγοντας ότι έπρεπε «να συζητήσουν σε ποιο βαθμό η δικαιοδοσία του δικαστηρίου» θα κάλυπτε το θέμα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η viral αγκαλιά του Μακρόν σε Λιβανέζα - «Είμαι εδώ για να βοηθήσω εσάς»

Δεκαέξι συλλήψεις στη Βηρυτό - Οργή των πολιτών που ζητούν δικαιοσύνη

Έκρηξη στη Βηρυτό: Λαϊκή οργή, επεισόδια, συγκρούσεις και δακρυγόνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης