Κορωνοϊός - Έρευνα: Ποια ομάδα αίματος δείχνει να έχει τις λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει

Κορωνοϊός - Έρευνα: Ποια ομάδα αίματος δείχνει να έχει τις λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει

Συναρπαστικά συμπεράσματα από δείγμα 750.000 ασθενών με Covid-19 - Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια παραλλαγή αλληλουχίας DNA στο γονίδιο ABO, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης

research_covid
Η δράση του νέου κορωνοϊού αποτελεί ακόμα αχαρτογράφητο τοπίο για την επιστημονική κοινότητα, η οποία, ωστόσο, δίνει τιτάνια μάχη με τον χρόνο, προσθέτοντας κάθε φορά και ένα -μικρό έστω- κομματάκι στο μεγάλο παζλ που πρέπει να συμπληρωθεί, πριν ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου. Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό και δείχνει να σχετίζεται με το αίμα. Η ομάδα αίματος και η δράση του νέου κορωνοϊού ανάλογα με τον τύπο, αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό που απαιτεί τεκμηριωμένες απαντήσεις. Πρόσφατη έρευνα του γίγαντα της γενετικής έρευνας, 23andMe, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός φέρεται να  έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε ανθρώπους με συγκεκριμένη ομάδα αίματος και αντιστοίχως μικρότερη προτίμηση σε άτομα με άλλον τύπο αίματος.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι άνθρωποι με τύπο αίματος 0, διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να υποστούν επιπλοκές λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η εταιρεία έλαβε δείγματα από 750.000 ασθενείς με Covid-19 και διαπίστωσε ότι εκείνοι με τύπο αίματος 0, έχουν από 9 έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Η έρευνα εξέτασε την πιθανότητα και όχι τη σοβαρότητα.

Μια ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο τύπος 0 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο - και οι ασθενείς με αίμα τύπου Α έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν οξυγόνο ή να χρειαστούν αναπνευστήρα.

Η προκαταρκτική έρευνα της 23andMe, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο και εξακολουθεί να στρατολογεί συμμετέχοντες - δείχνει επίσης ότι μια παραλλαγή αλληλουχίας DNA στο γονίδιο ABO, το οποίο επηρεάζει τον τύπο του αίματος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για COVID-19.

Ενώ τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, ο επικεφαλής ερευνητής του 23andMe, Adam Auton, δήλωσε στο Bloomberg News ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά. «Είναι οι πρώτες μέρες. Ακόμα και με αυτά τα μεγέθη δειγμάτων, μπορεί να μην είναι αρκετό να βρεθούν γενετικοί συσχετισμοί», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε η μόνη ομάδα που το εξετάζει, και τελικά η επιστημονική κοινότητα μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει τους πόρους τηςς για να αντιμετωπίσει πραγματικά ερωτήματα που αφορούν τους δεσμούς μεταξύ της γενετικής και του COVID-19».

Ειδήσεις σήμερα

Το Περού στη δίνη της πανδημίας: Πάνω από 200.000 κρούσματα - Άλλοι 167 θάνατοι

Κλείσιμο

Η ΕΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός Λιβύη

Αρκούδα σκοτώθηκε από πυρά στα γαλλικά Πυρηναία




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης