Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) και η ελληνική συμμετοχή

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) και η ελληνική συμμετοχή

Η Βορειοκορεατική προέλαση - Η αντεπίθεση των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους - Η τελική σκληρή σύγκρουση - Η Συνθήκη Ειρήνης του Σεπτεμβρίου 1953 - Η ελληνική συμμετοχή, οι πολεμικές επιτυχίες και οι απώλειες

Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα ύστερα από την ανάληψη της προεδρίας των Η.Π.Α. από τον Ντόναλντ Τραμπ, η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο είναι έκρυθμη και τεταμένη. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν αρκείται σε απειλές, αλλά προχωρά και στην εκτόξευση πυραύλων. Αν σκεφτούμε ότι στην περιοχή είναι έτοιμες να δράσουν ανά πάσα στιγμή Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, σχηματίζεται ένα πραγματικά εκρηκτικό παζλ. Αν πατήσει κάποιος το κουμπί, όπως συνηθίζουμε να λέμε, οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από τραγικές και απροσδιόριστες. Πριν από 67 χρόνια, στην Κορεατική Χερσόνησο ξεκίνησε ένας τριετής σκληρός πόλεμος (1950-1953), που οδήγησε σε οριστική διχοτόμηση της Κορέας σε Βόρεια και Νότια. Σ’ αυτήν πήρε μέρος και ένα ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, που διακρίθηκε ιδιαίτερα, αλλά είχε βαριές απώλειες. Για να μαθαίνουμε οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι, ας δούμε λοιπόν με περισσότερες λεπτομέρειες τον Πόλεμο της Κορέας.

Η Κορέα υπό ιαπωνική κατοχή – Η ανεξαρτησία της Κορέας – Ο χωρισμός της σε δύο κράτη
Από το 1910 η Κορέα είχε προσαρτηθεί επίσημα στην Ιαπωνία. Τον Μάρτιο του 1919 ξέσπασε εξέγερση με αίτημα την ανεξαρτησία της χώρας. Το ίδιο έτος αυτοεξόριστοι Κορεάτες πατριώτες, αφού σχημάτισαν μια «Εξόριστη Προσωρινή Κυβέρνηση» στη Σανγκάη, η οποία βρισκόταν σε καθεστώς «εκχώρησης» στους Γάλλους, άρχισαν αγώνα αντίστασης κατά των Ιαπώνων. Tο αρχηγείο  των   Κορεατών μεταφέρθηκε αργότερα στις Η.Π.Α. Άλλα κινήματα, βραχύβια, οργανώθηκαν και στη Μαντζουρία, τα περισσότερα από τα οποία προσχώρησαν στην προσωρινή κυβέρνηση.Με τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945), η Κορέα απελευθερώθηκε. Μπήκαν όμως παράλληλα στο έδαφός της σοβιετικά  στρατεύματα στον βορρά και αμερικανικά στο νότο. Η χερσόνησος χωρίστηκε σε δύο ζώνες, βόρεια και νότια του 38ου Βόρειου Γεωγραφικού Παράλληλου. Η πολιτική επανένωση της χερσονήσου δεν έγινε, κυρίως λόγω διαφωνιών μεταξύ Η.Π.Α. και (τέως εννοείται) Ε.Σ.Σ.Δ., αλλά και λόγω της ομόφωνης αντίθεσης του συνόλου των Κορεατών σε διαιτησία επιτροπής του Ο.Η.Ε.

Το 1948 έγιναν εκλογές στο νότιο τμήμα, με την επίβλεψη μιας «Προσωρινής Επιτροπής» του Ο.Η.Ε. Στο βόρειο τμήμα δεν έγινε κάτι τέτοιο. Υπήρξε άρνηση διεξαγωγής εκλογών, μετά από σχετική καθοδήγηση της Ε.Σ.Σ.Δ. Στις 15 Αυγούστου 1948, ιδρύθηκε η Δημοκρατία ης Κορέας (Νότια Κορέα). Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Σίνγκμαν Ρι (Λι Σούνγκμαν). Στις 25 Αυγούστου έγινε εκλογή αντιπροσώπων στο βόρειο τμήμα και σχηματίστηκε κυβέρνηση της Λαϊκής Κορέας με πρόεδρο τον Κιμ ιλ-Σουνγκ. Ένα μήνα αργότερα ανακηρύχθηκε επίσημα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα). Ο πόλεμος της Κορέας

Η συνύπαρξη των δύο κρατών στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν προβληματική. Έτσι, στις 25 Ιουνίου 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός πέρασε αιφνιδιαστικά τη μεθόριο του 38ου Παράλληλου και στις 28 Ιουνίου κατέλαβε τη Σεούλ. Το Σ.Α. του Ο.Η.Ε., καθώς η Ε.Σ.Σ.Δ. απουσίαζε από αυτό, διέταξε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την επίθεσή της και παράλληλα κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στη Νότια Κορέα. Ο Χάρι Τρούμαν, πρόεδρος των Η.Π.Α., ανταποκρίθηκε αμέσως. Στις 30 Ιουνίου στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α., που βρίσκονταν στην Ιαπωνία, άρχισαν την εμπλοκή τους στον πόλεμο. Επικεφαλής τους ήταν ο 70χρονος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του Ειρηνικού Douglas Mac Arthur (1880-1964). Σταδιακά, στις δυνάμεις των Η.Π.Α. προστέθηκαν άνδρες από τις εξής χώρες: Αυστραλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Κολομβία, Αιθιοπία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότιος Αφρική, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Μ. Βρετανία. Ο πόλεμος αυτός είχε 4 φάσεις: στην πρώτη (25 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου) οι Νοτιοκορεάτες ενισχύθηκαν από 3 Αμερικανικές μεραρχίες. Αρχικά υποχώρησαν ως τις οχυρές θέσεις του Πουσάν στο νότιο άκρο της Κορεατικής Χερσονήσου. Μετά από αποτελεσματική άμυνα της 8ης αμερικανικής στρατιάς στο Νάκτονγκ, όπου οι Βορειοκορεάτες χρησιμοποίησαν όλες τις εφεδρείες τους,ξεκίνησε η αντεπίθεση των Νοτιοκορεατών.Η δεύτερη φάση (15 Σεπτεμβρίου-25 Νοεμβρίου 1950) ξεκίνησε με αιφνιδιαστική απόβαση των Αμερικανών στα νώτα των Βορειοκορεατών στο Ίντσον. Στις 26 Δεκεμβρίου ανακαταλήφθηκε η Σεούλ. Την 1η Οκτωβρίου οι Βορειοκορεάτες πέρασαν τον 38ο Παράλληλο, υποχωρώντας. Ο Mac Arthur είχε εντολή να τους καταδιώξει και πέρα από τη μεθόριο, αν έβλεπε ότι δεν υπάρχει σοβιετική ή κινέζικη επέμβαση. Έτσι προχώρησε προς τον ποταμό Γιαλού, στα σύνορα με τη Μαντζουρία, όπου οι δυνάμεις του έφτασαν στις αρχές Νοεμβρίου. Πίστευε ότι οι κινεζικές δυνάμεις υπό τον Λιν Πιάο δεν θα επέμβαιναν, αν και ήταν συγκεντρωμένες στη Μαντζουρία.
Στην τρίτη φάση (26 Νοεμβρίου 1950-10 Ιανουαρίου 1951), είχαμε την επέμβαση των κινεζικών δυνάμεων που ανάγκασε τους Αμερικανούς σε άμεση υποχώρηση προς τον 38ο Παράλληλο. Η κινεζική αεροπορία δεν έπληξε τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία. Τα λάθη του Mac Arthur οδήγησαν τον Τρούμαν στην αντικατάστασή του τον Απρίλιο του 1951 από τον στρατηγό Matthew Ridgway (1895-1993). Στις 23 Δεκεμβρίου 1950 σκοτώθηκε σε δυστύχημα με τζιπ ο διοικητής της 8ης αμερικανικής στρατιάς Walton Waker (1889-1950).

Στην τέταρτη φάση, από τον Απρίλιο του 1951 και οι δύο πλευρές στόχευαν στη διατήρηση του στάτους κβο της μεθορίου του 38ου Παράλληλου. Μετά από 5 μήνες σκληρών μαχών, το μέτωπο σταθεροποιήθηκε εκεί και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στο Πανμουτζιόν, που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 1953. Από το 1952, την αρχηγία των αμερικανικών δυνάμεων είχε αναλάβει ο στρατηγός MacW. Clark (1896-1984). Τον Σεπτέμβριο του 1953 οι Η.Π.Α. και η Ε.Σ.Σ.Δ. υπέγραψαν Συνθήκη Ειρήνης για Λογαριασμό της Νότιας και της Βόρειας Κορέας αντίστοιχα. Τα κινεζικά στρατεύματα αποσύρθηκαν το 1958.
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα (1950-1955)

Το 1950 η Ελλάδα μόλις είχε «βγει» από τον εμφύλιο. Λόγω του «ψυχρού πολέμου» υπήρχαν φόβοι για επίθεση σε βάρος της χώρας μας. Η πρώτη προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ προσέκρουσε στην άρνηση των Η.Π.Α. Το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας όμως ανάγκασε τους Αμερικανούς να απευθυνθούν και στη χώρα μας για βοήθεια, κάτω από την ομπρέλα του Ο.Η.Ε. Η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου θεώρησε ότι ήταν προς το συμφέρον της χώρας η συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας, έστω και αν η Ελλάδα δεν είχε καμία απολύτως σχέση με όσα γίνονταν στη μακρινή Ασία. Θεωρήθηκε ότι θα μπορέσει αργότερα να πετύχει την παροχή ανταλλαγμάτων, μεταξύ των οποίων και την είσοδο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.Έτσι, συγκροτήθηκε το λεγόμενο Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ), που το αποτελούσε ένα ενισχυμένο Τάγμα Πεζικού και ένα Σμήνος της Αεροπορίας, το 13ο Σμήνος Μεταφορών, με αεροσκάφη C-47 Dakota. Το Σμήνος συγκροτήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου 1950 και αναχώρησε για την Κορέα στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Το αποτελούσαν 7 αεροσκάφη της 355 Μοίρας Μεταφορών, που είχε έδρα την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας και προσωπικό από διάφορες ειδικότητες. Το ενισχυμένο Τάγμα Πεζικού είχε δύναμη 1.000 περίπου ανδρών. 
Ο πόλεμος της Κορέας ήταν πολύ σκληρός και ιδιόμορφος. Το ελληνικό Τάγμα, που έφτασε στο λιμάνι Πουσάν της Νότιας Κορέας στις 9 Δεκεμβρίου 1950, από τις 18 Δεκεμβρίου 1950 έως τις 19 Δεκεμβρίου 1953 πήρε μέρος σε σημαντικές αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις. Η Κίνα βοηθούσε φανερά τους Βορειοκορεάτες, ενώ η Ε.Σ.Σ.Δ., με απόλυτη μυστικότητα, τους ενίσχυε με στρατιωτικό υλικό και με πληρώματα που επάνδρωναν τα αεροσκάφη MiG-15.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ΕΚΣΕ σημειώθηκε τη νύχτα της 29/1/1951, όταν ο 3ος Λόχος κατάφερε να απωθήσει μεγάλη εχθρική δύναμη στο ύψωμα 381, προκαλώντας πολλές απώλειες στους αντιπάλους. 2 Έλληνες αξιωματικοί και 9 οπλίτες έχασαν εκεί τη ζωή τους.
Άλλες σημαντικές μάχες στις οποίες πήρε μέρος το ελληνικό Τάγμα Πεζικού ήταν:
Στο ύψωμα 325 (Μάρτιος 1951), στο ύψωμα Σκοτς (Οκτώβριος 1951), στο ύψωμα Νόρι (Σεπτέμβριος 1952) και στο ύψωμα Χάρι (Ιούνιος 1953).Σε όλες τις μάχες οι ελληνικές δυνάμεις έδειξαν εξαιρετικές πολεμικές ικανότητες και μεγάλη γενναιότητα, προκαλώντας τον θαυμασμό των άλλων συμμάχων. Από το φθινόπωρο του 1953, το ΕΚΣΕ αποτελούσε Σύνταγμα, που εντάχθηκε στην 3η αμερικανική Μεραρχία και εγκαταστάθηκε στην τοποθεσία Τσορβόν. Στις 10 Μαρτίου 1955 περιορίστηκε πάλι σε Τάγμα και ξεκίνησε σταδιακά ο επαναπατρισμός των ανδρών, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1955. Να σημειώσουμε ότι κάθε 6-12 μήνες γινόταν αντικατάσταση των ανδρών του ΕΚΣΕ από άλλους, που προέρχονταν από μεταγενέστερες ΕΣΣΟ.

Επίσης, πρώτος διοικητής του 13ου Σμήνους C-47 ήταν ο Επισμηναγός Ανδρέας Γκορένκο, ανιψιός της Άννα Αχμάτοβα. Πώς γεννήθηκε στην Ελλάδα και άλλα στοιχεία γι’ αυτόν μπορείτε να βρείτε σε άρθρο μας στις 18/02/2017 στο protothema.gr, με τίτλο «Η Άγνωστη, Τραγική Σχέση της Άννα Αχμάτοβα με την Ελλάδα». Ανάμεσα στους αξιωματικούς της Αεροπορίας που πολέμησαν στην Κορέα, ήταν επίσης και ο Ακριβός Τσολάκης, ειδικός στη διερεύνηση αεροπορικών δυστυχημάτων.


Αρχηγός της αεροπορικής αποστολής, που ξεκίνησε στις 11/11/1950 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ήταν ο Επισμηναγός Ιωάννης Χατζάκης. Τα ελληνικά αεροσκάφη πήραν μέρος σε 2.196 αποστολές. Τέσσερα Dakota C-47 καταστράφηκαν και 12 αεροπόροι μας σκοτώθηκαν. Συνολικά, οι ελληνικές απώλειες ήταν βαριές: 186 άνδρες νεκροί (από τους οποίους 21 αξιωματικοί) και 566 (ή σύμφωνα με άλλες πηγές 614) τραυματίες. Ωχριούν όμως μπροστά στις απώλειες άλλων κρατών, όπως π.χ. της Τουρκίας: 721 Τούρκοι σκοτώθηκαν στην Κορέα, 2.111 τραυματίστηκαν, ενώ αγνοούμενοι ήταν 168 άνδρες…Τον Δεκέμβριο του 1955, αποχώρησε και ο τελευταίος Ελληνικός Λόχος από την Κορέα. Παρέμειναν συμβολικά ένας αξιωματικός και 9 οπλίτες ως τον Μάιο του 1958. Για τη δράση του στον πόλεμο της Κορέας το ΕΚΣΕ τιμήθηκε από τους προέδρους των Η.Π.Α. και της Νότιας Κορέας. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών απένειμαν και πλήθος μεταλλίων. 
Στον πόλεμο της Κορέας δεν χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά όπλα. Ας ελπίσουμε ότι το πρόβλημα της Κορεατικής Χερσονήσου, που ταλανίζει όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή αλλά και το σύνολο σχεδόν της ανθρωπότητας για 70 χρόνια, θα λυθεί με ειρηνικά μέσα. Οι όποιοι παράφρονες, εκατέρωθεν, θα τεθούν στο περιθώριο και θα επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και η σωφροσύνη…

ΠΗΓΕΣ:
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ, τόμος 35, έκδ. 1989
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ», έκδ. 2005

ΣΧΟΛΙΑ (26)

ΔΚ

Το 2014 ο αδελφός μου βρέθηκε με ελληνική αποστολή για αγώνες στην Ν. Κορέα. Οι Κορεάτες τους Ελληνες τους φρόντισαν εξαιρετικά και όπου πήγαν τους επέδειξαν παντού τεράστια εκτίμηση για την συμμετοχή του ΕΣΚΕ στο πόλεμο εναντιον των κόκκινων φασιστικών τετραπόδων. Η φήμη που εχουν οι Ελληνες στρατιώτες ειναι εξαιρετική. Πρεπει ολοι να ειμαςτε περήφανοι για τους Ελληνες που έδωσαν την ζωη τους ενάντια στα κοκινα φασιστικά αποβράσματα.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ...

...στο ΕΚΣΕ και τους ελληνες πεσόντες.

Respect ...

Τολμάνε τα αριστερά αποβράσματα να μιλάνε για αυτούς που πολέμησαν για την πατρίδα τους και να αποκαλούν "φασίστες" όσους δεν είναι κουμμούνια , αναρχικοί, απάτριδες, κομπλεξικοί δολοφόνοι της 17 Ν κλπ, δηλαδή βρίζει το 3 % το υπόλοιπο 97%... Ε λοιπόν "αντιδεξιέ" και "μη συριζαίε" και λοιπά τρολ που γράφετε τις γνωστές μαλακίες σας , σας δωρίζω ένα εισητήριο , χωρίς επιστροφή, για να πάτε στην Β. Κορέα του συντρόφου σας Κιμ - που έντελώς δημοκρατικά κληρονόμησε από τον κομμουνιστή ! πατέρα του , για να ενισχύσετε την επέκταση της "δημοκρατίας σας" τώρα που σας έχει ανάγκη... Εκεί θα έχετε όλη την ευκαιρία να αναπτύξετε τις "δημοκρατικές" σας απόψεις και αν ζήσετε τον "σοσιαλισμό", μακρυά από μας τους "φασίστες"... Τι κάθεστε ;; Τσάμπα!!!

ΑΠΟΡΙΑ

Ησύχασε ρε φίλε. Θα πάθεις τίποτα.

ΣΟΡΡΥ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΠΑΛΙ!

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!

ΑΠΟΡΙΑ

Προς τι η τόση πρεμουρα του "συνοδοιπόρου" των γερμανοτσολιαδων Σοφοκλή Βενιζέλου να βάλει την χώρα στο ΝΑΤΟ και τι δουλειά είχαν οι "ελληνες"για άλλη μια φορά μετά την Ουκρανία να στείλουν στρατεύματα για λογαριασμό των αποικιοκρατων τους να στείλουν στρατεύματα στου διαόλου τη μάνα για να σκοτώσουν ανθρώπους πού αγωνίζονταν για την ελευθερία τους;Αβάνα, συγνώμη, ξέχασα. Έπιαναν "μετεριζια",σταθεροποιουσαν τη θέση τους οι "πατριώτες"για να μπορέσουν να πουλήσουν την Κύπρο απρόσκοπτοι μερικά χρόνια αργότερα.

ΕΣΥτης

Εξαιρετικό άρθρο. Ανάμεσα στους ήρωες που πολέμησαν στην Κορέα και ο Μουστακλής.

Αεροπολιτης

Σωστος.Τεραστιος και πραγματικός Ελληνας πατριώτης.Υπαρχει και προτομή του στο παρκο Ελευθεριας στην Αθηνα.

thanasos

Xaire O Xaire Leytairia..o pateroylis mou 1952 1954 Bletsis dimitrios eixe pai korea eixe ekexeiria.efige gia toys ouranoys Dekemp .2015 Xaire O xaire pateroyli..

Aεροπολιτης

Πολυ επίκαιρο αρθρο Κε Στούκα.Η μαχη στο ύψωμα Σκοτς εχει μεινει στην ιστορια.Ψαχτε το.Το Ελληνικο ε.σ ειναι το πιο παρασημοφορημένο απο τις δυνάμεις που έλαβαν μερος.Σαφως βοηθησε η εμπειρια απεναντι στον Δ.Σ.Ε σε παρεμφερές πεδίο μαχης απεναντι σε ιδιαιτερα αξιόμαχο και φανατισμένο αντιπαλο οπως οι του ΔΣΕ.Κυριε Στούκα Χαρυ Τρουμαν οχι Χενρυ οπως εκ παραδρομής γράψατε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΟΥΚΑΣ

Καλησπέρα,ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση,έχετε απόλυτο δίκιο!Χάρι Τρούμαν! Δεν έχω ξεχάσει τα ερωτήματά σας στο άρθρο για τον εμφύλιο,θα σας απαντήσω όταν έχω τεκμηριωμένα στοιχεία. Στο Σκοτς,σκοτώθηκαν 28 στρατιώτες μας και 85 τραυματίστηκαν. Ευχαριστώ πολύ ξανά,να είστε καλά,Μ.Σ.

Αεροπολιτης

Ευχαριστω πολυ.Το "ψαχτε το"το ειπα γενικα και οχι για σας κε Στούκα.Υπαρχει και βιντεο του Αμερικανικού στρατού με αποκαλυπτικές αναφορές βετεράνων για το συγκεκριμενο πολεμο και αρκετες αναφορές στο Ελληνικο Ε.Σ και το μύθο που δημιούργησε αναμεσα σε συμμάχους και εχθρούς.

νηρέας

Μπράβο στο ΠΘ για την Ιστορία , νομίζω λίγοι γνωρίζουν, ειδικά οι νέοι.( Αν θυμάμαι !200 και όχι !000 λεπτομέρεια οκ)

οκ

Οι μάχες κατά των κομμουνιστών τιμούν τους Έλληνες.

Δεξιος

μπραβο στους εθνικοφρονες ηρωες του ελληνικου στρατου που μετα το ξεκαθαρισμα των κομμουνιστοσυμμοριτων καθαρισαν και τα κομμουνια της ασιας...οι σκληρες μαχες που εδωσαν φαινονται και στην ελληνικη γλωσσα...εγινε της κορεας λεει ο λαος μας και θυμαται το ξυλο που εφαγαν οι κομμουνιστες

Μη Συριζαιος

Στην Κυπρο που ηταν οι εθνικοφρονες που εβαλαν τους Τουρκους μεσα στο νησι; Για να μην ξεχναμε και τα καλοπαιδα που συνεργαστηκαν με τους Γερμανους εξολοθρευοντας τον ελληνικο λαο. Οι συνεργατες των Γερμανων οχι μονο δεν τιμωρηθηκαν ποτε αλλα κατειχαν και αξιωματα μεταπολεμικα. Οι κομμουνιστες το 40 δεν ισχυροποιηθηκαν τυχαια. Η προδοσια ή η λιποταξια του παλιου πολιτικου συστηματος τους γιγαντωσε. Δεν υπηρχε πολιτικος του διαμετρηματος του Ντε Γκωλ στην Ελλαδα παρα μονο προδοτες σαν τους Ραλλη, Εβερτ, Τσολακογλου, Λογοθετοπουλο, Μπουραντα κ.α. Τους Τουρκους εχουμε απεναντι και οχι τους Κορεατες ή τους Ινδονησιους. Αυτη ειναι η μονιμη απειλη. Η σταση των μεταπολεμικων κυβερνησεων ηταν ντροπιαστικη για τα εθνικα συμφεροντα οπως Κυπρος και διωγμοι των Ελληνων της Πολης. Εβαζαν το ΝΑΤΟ πανω απο τη χωρα μας. Δεν εγινε καμμια εισβολη απο τις πρωην κομμουνιστικες χωρες αλλα απο την συμμαχο Τουρκια. Δεν ειναι τυχαιο που μεχρι και ο αντικομμουνιστης Μακαριος καταλαβε νωρις τον προδοτικο ρολο των Αθηνων. Μια ζωη ρουφιανοι και προδοτες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

The-Great-Migration-and-Early-Slavic-History

Ποια είναι η κοιτίδα των Σλάβων – Πότε έγιναν οι πρώτες επιδρομές των Σλάβων στο Βυζάντιο; - Οι μαρτυρίες για τους Σλάβους στη Μακεδονία

14
meghan-queen_main01

Την Πέμπτη η δούκισσα του Σάσεξ εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημη εκδήλωση, χωρίς τον πρίγκιπα Χάρι, στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ - Φαίνεται πως η Μέγκαν πέρασε τις «εξετάσεις» και η μονάρχης την αντάμειψε με ένα όμορφο δώρο

2
eleu8_arthrooo

«Μετά από μένα το χάος», έλεγε στα τελευταία του ο Κίτσος Τεγόπουλος, κληροδοτώντας την «Ελευθεροτυπία» στη Μάνια, η οποία φρόντισε να μην τον διαψεύσει. Στα 59 της και με βαριά κίρρωση του ήπατος, η απρόβλεπτη και αντιφατική κληρονόμος της ιστορικής εφημερίδας έφυγε μόνη και οργισμένη, όπως ακριβώς έζησε.

69
stoukas_stories_arthro

Ποια είναι η διαφορά εθνισμού και εθνικισμού;-Τι είναι ο εθνομηδενισμός και τι πρεσβεύουν οι οπαδοί του;-Η ιστορία των λέξεων. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι ότι όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Οι νέες τεχνολογίες, η πρόοδος των επιστημών και, φυσικά, το διαδίκτυο, έχουν τεράστια συμβολή σε αυτή την εξέλιξη.

66