Το Μουντο-μπάσκετ του «Greek Freak»

Με τους γίγαντες του NBA να αποσύρονται ο ένας μετά τον άλλον αντιμετωπίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο σαν συνοικιακό event, όλοι οι προβολείς πέφτουν πάνω στον δικό μας Γιάννη, που έχει διπλό χρέος: να ανεβάσει μετά από χρόνια την Ελλάδα στο βάθρο και να μετατρέψει την αχανή Κίνα σε ποταμό κερδών προβάλλοντας το brand name των Μπακς

antetokoumpo
Ενας καλός τρόπος να... εξερευνήσεις την Κίνα είναι ταξιδεύοντας με τρένο. Αν μάλιστα ενώσεις τις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας, είναι σαν να κάνεις τον γύρο του κόσμου δύο φορές! Η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους. Μάλιστα, το 1/3 του πληθυσμού ζει στις μεγαλουπόλεις, σε ορισμένες από τις οποίες θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ, γνωστότερο ως Μουντομπάσκετ, από τις 31 Αυγούστου. Στις πόλεις αυτές, λοιπόν, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα.


Μιλώντας για το Μουντομπάσκετ της Κίνας έχει ενδιαφέρον να ξεκινήσουμε... ανάποδα. Ηταν 14 Μαρτίου όταν με επίσημη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε γνωστά τα ονόματα των 35 παικτών από το NBA που αποτελούσαν την προεπιλογή του τεχνικού Γκρεγκ Πόποβιτς για την τελική φάση στην Κίνα. Ολα τα μεγάλα αστέρια του NBA ήταν μέσα. Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διοργάνωση θα ταξιδέψουν μαζί του στην αποστολή μόλις τέσσερις από τους 35 παίκτες της προεπιλογής. Οι υπόλοιποι ανακοίνωναν -σταδιακά- ότι δεν θα πάρουν μέρος. Ο σούπερ σταρ Λεμπρόν Τζέιμς είπε πως δεν θα μπορέσει γιατί έχει γυρίσματα για το «Space Jam 2». Tον ακολούθησαν αστέρες όπως ο Ερικ Γκόρντον, ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ, ο Αντονι Ντέιβις, ο Τομπάιας Χάρις, ο Μπράντλεϊ Μπιλ και ο Ζάιον Ουίλιαμσον, το νέο μεγάλο αστέρι του NBA. Κάπως έτσι, από την αρχική λίστα έμειναν για να πάρουν μέρος στην ομάδα των ΗΠΑ ο Κρις Μίντλετον των Μιλγουόκι Μπακς, ο Χάρισον Μπαρνς των Σακραμέντο Κινγκς, ο Κέμπα Ουόκερ των Σάρλοτ Χόρνετς και ο Μάιλς Τέρνερ των Ιντιάνα Πέισερς. Για το πώς οι μεγάλοι αστέρες του μπάσκετ αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση θα μιλήσουμε παρακάτω. Οσα διαβάσατε δείχνουν ανάγλυφα γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι το κορυφαίο (με διαφορά) αστέρι του Μουντομπάσκετ στην Κίνα. Ο MVP του ΝΒΑ θα τραβήξει (τραβά ήδη) όλα τα βλέμματα. Μαζί του θα είναι μια ικανή συνοδεία από ανθρώπους των Μπακς - και συγκεκριμένα ο βοηθός προπονητή, ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας. Ο Γιάννης δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος παίκτης. Είναι ένα ολόκληρο project και γι’ αυτό τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. Ισως μάλιστα για τους Μπακς θα ήταν καλύτερα να μείνει σπίτι του και να ξεκουραστεί. Αφού όμως δεν έγινε αυτό, οι υπεύθυνοι της ομάδας θέλουν να περιορίσουν το ρίσκο και ταυτόχρονα να αποσπάσουν οφέλη προβάλλοντας το brand name τους στην ατέλειωτη κινεζική αγορά.
F4-4871737



Mε στόχο την επιστροφή στα μετάλλια

Ο σούπερ σταρ του Μουντομπάσκετ θα φορά γαλανόλευκα, κι αυτό στρέφει όλα τα φώτα του στην ελληνική ομάδα. Δεν γίνεται να έχεις στο ρόστερ σου τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα του κόσμου και να βουλιάξεις στη διοργάνωση. Και από τέτοιες βουτιές στον βυθό της ανυπαρξίας έχει χορτάσει η Εθνική μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Από το 2009, όταν τερματίσαμε τρίτοι στο Ευρωμπάσκετ (με τρομερό και φοβερό Σπανούλη), έχουμε να δούμε Θεού πρόσωπο σε μεγάλη διοργάνωση. Δέκα χρόνια απουσίας από το βάθρο και τα μετάλλια είναι πολλά για το ελληνικό μπάσκετ, που αλλιώς το είχαμε (και μας είχε) συνηθίσει. Στο διάστημα αυτό άρχισε η υποχώρηση και σε συλλογικό επίπεδο μετά τις δύο απανωτές Ευρωλίγκες που κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ξαναβγεί το μπάσκετ της χώρας στο αγωνιστικό προσκήνιο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος αποφεύγει να πει κάτι συγκεκριμένο για τον στόχο της ομάδας στην Κίνα. Μίλησε μόνο για πρόκριση στους «8» και από εκεί και πέρα βλέπουμε... Ωστόσο, η τετράδα και τα μετάλλια είναι ένας στόχος που επιβάλλεται να μπει όταν έχεις στη σύνθεσή σου τον καλύτερο παίκτη του NBA και παίκτες που ξεχωρίζουν στην Ευρωλίγκα όπως ο Νικ Καλάθης και ο Κώστας Σλούκας. Το να μείνει η Εθνική εκτός τετράδας θα συνιστά μια ακόμα αποτυχία που θα προστεθεί στις προηγούμενες θολώνοντας την εικόνα τού έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενου ελληνικού μπάσκετ, που έχει πλέον σταματήσει να διακρίνεται διεθνώς ενώ σπαράσσεται και στο εσωτερικό.

Ποιος θα τα βάλει με τον Γιάννη;

Κλείσιμο
Aγωνιστικά προσεγγίζοντας την κατάσταση, μπορούμε να σημειώσουμε ότι ο κόουτς Σκουρτόπουλος έχει στη διάθεσή του τον καλύτερο παίκτη του κόσμου για τη σεζόν που πέρασε. Ενα θηρίο που όταν τον βλέπεις από κοντά, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι μοιάζουν με νάνοι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοιάζει υπερφυσικός! Μπορεί με την ίδια άνεση να παίξει από τη θέση του πλέι μέικερ μέχρι και σέντερ. Από το 1 μέχρι και το 5. Τυπικά πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ξεκινάει από τη θέση 4. Σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα, ο Γιάννης πετυχαίνει τα περισσότερα από τα καλάθια του με διεισδύσεις και καρφώματα. Εχει βελτιώσει το σουτ από μέση και μακρινή απόσταση (τρίποντο), αλλά αυτό δεν αποτελεί το δυνατό σημείο του. Είναι ασαφές πώς οι αντίπαλοι κόουτς θα επιχειρήσουν να του κόψουν τον δρόμο προς το καλάθι και να τον οδηγήσουν στη λεγόμενη «γραμμή της φιλανθρωπίας», αυτή των ελευθέρων βολών. Ετσι, ανακύπτουν δύο θέματα: το πρώτο έχει να κάνει με την ευστοχία του στις βολές και το δεύτερο με την αντίστοιχη των συμπαικτών του όταν ο Γιάννης θα τους πασάρει την μπάλα τραβώντας πάνω του δύο και τρεις αντιπάλους.

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε σε δυο από τα καλύτερα γκαρντ της Ευρωλίγκας: τον Νικ Καλάθη και τον Κώστα Σλούκα, κανείς εκ των οποίων δεν θεωρείται κλασικός σουτέρ, με τις ικανότητές τους να είναι περισσότερο οργανωτικές. Βέβαια δεν θεωρείται οργάνωση του παιχνιδιού το να δίνεις την μπάλα στον Γιάννη και απλώς να περιμένεις... Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι αυτή η ομάδα έχει έναν φυσικό ηγέτη. Αν όμως καταλήξει να είναι ομάδα του ενός, θα γίνει αρκετά προβλέψιμη για να την αντιμετωπίσουν οι μεγάλες ομάδες της διοργάνωσης. Διότι ο Γιάννης με στοιχειώδη βοήθεια μπορεί να καθαρίσει μόνος του ομάδες όπως το Ιράν, αλλά απέναντι στη Σερβία ή τη Γαλλία θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των άλλων. Στο ανοικτό γήπεδο ο Γιάννης με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του δεν έχει αντίπαλο. Στο σετ παιχνίδι, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Στο ΝBA οι άμυνες είναι περισσότερο στα μέτρα του.

Στο ένας εναντίον ενός ο Ελληνας σούπερ σταρ είναι τρομερά δύσκολο να κοπεί. Ωστόσο εκτός NBA, όπου υπάρχουν συνεχώς βοήθειες και παγίδες, η κατάσταση αλλάζει. Κάπως έτσι, άλλωστε, οι Τορόντο Ράπτορς μπόρεσαν να τον περιορίσουν στους τελικούς της Ανατολής και να φορέσουν το δακτυλίδι του πρωταθλητή. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργο αν δίπλα στον Γιάννη υπήρχαν κλασικοί σουτέρ για να συνδράμουν τις προσπάθειές του. Τέτοιοι όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν πια στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σκουρτόπουλος θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις όταν οι αντίπαλοι θα βρίσκουν τρόπο να περιορίσουν τον Γιάννη. Και κάτι περισσότερο. Θα πρέπει να βρει ουσιαστικούς ρόλους για τον Σλούκα και τον Καλάθη όταν αυτοί, αντί να δημιουργούν, θα περιμένουν να ολοκληρώσει ο σούπερ σταρ τις προσπάθειές του. Είναι αναπόφευκτο δηλαδή ο υπερπαίκτης της ελληνικής ομάδας να βγάλει πολλούς από τους συμπαίκτες του από τις συνήθειές τους. Για όλους αυτούς τους λόγους η διαχείριση προσώπων και καταστάσεων από τον κόουτς (που δεν είναι και ο πλέον έμπειρος) δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Κοντολογίς, αν η ομάδα βρει επιθετικές βοήθειες πέραν του Γιάννη (π.χ. τρίποντα) έχει τα περιθώρια να επανέλθει στα μετάλλια.

F2
f5


Δύο βδομάδες πριν από την έναρξη βγήκαν (πάλι) τα τανκς

Το Πεκίνο πάντως έχει σημαντικά προβλήματα να λύσει μέχρι να αρχίσει η διοργάνωση, τα οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσουν ακόμα και τη διεξαγωγή του Μουντομπάσκετ. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας εκατοντάδες οχήματα του Κινεζικού Στρατού μπήκαν στην πόλη Σενζέν, όπου θα παίξει και η Εθνική μας αν περάσει στη δεύτερη φάση. Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης προς τους χιλιάδες διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, όπου εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες έχουν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχοντας παραλύσει τις επίγειες συγκοινωνίες του κρατιδίου. Οι απεργίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση στην Κίνα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ που είναι αντίθετοι στην πολιτική του Πεκίνου. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν όταν η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ προειδοποίησε ότι η πόλη βρίσκεται στα «όρια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» που θέτει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κίνας Το κινεζικό καθεστώς, που κάθε άλλο παρά έχει κουλτούρα συνεννόησης και διαπραγματεύσεων, επέλεξε τον δρόμο της καταστολής. Σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας, ενώ παράλληλα κηρύχθηκε γενική απεργία που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στο δίκτυο μεταφορών. Την περασμένη Δευτέρα περίπου 5.000 διαδηλωτές εισέβαλαν στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ καταγγέλλοντας υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα περίπου 200 πτήσεις να ματαιωθούν. Και ύστερα ήρθε ο Στρατός. Τα γεγονότα αυτά παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA), εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να μη γίνουν τελικά αγώνες στη Σενζέν.

Απουσίες που οφείλονται στα γόνατα

Αρκετά είναι τα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ που δεν θα βρεθούν στο ραντεβού της Κίνας. O εντυπωσιακός σέντερ Γιαν Βέσελι δεν θα ενισχύσει την ομάδα της Τσεχίας, που στήριζε πολλά στη συμμετοχή του για να πάρει τη δεύτερη θέση στον όμιλό της πίσω από τις ΗΠΑ, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Τουρκία και την Ιαπωνία. Αυτός ο όμιλος διασταυρώνεται στη συνέχεια με τους δύο πρώτους του ομίλου στον οποίο συμμετέχει και η δική μας Εθνική. Ο Βέσελι δήλωσε ότι αποφάσισε να απουσιάσει διότι δεν θέλει να ρισκάρει τη συνέχεια της καριέρας του καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατο. Ο Νικολό Μέλι, power forward της ιταλικής ομάδας, αποφάσισε φέτος το καλοκαίρι να κάνει το μεγάλο βήμα προς το ΝBA. Ωστόσο έχει κι αυτός πρόβλημα στο γόνατο, κι έτσι η ιταλική ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσημα την απουσία του. Ο ταλαντούχος και εκρηκτικός γκαρντ της Μπαρτσελόνα Τομά Ερτέλ θα λείψει με τη σειρά του από την Εθνική της Γαλλίας, καθώς θα μπει στο χειρουργείο για να αποκαταστήσει μεγάλη ζημιά στο αριστερό του γόνατο. Το μεγάλο αστέρι της Ρωσίας, ο 30χρονος γκαρντ Αλεξέι Σβεντ, αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αστράγαλο και η ομάδα του, η ρωσική Χίμκι, δεν δέχτηκε καν να συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του, καθώς θα ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή για τουλάχιστον ένα μήνα. Πάει κι αυτός. Τελευταίος στον κατάλογο είναι ο Σέρβος playmaker Μίλος Τεόντοσιτς. Ενα παλιό πρόβλημα στην αριστερή γάμπα του έκανε πάλι την εμφάνισή του. Οι γιατροί συνέστησαν έναν μήνα ξεκούραση. Ο Σέρβος κόουτς Σάσα Τζόρτζεβιτς, όμως, πιστεύοντας σε κάποιο θαύμα καθυστερεί να τον αποκλείσει επίσημα από την αποστολή. Γεγονός είναι πως η καταπόνηση των παικτών από τους συνεχείς αγώνες δημιουργεί προβλήματα τα οποία πολλοί από αυτούς σε συνεννόηση με τις ομάδες τους επιχειρούν να τα αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ισπανού Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος είπε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να βγει μια σεζόν περίπου 100 αγώνων χωρίς κάποιο σοβαρό τραυματισμό. «Ολοι θέλουμε να προσφέρουμε στις εθνικές μας ομάδες, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε συμβόλαια εκατομμυρίων που μας προσφέρουν οι ομάδες μας», δήλωσε. Νομίζω ότι έτσι έχουμε μια σφαιρική εικόνα για την απουσία πολλών αστέρων από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πού θα παίξουμε ή... σούπα με αίμα πάπιας!

Η Ναντσίγκ είναι η πόλη στην οποία θα δώσει η Εθνική μας τους αγώνες του πρώτου γύρου με Νέα Ζηλανδία, Μαυροβούνιο και Βραζιλία. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής πλευράς της Κίνας, με τον πληθυσμό της να ξεπερνά τους 8.200.000 κατοίκους. Είναι μια κλασική φοιτητούπολη, πρώτη παγκοσμίως ανάμεσα στις μεγαλουπόλεις στην αναλογία φοιτητών/κατοίκων. Οσοι τυχόν βρεθείτε εκεί μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ που είναι αλατισμένη πάπια, έδεσμα εξαιρετικό για τους ντόπιους, όπως και η σούπα βερμιτσέλι (ποικιλία ζυμαρικών) με κομμάτια από συκώτι και αίμα (!) πάπιας. Το Nanjig Youth Olympic Sports Park είναι το στάδιο όπου θα γίνουν οι αγώνες του 6ου Ομίλου. Εχει χωρητικότητα 18.000 θεατών για αγώνες μπάσκετ και απλώνεται σε έκταση 128.000 τετραγωνικών μέτρων. Εφόσον η Εθνική μας προκριθεί, θα μεταφερθεί στην παραθαλάσσια

Σενζέν, που θεωρείται από τις πλέον αναπτυσσόμενες πόλεις της Κίνας και ένα από τα πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο. Επίσημα ο πληθυσμός της είναι 13 εκατομμύρια, αλλά ανεπίσημα, προσθέτοντας και τους μη εγγεγραμμένους μετανάστες, ίσως και να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια. Με βάση μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός έχει μεγαλώσει πενήντα φορές σε σχέση με το 1979. Στην πόλη μπορεί να δει κανείς και το 4ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Είναι ο πύργος Ping An Finance Center με ύψος 555 μέτρα. Διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, ενώ είναι διάσημη και για τα θεματικά πάρκα της. Τώρα βέβαια έγινε γνωστή για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει. Το Shenzhen Bay Sports Center είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων το οποίο θα φιλοξενήσει οι αγώνες. Αποτελείται από ένα κολυμβητήριο και δύο κλειστά γυμναστήρια που ενώνονται σε ένα. Χωράει 13.000 θεατές και έπαιξαν εκεί πέρσι τον Οκτώβριο για την pre season του NBA οι Φιλαδέλφεια 76ερς εναντίον των Ντάλας Μάβερικς. Ολα αυτά, βέβαια, εφόσον τα σταθμευμένα τανκς δεν αναλάβουν δράση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης