Ελλάς- Γαλλία συμμαχία στο Ολυμπιακό Κίνημα

Ελλάς- Γαλλία συμμαχία στο Ολυμπιακό Κίνημα

Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024» που αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής και της γαλλικής κυβέρνησης

Καπραλος-Γαλλικη_Πρεσβεια__2019
Στη Γαλλική Πρεσβεία πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του Σπύρου Καπράλου, προέδρου της ΕΟΕ του ολυμπιονίκη στο Μόντρεαλ Guy Drut, πρώην υπουργού αθλητισμού και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρεσβευτής της, στην UNESCO καθώς και Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών με αφορμή την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024».

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν οι τέσσερις φορείς (Πρεσβεία της Γαλλίας, ΕΟΕ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ΕΘΝΟΑ) με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλοβοήθειας, της ανεκτικότητας και της ενσωμάτωσης, στηρίζοντας την δυναμική της «Γενιάς 2004» στην Ελλάδα, ως σύμβολο των αξιών του αθλητισμού και της Γαλλοφωνίας.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2024, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου 1.800 νέων , μαθητών και φοιτητών, γεννημένων το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μία δίγλωσση «γενιά 2024», ικανή να διαδώσει στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τη γαλλική Πρεσβεία, την ΕΟΕ και την ΕΘΝΟΑ, το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και για τη γαλλική γλώσσα.

Καπραλος-ολυμπιακοι_Αγωνες_Γαλλιας

Στο μεταξύ, χθες, την κοινή τους θέση για την εγγραφή του Ολυμπιακού Πνεύματος στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εξέφρασαν Ελλάδα και Γαλλία στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των δύο χωρών, στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία και διοργάνωσε τη συνάντηση.

Κλείσιμο
Η Γαλλία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια και ζήτησε την αρωγή της ελληνικής πλευράς, όπως τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής αποστολής, Guy Drut, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρεσβευτής της, στην UNESCO.

Όπως επισήμανε ο Ολυμπιονίκης του στίβου το 1976: «Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να εγγράψουμε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την έννοια του Ολυμπιακού Πνεύματος και, προφανώς, θέλουμε τη βοήθεια της Ελλάδας. Δεν γίνεται η Ελλάδα να μην συσχετιστεί με αυτή τη διαδικασία, όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια, που γίνεται και στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι και είχαμε μία ξεχωριστή υποδοχή από την UNESCO, όταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Για να συμβεί αυτό, όμως, σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να εγγραφεί το Ολυμπιακό Πνεύμα και στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της κάθε χώρας, είτε είναι η Ελλάδα, είτε είναι το Λουξεμβούργο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Μαζί με τον Guy Drut, ήταν ο Phillipe Vinogradoff, πρέσβης Αθλητισμού της Γαλλίας και ο Johann Pellicot, από την Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».
Την ελληνική πλευρά αποτελούσαν ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού Γιάννης Δρίνης και Ελενα Μπαζίνη.

Ο κ. Καπράλος είπε για την προσπάθεια: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Γαλλία ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και θα προσπαθήσουμε και εμείς να την υποστηρίξουμε, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα και κάθε έννοια που είναι συνδεδεμένη μαζί τους, είναι αλληλένδετη και με τη χώρα μας. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι άριστη και ευελπιστώ σε ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση του Ολυμπιακού Πνεύματος».
Η προσπάθεια για την εγγραφή του Ολυμπιακού Πνεύματος στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 και στόχος είναι στις αρχές του 2020 να έχει εγγραφεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πολλών χωρών, ώστε το 2021 να έχει υποβληθεί η αίτηση στην UNESCO.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης