Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» χτύπησε ξανά μετά από 20 χρόνια

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: Ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» χτύπησε ξανά μετά από 20 χρόνια

Με την ιστορική ανατροπή και προκριση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Παρί Σεν Ζερμέν στους «8» του Champions League, ο Σόλσκιερ ξύπνσε μνήμες από το 1999 όταν ως ποδοσφαιριστής είχε χαρίσει τον τίτλο στους «μπέμπηδες»

solskj_r_manchester_united_arthrooo1
Παρίσι, Μάιος 1999: Η Μπάγερν Μονάχου πιστεύει ότι θα καταφέρει να στείλει τον τελικό του Champions League στην παράταση μετά την ισοφάριση 1-1 του Τέντι Σέρινγχαμ. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, όμως, έχει διαφορετική άποψη και με γκολ στις καθυστερήσεις χαρίζει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον τίτλο.

Παρίσι, Μάρτιος 2019: Η Παρί Σεν Ζερμέν πιστεύει ότι αν και χάνει με 2-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, θα καταφέρει να περάσει στους «8» του Champions League. Οι παίχτες του Νορβηγού - προπονητή πλέον - θα κάνουν το 3-1 στις καθυστερήσεις και θα αφήσουν ξερή τη γαλλική ομάδα.

Ο Όλε Γκουναρ Σόλσκιερ είναι από το βράδυ της Τετάρτης ο άνθρωπος στον οποίο είναι στραμμένο - 20 χρόνια μετά - το βλέμμα όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Ο ίδιος είχε φροντίσει να προειδοποιήσει πριν τον αγώνα την Παρί: Σε αυτό το σύλλογο ξέρουμε από ανατροπές. Τη φράση του αυτή εξάλλου θυμήθηκε και η UEFA για να τιμήσει με ανάρτησή της στο Twitter τον ήρωα του 1999 και του 2019.



Ο Σόλσκιερ είχε αντιληφθεί από την πρώτη αναμέτρηση με τους Παριζιάνους πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπειτα από την ταλαιπωρία τόσων ετών με τις αλλαγές προπονητών και την χαμένη αίγλη και δυναμική στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (παρά την κατάκτηση του Europa League επί Μουρίνιο), δεν βρισκόταν στο επίπεδο εμπειρίας και ανταγωνισμού όπως το είχε επιδείξει η Παρί Σεν Ζερμέν στο «Ολντ Τράφορντ».

Κλείσιμο
Υπήρχε κάτι, όμως, που πηγαίνει πάντοτε κόντρα σε όλα τα στοιχεία ενός αγωνιστικού πλάνου και λέγεται «πίστη». Αυτό, το είχε από την πρώτη στιγμή ο Σόλσκιερ γιατί έχει βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες, είναι μυημένος στις ιδέες και το πνεύμα της ιστορίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεν θα παρατούσε ποτέ το παιχνίδι.

000_1EB1A1


Ακόμα κι αν είχε ν' αντιμετωπίσει τις απουσίες των Μαρσιάλ, Μάτα, Μάτιτς, Ερέρα, Λίνγκαρντ, Τζόουνς, Σάντσες, Νταρμιάν, Βαλένσια, του τιμωρημένου Πολ Πογκμπά και του προέκυψε και ο τραυματισμός του Ερίκ Μπαϊγί από το πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς, ο κόουτς της Γιουνάιτεντ αρνήθηκε να παρατήσει το ματς και συνέχισε να στηρίζει τις προσπάθειες των παικτών του.

Με το... διακριτικό πάνω από το μπουφάν του στην άκρη του πάγκου, προκαλώντας σχόλια για την ετοιμότητά του σε περίπτωση που η ομάδα του χρειαστεί γκολ στο φινάλε, ο άνθρωπος που είχε γράψει ορισμένες γραμμές από την χρυσή ιστορία του αγγλικού κλαμπ πριν από 20 χρόνια στη Βαρκελώνη, ήξερε πόσο έπρεπε να περιμένει και πότε να χτυπήσει.

000_1EB1BJ__1_


Μόλις το ματς μπήκε στο τελευταίο του 15λεπτο και με την Παρί να έχει μεν την απόλυτη πρωτοβουλία μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά να μην έχει κάνει κάτι ιδιαίτερο για να πετύχει ένα δεύτερο γκολ που θα τελείωνε την υπόθεση, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βγήκε στην επίθεση. Και αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Γιατί απλά «αυτό κάνουμε, είμαστε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» όπως είπε λίγο μετά το έπος στο Παρίσι μπροστά στις κάμερες ο «Όλε».

Και σε κάτι τέτοιες περιστάσεις η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και τους ωθεί προς την επιτυχία. Και τη στιγμή που ο Νορβηγός αποφασίζει να περάσει στο ματς τους πιτσιρικάδες Τσονγκ και Γκρίνγουντ και υπάρχουν αρκετοί που βλέποντας τις αλλαγές σκέφτηκαν «που πάει μωρέ με αυτούς...», τα παιδιά του έδειξαν πως ήταν πανέτοιμα και δεν «λύγισαν» στο βάρος της πίεσης που ασκούσε η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης, η προσπάθεια επίθεσης και αργότερα η άμυνα στις τελευταίες απέλπιδες φάσεις που επιχείρησε να φτιάξει η Παρί.

000_1EB1BD


Τι τους είπε στα αποδυτήρια

Μετά το τέλος του αγώνα στο Παρίσι ο Σόλσκιερ ρωτήθηκε τι ήταν αυτό που είπε στους παίχτες του πριν τη σέντρα.

«Εδώ είναι το Champions League. Είδατε τι έγινε χθες το βράδυ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Άγιαξ (σ.σ. οι Ολλανδοί απέκλεισαν τους Ισπανούς με νίκη μέσα στη Μαδρίτη). Πέρσι ήταν ο αγώνας της Ρεάλ με τη Γιουβέντους, πρόπερσι το δίδυμο Παρί-Μπαρτσελόνα, οπότε γνωρίζαμε ότι μπορούμε να προκριθούμε. Και αυτό είναι που κάνει η ομάδα αυτή, αυτό είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η αύρα του Σερ Άλεξ

Στα επίσημα του γηπέδου της Παρί, βρισκόταν ένας από τους κυριότερους λόγους που γράφτηκε αυτό το έπος που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί το Champions League. Από ήττα 2-0 εντός έδρας στο πρώτο ματς στη νοκ-άουτ φάση, ποτέ καμία άλλη ομάδα δεν είχε καταφέρει να γυρίσει και το έκανε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των ανατροπών. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν εκεί. Ο πρωτεργάτης των come-back kings. Ο παντοτινός φίλος της ομάδας. Ο αιώνιος θρύλος της. Ήταν εκεί για να σταθεί στο πλευρό του λατρεμένου του Σόλσκιερ και ό,τι συνέβη στο χορτάρι του «Παρκ ντε Πρενς», όσο σχεδιασμένο κι αν μπορεί να το είχε η μοίρα, το έκαναν να πάρει σάρκα και οστά οι ποδοσφαιριστές του «Όλε».



Η Γιουνάιτεντ είναι... ακριβώς αυτό που σημαίνει η λέξη στα ελληνικά. Ενωμένη. Ένα κουβάρι οι παίκτες στη λήξη του επαναληπτικού με τους Γάλλους, ένας χαμογελαστός Σόλσκιερ, ακόμα ένα κεφάλαιο ιστορίας του κλαμπ και ένα περιβάλλον που ... ξεχειλίζει υγεία. Γιατί όταν ο άνθρωπος που έχεις στην άκρη του πάγκου, πέρα από αποδεδειγμένα ικανός, δηλώνει συνεχώς ευγνώμων για την ευκαιρία που απολαμβάνει αυτό τον καιρό στην καριέρα του και τονίζει μετά από ένα τέτοιο έπος ότι «όσο κρατήσει η δική μου παρουσία στην ομάδα θα συνεχίσω απλά να χαμογελάω κάθε μέρα που κάνω αυτή τη δουλειά», τότε πώς να πάνε στραβά τα πράγματα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης