Η... μισή Ελλάδα στη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Η... μισή Ελλάδα στη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Η σημαία του «μεγαλοϊδεατισμού» των Αλβανών, που εξόργισε τους Σέρβους, περιλαμβάνει την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα – Το γύρο του κόσμου κάνουν οι πρωτοφανείς εικόνες - Για «προσχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» κάνει λόγο η σερβική κυβέρνηση - Τι δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Η... μισή Ελλάδα στη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»
Και την Ελλάδα μπλέκουν στα εξωφρενικά, όσο και εξωπραγματικά, σενάριά τους οι φανατικοί Αλβανοί εθνικιστές οι οποίοι δυναμίτισαν, το βράδυ της Τρίτης, την ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας.

Με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις που έχουν ακόμα οι δύο χώρες (εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου) η εμφάνιση στο γήπεδο μιας σημαίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» στάθηκε ικανή αφορμή για να προκληθούν πρωτοφανή έκτροπα και να αναδυθεί παράλληλα ένα μείζον πρόβλημα, αφού οι θρασύτατοι εμπνευστές του σεναρίου της “Μεγάλης Αλβανίας” δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα “σύνορα” του “κράτους” που ονειρεύονται σχεδόν τη μισή Ελλάδα!

Κλείσιμο


Για την ακρίβεια στην περιβόητη “σημαία” τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα! Το γεγονός μάλιστα πως το όλο επεισόδιο ξεκίνησε όταν η “σημαία” της “Μεγάλης Αλβανίας” εμφανίστηκε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου, επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά των Αλβανών εθνικιστών, με στόχο να προκληθεί ένταση και να πάρει έκταση το θέμα, για την προβολή των σκοπών τους.



Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η σερβική αστυνομία "φωτογραφίζει" ως υποκινητή των επεισοδίων τον Όλσι Ράμα, αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, επιτείνει την ανησυχία για προσχεδιασμένα επεισόδια και τον προβληματισμό για τους σκοπούς των Αλβανών εθνικιστών που είχαν να “φανούν” δημόσια από τα τέλη του 2013, όταν ο φιλόσοφος Kότσο Ντανάι, φερόμενος ως επικεφαλής του σχεδίου “Φυσική Αλβανία”, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για να ανακοινώσει την έναρξη μιας καμπάνιας συλλογής υπογραφών από τους διασκορπισμένους σε πολλά βαλκανικά κράτη Αλβανούς με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους...

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη ανέβηκε ένα βίντεο στο YouTube, με τίτλο «Σημαία Μεγάλης Αλβανίας», όπου φαινόταν ένας άντρας να ξηλώνει με μαχαίρι τη φόδρα ενός μπουφάν και να βγάζει από μέσα τη σημαία που αποτέλεσε το αντικείμενο της απίστευτης προβοκάτσιας στον χθεσινό αγώνα. Πιθανότατα πρόκειται για το πώς πέρασε τα σύνορα ο άντρας, που είναι σαφώς μέλος της ομάδας που οργάνωσε το περιστατικό. Πάντως λίγη ώρα αργότερα, το βίντεο δεν ήταν πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες που απεικονίζονται στην σημαία της Μεγάλης Αλβανίας


Και μόνον από την επιλογή των προσώπων που απεικονίζονται δεξιά και αριστερά του χάρτη της “Μεγάλης Αλβανίας” καταλαβαίνει κανείς τους σκοπούς και τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Στα δεξιά της “σημαίας” της “Μεγάλης Αλβανίας” απεικονίζεται ο Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα. Ο Ισμαήλ Κεμάλ ήταν ο ιδρυτής του Αλβανικού Κράτους και ο πρώτος πρωθυπουργός της Αλβανίας (1912-1914). Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1844 στην Αυλώνα και συνάμα ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που υπέγραψε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Αυτή οδήγησε στο τέλος της 500ετούς κατοχής της Αλβανίας από τους Οθωμανούς. Πέθανε στην Ιταλία στις 24 Ιανουαρίου του 1919. Η μορφή του διακρίνεται στην μπροστινή πλευρά του αλβανικού χαρτονομίσματος των 200 λεκ της περιόδου 1992–1996 και του χαρτονομίσματος των 500 λεκ, το οποίο τυπώνεται από το 1996.

Ο Ισα Μπολετίνι (απεικονίζεται στο αριστερό μέρος της σημαίας) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1864 στο χωριό Μπολετίν κοντά στη Μιτρόβιτσα. Ηταν Αλβανός εθνικιστής και αντάρτης και αποτελεί σημαντική φιγούρα των Αλβανών εθνικιστών. Το 1902, διορίστηκε επικεφαλής της προσωπικής «αλβανικής φρουράς» του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' στην Κωνσταντινούπολη, με τον τίτλο του μπέη. Ο Μπολετίνι ήταν ένας από τους ηγέτες της αλβανικής εξέγερσης του 1910 στο Βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου και αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα του αλβανικού αγώνα εναντίον των Οθωμανών. Ως επικεφαλής Αλβανών επαναστατών, κατέλαβε τον Αύγουστο του 1912 τα Σκόπια, πρωτεύουσα του βιλαετίου του Κοσόβου. Απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου του 1916. 

Για "προσχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης" κάνει λόγο η σερβική κυβέρνηση

Το πρωτοφανές περιστατικό πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 ήταν "σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης". Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.

"Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός αυτό θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Και συμπλήρωσε: "Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης".

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η στους Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Στο μεταξύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, τέλος, στο γεγονός πως το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Τι λένε τα σκοπιανά ΜΜΕ

Πάντως, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι Αλβανοί οπαδοί από την ΠΓΔΜ «σχεδίασαν», κατά πάσα πιθανότητα, την ενέργεια στον χθεσινοβραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας, με το τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, από το οποίο κρεμόταν λάβαρο.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) αναφέρει ότι μία ομάδα Αλβανών οπαδών από τα Σκόπια, οι οποίοι αποκαλούνται «Σβέρτσερι» (λαθρέμποροι) σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσαν: «Χαιρετίσματα από τα Σκόπια - Έργα και όχι λόγια».

Το γύρο του κόσμου μέσω των ΜΜΕ κάνουν τα επεισόδια

Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ξένων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρει η είδηση με τα πρωτοφανή επεισόδια κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία.

Guardian, Telegraph, Independent, Mirror, Washington Post, UsaToday, είναι μερικά μόνο από τα διεθνή μέσα που περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό, εστιάζοντας στις δεδομένες τεταμένες σχέσεις που έχουν ακόμη οι δύο χώρες, εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

«Σερβία VS Αλβανία», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, περιγράφοντας τα έκτροπα που εκτυλίχτηκαν μέσα στο γήπεδο, ενώ φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο. UsaToday, Independent, και Mirror προτάσσουν τη σύλληψη του αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι ο αγώνας για τον 9ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «βάφτηκε» με έντονο πολιτικό χρώμα.

Βενιζέλος: Να αποδοκιμάσουν τα επεισόδια Αλβανία και Σερβία

«Όποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων, σφάλλει» δήλωσε σχετικά με την προβοκάτσια στο γήπεδο του Βελιγραδίου από Αλβανούς οπαδούς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών θα καταδικάσουν τα επεισόδια και θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να δώσουν «ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βενιζέλου: 

«Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και των εθνών.
Όποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων, σφάλλει.
Στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι οι Κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής».











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης