Super League 1, Άρης-ΑΕΚ 3-2: Απίθανη ανατροπή Ευρώπης!

Super League 1, Άρης-ΑΕΚ 3-2: Απίθανη ανατροπή Ευρώπης!

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με δυο γκολ του Λιβάι Γκαρσία (53' - 58'), αλλά ο Αρης με τρία γκολ σε 15 λεπτά και το νικητήριο του Ματέο Γκαρσία στο 92' (3-2) έκανε μια ιστορική ανατροπή και πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο αφήνοντας την Ενωση εκτός Conference League!

5597701
Ο Άρης την ανατροπή του… αιώνα και έραψε το ευρωπαϊκό κουστούμι του καθώς γύρισε από την κόλαση του 0-2 και πήγε στον Παράδεισο του 3-2 στο «Κλ. Βικελίδης». Απίστευτη αυτοκτονία από την ΑΕΚ.

Μέχρι το 75’ η ΑΕΚ είχε το ευρωπαϊκό εισιτήριο στην τσέπη της καθώς χάρη στα γκολ του Λιβάι Γκαρσία προηγήθηκε με 0-2. Κι εκεί που όλα έδειχναν χαμένα, ο Άρης έκανε μια μυθική ανατροπή. Με μπροστάρη τον Λουίς Πάλμα στο 78’ για να ακολουθήσουν τα τέρματα των Ντάνιελ Μαντσίνι και Ματέο Γκαρσία στο 85’ και στο 92’ τα οποία εξασφάλισαν την Ευρώπη για τους «κίτρινους» και αφήνουν την ΑΕΚ εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Με ανοιχτά χαρτιά
Η σημασία του αγώνα δεν «χώραγε» πειραματισμούς και εκπλήξεις, αυτό τουλάχιστον «φώναξαν» οι δύο προπονητές τους με τις επιλογές τους στις 11αδες. Αυτές λίγο πολύ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις καθώς ο μεν Άρης – έχοντας επιστρέψει στο 4-2-3-1 – παρατάχθηκε με το σχήμα που του έδωσε τη νίκη στην Τούμπα και η δε ΑΕΚ διατήρησε την επιθετική φιλοσοφία της με την παρουσία του Πέτρου Μάνταλου στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τον Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης.

Πολλά νεύρα, πολλά φάουλ και κακό παιχνίδι
Αυτό έγινε στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου καθώς οι δύο ομάδες ήταν τρομερά νευρικές με συνέπεια να αποτυγχάνουν σε αυτονόητα πράγματα. Το πρώτο 20πτο περιλάμβανε πολλά φάουλ (σ. σ. ο Ρόμπερτ Μάντεν επέλεξε να μην αφήσει το παιχνίδι και σφύριξε στις περισσότερες επαφές), αρκετά άστοχα γεμίσματα και γενικώς την… κακοποίηση του αθλήματος με τον Άρη να αδυνατεί να διαχειριστεί και τον ψυχολογικό παράγοντα του αγώνα. Αντιθέτως, η ΑΕΚ πάτησε καλύτερα μετά το 20πτο και τουλάχιστον έβγαλε μια λογική στο παιχνίδι της υπό την έννοια ότι έδειξε τι ήθελε να κάνει επιλέγοντας την πλευρά του Άμραμπαντ και διαβάζοντας ότι ο Ιτούρμπε έδωσε ελάχιστες βοήθειες στον Σαλέμ Εμπακατά.

Το «άχαστο» του Λιβάι Γκαρσία
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πρώτο σουτ του αγώνα έγινε στο 21ο λεπτό αλλά λίγα δευτερόλεπτα μετά ήρθε και η σπουδαιότερη στιγμή. Ο Λιβάι Γκαρσία δεν δικαιολόγησε το επίπεδό του στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία του Κουέστα, σουτάροντας (σχεδόν) ανενόχλητος από το ύψος της μικρής περιοχής, σε μια φάση που άρχισε από λάθος του Ιτούρμπε. Στο επόμενο λεπτό οι φιλοξενούμενοι είχαν μια ακόμη στιγμή με τον Τσούμπερ αλλά στο σουτ που επιχείρησε η μπάλα πέρασε άουτ.


Το δοκάρι του Ιτούρμπε
Ο Άρης άρχισε να διαχειρίζεται την πίεση του αγώνα από το 30’ και μετά δίνοντας πολλές μπάλες στον Ντάνιελ Μαντσίνι ο οποίος δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με τον Χατζισαφί, είχε όμως στην τελική απόφαση ή στην πάσα. Για κάποια λεπτά ανέβηκε και ο ρυθμός του αγώνα όπου οι δύο ομάδες έψαξαν παιχνίδι μετάβασης αλλά ως επί των πλείστων οι πάσες δεν δημιουργούσαν προϋποθέσεις. Για να φτάσουμε στην τελευταία φάση του ημιχρόνου όπου σε φάση που άρχισε από τα πόδια του Ιτούρμπε κατέληξε σε αυτά αλλά το σουτ του Παραγουανού από πλάγια θέση εντός της περιοχής χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και η μπάλα έσκασε λίγα εκατοστά πιο πέρα από τον Σούντγκρεν.

Ο Λιβάι Γκαρσία το τελείωσε σε πέντε λεπτά
Κλείσιμο
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε όπως το δεύτερο, με πολλές αντεγκλήσεις και φάουλ και με τη διαφορά όμως ότι είχε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή, τον Λιβάι Γκαρσία. Αυτή τη φορά ο έμπειρος επιθετικός της ΑΕΚ δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτι.
Αρχικά στο 52’ όπου μετά από φάση διαρκείας για τους φιλοξενούμενους ο Χατζισαφί σέντραρε, ο Λιβάι Γκαρσία πήρε την προσωπική μονομαχία με τον Εμπακατά (σε μια φάση όπου οι «κίτρινοι» ζήτησαν φάουλ) και με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Έχοντας ψυχολογία του αγώνα και με τους παίκτες του Άρη να μην μπορούν να συνέλθουν, η ΑΕΚ μάλλον έδωσε τη χαριστική βολή καθώς πέντε λεπτά αργότερα η άμυνα του Άρη και πάλι πιάστηκε στον ύπνο. Ο Τσούμπερ ήταν ο δημιουργός και ο Λιβάι Γκαρσία με διπλή προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-2, φάση η οποία ήταν καθαρή όμως διαπιστώθηκε και από το VAR.

Υποχρεωτικά, ο Άρης άφησε το απόλυτα συντηρητικό παιχνίδι, ο Χερμάν Μπούργος προχώρησε σε τρεις αλλαγές και αναζήτησε τον τρόπο επιστροφής στο παιχνίδι. Στο 64’ ζήτησε πέναλτι σε φάση όπου η μπάλα (μετά από σουτ του Πάλμα) χτύπησε στον αγκώνα του Χατζισαφί αλλά μετά και την εξέταση της φάσης, ο Ρόμπερτ Μάντεν είχε αντίθετη άποψη.


Ο Πάλμα του έδωσε ελπίδα και ο Μαντσίνι τη σφράγισε
Καθώς ο Άρης έψαξε τον τρόπο διάσπασης της άμυνας του Άρη και απείλησε με τον Μαντσίνι στο 75’, η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύτηκε μία-δύο στιγμές της στο transition. Το παιχνίδι έμοιαζε να είχε «κλειδώσει» για τους φιλοξενούμενους έως ότου εμφανιστεί ο Λούις Πάλμα.

Ο επιθετικός από την Ονδούρα με προσωπική ενέργεια και εκτέλεση εντός περιοχής μείωσε σε 1-2 (78’) αλλάζοντας τα δεδομένα του παιχνιδιού καθώς από εκεί άρχισε η έντονη πίεση του Άρη, ενώ η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα.

Ο Πάλμα ανάγκασε τον Στάνκοβιτς σε εντυπωσιακή απόκρουση στο 84’ μετά από εκτέλεση φάουλ για να ακολουθήσει μια ακόμη (σε απόσταση ελάχιστων δευτερολέπτων) από τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ. Στο δεύτερο διαδοχικό κόρνερ των «κίτρινων», αυτή τη φορά ο Στάνκοβιτς δεν κατάφερε να σώσει την ομάδα του παρά την τρομερή απόκρουση που έκανε σε κεφαλιά του Φαμπιάνο. Ο Ντάνιελ Μαντσίνι από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-2 (85’).

Η ισοφάριση του Άρη οδήγησε τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο στην αναγκαστική επιλογή των αλλαγών και κάνοντας πιο επιθετικό το σχήμα του με την είσοδο του Τάνκοβιτς.

Ανατροπή με Ματέο!
Το παιχνίδι διατήρησε την άγρια μορφή του έως το τελευταίο δευτερόλεπτο για να φτάσουμε στο 92’. Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά έβγαλε μια τρομερή πάσα στον Μπρούνο Γκάμα, αυτός σέρβιρε στον Ματέο Γκαρσία και ο τελευταίος αφού σημάδεψε το δοκάρι με σουτ από το ύψος του πέναλτι με δεύτερο σουτ (με απούσα την άμυνα της ΑΕΚ) έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ολοκληρώνοντας μια μυθική ανατροπή (3-2).
Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να χτίσει μια σωστή επίθεση στα περίπου 12-13 λεπτά που ακολούθησαν συμπεριλαμβανομένων και των καθυστερήσεων και ο Άρης πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Την κίτρινη κάρτα είδαν στο τέλος του ημιχρόνου οι Παναγιώτης Κονέ (ΑΕΚ), Τόλης Τερζής καθώς υπήρξε μεταξύ τους λογομαχία. Την κίτρινη κάρτα είδαν επίσης οι Ματίγια (Άρης), Κριχόβιακ, Μάνταλος (ΑΕΚ),

Ο MVP: Ο Λούις Πάλμα ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το σύνθημα της ολικής ανατροπής για τον Άρη.

Στο ύψος του: Ο Λιβάι Γκαρσία εξιλεώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο για τη χαμένη ευκαιρία του πρώτου αλλά τα δικά του γκολ δεν ήταν αρκετά για την ομάδα του..

Ο «αδύναμος κρίκος»: Δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος στην κατάρρευση της ΑΕΚ.

Η «γκάφα»: Αυτή του Χουάν Ιτούρμπε στο 22’ όταν από δικό του λάθος προήλθε η σπουδαία χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ με τον Λιβάι Γκαρσία.

Το «στραγάλι»: Ο Ρόμπερτ Μάντεν επέλεξε να σφυρίξει πολύ, αυτό προκάλεσε παράπονα και από τους δύο. Σωστά εμπιστεύτηκε το VAR και είδε τη φάση όπου αρχικά καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Άρη στο 64’ αλλάζοντας την απόφασή του.

Το «ταμείο» του Gazzetta: Δεν υπάρχει προηγούμενο σ’ αυτό που έγινε στο «Κλ. Βικελίδης». Στο 75’ η ΑΕΚ έχει το ευρωπαϊκό εισιτήριο στην τσέπη της κι εκεί που όλα μοιάζουν «κλειδωμένα» ο Άρης κάνει την ανατροπή της χρονιάς παίζοντας απελπισμένα και βάζοντας τον αντίπαλό του στο δωμάτιο του πανικού.

Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ (Χερμπάν Μπούργος): Κουέστα, Εμπακατά, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Σούντγκρεν (62’ Σάκιτς), Ματίγια, Ντουκουρέ, Μαντσίνι (87’ Μπρούνο Γκάμα), Ιτούρμπε (62’ Πάλμα), Μπερτόγλιο (62’ Ματέο Γκαρσία), Καμαρά (94’ Δεληζήσης).

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (87’ Τάνκοβιτς), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ, Μάνταλος (82’ Μοχαμάντι), Γκαρσία (87’ Αραούχο), Τσούμπερ (92’ Ανσαριφάρντ), Άμπραμπαντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης