Υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο ο Τζόκοβιτς μέχρι τη Δευτέρα που θα εκδικαστεί η έφεσή του για τη βίζα

Υπό περιορισμό σε ξενοδοχείο ο Τζόκοβιτς μέχρι τη Δευτέρα που θα εκδικαστεί η έφεσή του για τη βίζα

Ο 34χρονος Σέρβος σταρ είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απέλασης από την Αυστραλία μετά την ακύρωση της βίζας του και απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για τρία χρόνια  

novak02-mesa
Νέα παράταση τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα πήρε το σίριαλ της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open, έπειτα από την ακύρωση της βίζας του χθες, κατά την άφιξή του στην Αυστραλία.

Ο 34χρονος Σέρβος σταρ και νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απέλασης μετά την ακύρωση της βίζας του, έχοντας σκεφτεί προηγουμένως ότι θα μπορούσε να εισέλθει στην Αυστραλία μέσω ιατρικής εξαίρεσης για να αποφύγει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgygbo7oszch-se)


Ο Τζόκοβιτς άσκησε έφεση μέσω των δικηγόρων του στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μελβούρνης για την ακύρωση απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης και η σημερινή ακρόαση που ξεκίνησε στις 6 μμ (τοπική ώρα, 9 ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να αποφανθεί για την τύχη του, αλλά ο αρμόδιος δικαστής ανέβαλε τη διαδικασία για τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Ωστόσο εξέδωσε μια προσωρινή διαταγή που εμποδίζει τις αρχές να προχωρήσουν στην απέλασή του τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όταν έχει προγραμματιστεί μια «πιο ουσιαστική ακρόαση».

Ο δικηγόρος Κρίστοφερ Τραν, που εκπροσωπεί τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιτάχθηκε στη διαταγή παραμονής του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος δικαστής είχε δηλώσει πως «είναι διατεθειμένος» να προχωρήσει την υπόθεση γρήγορα και ότι ήταν πρόθυμος να ζητήσει από τον Τζόκοβιτς να καταθέσει, εάν χρειαστεί, σε μια διαδικτυακή ακρόαση. Παράλληλα, ρώτησε εάν ο 34χρονος είχε πρόσβαση σε ένα γήπεδο τένις για εξάσκηση, αφού δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι είχε μεταφερθεί στο τετράστερο ξενοδοχείο Park Hotel στην περιοχή Carlton της Μελβούρνης, που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τέτοιες περιπτώσεις, έχοντας περάσει προηγουμένως χρόνο σε χώρο κράτησης μεταναστών στο αεροδρόμιο της πόλης. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο από τον Δεκέμβριο του 2020 έχει «επιταχθεί» από τις αρχές της Αυστραλίας και χρησιμοποιείται για τη στέγαση κυρίως μεταναστών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκαν πολλά κρούσματα κορωνοϊού στους διαμένοντες στο ξενοδοχείο, ενώ τον Δεκέμβριο ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία και καταγράφηκαν ελαφρείς τραυματισμοί. Ωστόσο εκείνη την περίοδο κάποιοι από τους μετανάστες βρήκαν την ευκαιρία να παραπονεθούν για το φαγητό που τους παρέχουν καταγγέλοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι γεμάτο σκουλήκια και μούχλα!
Κλείσιμο
000_9VM9L2



Ο δικαστής ρώτησε επίσης τους δικηγόρους πότε επρόκειτο να ξεκινήσει το Australian Open και αν ήταν γνωστό πότε ο Τζόκοβιτς θα έδινε τον πρώτο του αγώνα. Το τουρνουά έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου, ωστόσο τα ζευγάρια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά και γι' αυτό το λόγο οι άνθρωποι του Tennis Australia (που διοργανώνει το τουρνουά) ζήτησαν από τον δικαστή να  βγάλει την απόφαση του έως την Τρίτη, χωρίς όμως ο τελευταίος να δεσμευτεί.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, Νικ Γουντ παραδέχτηκε πως η επίλυση της διαφοράς σχετικά με τη βίζα ήταν το κλειδί για τη συμμετοχή του Σέρβου στο μεγάλο τουρνουά. «Η απουσία βίζας, εάν η απόφαση ακύρωσης είναι έγκυρη, είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον κ. Τζόκοβιτς προκειμένου να αγωνιστεί στο τουρνουά», είπε ο Γουντ.

Τα ΜΜΕ της Αυστραλίας επικαλούμενες νομικές πηγές αναφέρουν οτι η μοναδική ελπίδα που έχουν οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς για να κερδίσουν την υπόθεση είναι το να καταφέρουν να αποδείξουν ότι όντως έχει γίνει τυπικό λάθος στην συμπλήρωση των εγγράφων που αφορούσαν την έκδοση βίζας με ιατρική εξαίρεση (καθότι είναι ανεμβολίαστος), ενώ αντιθέτως αν το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης από το τουρνουά τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί και πάλι στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης για να ταξιδέψει προς τη βάση του.

Κι εφόσον η έφεση του απορριφθεί τότε θα κινδυνεύει άμεσα και με τριετή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, ποινή που δεν θα ισχύσει αν μέχρι την έκδοση της απόφασης παραιτηθεί του αιτήματος του κι αποχωρήσει από τη χώρα οικειοθελώς.

Ο Σκοτ Μόρισον και η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας

Australia
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκότ Μόρισον, όταν διορίστηκε υπουργός Μετανάστευσης και Συνοριακής Προστασίας στην κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ το 2013, εφάρμοσε την επιχείρηση "Κυρίαρχα Σύνορα", που αποτέλεσε μια από τις σημαίες του Συνασπισμού και οι σκληροί κανόνες της ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Βασικοί πυλώνες του προγράμματος "Κυρίαρχα Σύνορα" είναι:

-Η άρνηση εισόδου σε οποιονδήποτε αλλοδαπό επιχειρεί να φτάσει δια της θαλάσσιας οδού χωρίς άδεια στη χώρα, ακόμη κι αν έχει προσφυγικό προφίλ
-Η Διοίκησης θαλάσσιας συνοριοφυλακής (MaritimeBorderCommand) είναι επιφορτισμένη με την επιχείρηση εντοπισμού βαρκών που πλησιάζουν στην Αυστραλία και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αποτροπής κι, όπου κρίνεται ασφαλές, επαναπροώθησης
-Η παροχή καινούργιων βαρκών σε όσους σκίζουν τις δικές τους προκειμένου να πάνε σε άλλο μέρος
-Η παροχή πόρων στις χώρες από όπου ξεκινούν ή περνούν οι βάρκες προκειμένου να τις σταματούν, να συλλαμβάνουν τους διακινητές και τους μετανάστες ή πρόσφυγες και να δέχονται να φιλοξενούν άτομα που επαναπροωθούνται
-Η μεταφορά και κράτηση όσων τελικά συλλαμβάνονται σε βάρκες από τις αυστραλιανές αρχές σε κλειστά κέντρα κράτησης εκτός Αυστραλίας. Τα κέντρα κράτησης χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και τα λειτουργούν ιδιώτες
-Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου πραγματοποιείται ενόσω οι αιτούντες βρίσκονται στα κλειστά κέντρα κράτησης
-Η άρνηση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους υπάρχει βάσιμη υποψία ότι κατέστρεψαν τα προσωπικά τους έγγραφα

Όσοι λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα μπορούν να παραμείνουν στα κλειστά κέντρα κράτησης, να εγκατασταθούν στα νησιά ή να μεταβούν σε μια τρίτη χώρα αλλά πάντως όχι να μπουν στην Αυστραλία. Από το 2016,υπάρχει μια διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει τη μετεγκατάσταση σε αυτές προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης.

Οι Αυστραλοί επικροτούν αυτή την πολιτική. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2018, το 72% των Αυστραλών τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής ενώ σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί μείωση των μεταναστευτικών ροών (54%-77%). Ο συνασπισμός Φιλελευθέρων/Εθνικών που εισήγαγε αυτά τα μέτρα παραμένει συνεχώς στην εξουσία από το 2013.



Ειδήσεις σήμερα:

Αγγελική Ηλιάδη: Από την πρόκληση κάτω από τις κουβέρτες στο δράμα

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα θα φτάσουν μέχρι τις 53.000

Χάος στο Καζακστάν: «Εκκαθαριστική επιχείρηση» του στρατού κατά διαδηλωτών, αναφορές για δεκάδες νεκρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης