La Liga: Η δικαίωση του killer Σουάρες και το «έγκλημα» με τον Μέσι (βίντεο)

La Liga: Η δικαίωση του killer Σουάρες και το «έγκλημα» με τον Μέσι (βίντεο)

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το... ξεπούλημά του από την Μπαρτσελόνα, ο Λουίς Σουάρες πήρε την εκδίκησή του σηκώνοντας το τρόπαιο της La Liga με την Ατλέτικο Μαδρίτης, με το «έγκλημα» της διοίκησης των Καταλανών να έχει αφήσει εντελώς μόνο του τον Λιονέλ Μέσι

suarez-no-arthro
Το τρελό φινάλε στο ισπανικό πρωτάθλημα βρήκε την Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε να πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον Λουίς Σουάρες να σκοράρει στο φινάλε της αναμέτρησης απέναντι στην Βαγιαδολίδ και να ολοκληρώνει την ανατροπή για το τελικό σκορ 1-2.

Και ήταν «τρελό» γιατί εκεί ακριβώς οδήγησε την κούρσα του τίτλου μόνη της η «Ατλέτι», σκορπώντας βαθμούς δεξιά κι αριστερά ενώ είχε το απόλυτο προβάδισμα κόντρα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, οι οποίες από τη μεριά τους ολοκλήρωσαν μια σεζόν μόνο με την ελπίδα πως θα αντιστρέψουν ένα γενικά εις βάρος τους κλίμα. Οι εμμονές του Τσόλο να μην ακολουθήσει την ποδοσφαιρική εξέλιξη, παρά τα πολλά εκατομμύρια που επενδύθηκαν στον επιθετικό τομέα το περασμένο καλοκαίρι (και όχι μόνο), λίγο έλειψε να του στερήσουν όσα είχε χτίσει έστω και με αυτοσκοπό την σταθερότητα. Κανείς δεν αμφισβητεί τον χαρακτήρα αυτού του συνόλου, ωστόσο όταν οι υπόλοιποι μυρίστηκαν αίμα, η Ατλέτικο έδειχνε γυμνή. Αποκορύφωμα ήταν εκείνο το εξευτελιστικό 6-3-1 που παρέταξε με σκοπό να περάσει την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα σύστημα που αντί να εξυπηρετήσει σκοπούς, άφησε τους Ισπανούς εκτός διοργάνωσης και φανέρωσε σε όλους μια μεγάλη αδυναμία των κατά τα άλλα σκληροτράχηλων. Τον φόβο.

Κι αν Σιμεόνε και Ατλέτικο μοιάζουν έννοιες συνυφασμένες, το σενάριο να χωρίσουν άμεσα οι δρόμοι τους δεν φαντάζει απίθανο. Αν, δε, έχανε το πρωτάθλημα, τότε ίσως ήταν και η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά εκτός από ικανός έχει σταθεί και πολύ τυχερός κατά την πορεία, και τώρα το χαίρεται με την ψυχή του κυρίως χάρη στην αφέλεια της προηγούμενης διοίκησης της Μπαρτσελόνα να του παραχωρήσει σχεδόν δωρεάν το πιο φονικό του όπλο. Τον Λουίς Σουάρες.

075_breton-realvall210522_npQJo
Κλείσιμο


« Η Μπαρτσελόνα δεν με έκρινε σωστά. Με υποτίμησε. Η Ατλέτικο άνοιξε τις πόρτες της και μου έδωσε μια ευκαιρία. Θα είμαι ευγνώμων για πάντα στον σύλλογο γι’ αυτή του την εμπιστοσύνη ».

Σουάρες, 34 ετών, λίγο μετά την κούπα όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας της Μαδρίτης με 21 γκολ στο πρωτάθλημα (τόσα έχουν στην Μπαρτσελόνα Γκριζμάν, Ντεμπελέ και Μπρέιθγουεϊτ μαζί) τα δύο εκ των οποίων ολοκλήρωσαν τις ανατροπές στις δύο έσχατες αγωνιστικές για να χαρίσουν στους «ροχιμπλάνκος» τους τελευταίους έξι βαθμούς που χρειάζονταν για να ολοκληρωθεί η δουλειά. Και πόσο κόστισαν όλα αυτά; «Μόλις» επτά εκατομμύρια ευρώ (ένα για κάθε χρόνο που είχε να πάρει πρωτάθλημα η Ατλέτικο), για έναν ποδοσφαιριστή που στα νιάτα του έκανε πλάκα με τη φανέλα των Χρόνινγκεν και Άγιαξ στην Ολλανδία, τρέλανε την Πρέμιερ Λιγκ και παραλίγο να πάρει σχεδόν μόνος του ένα πρωτάθλημα για την Λίβερπουλ επί Μπρένταν Ρότζερς, έδωσε τα διαπιστευτήριά του σε τοπ επίπεδο στη Βαρκελώνη χτίζοντας μεταξύ άλλων μια τρομακτική συνεργασία με τους Λιονέλ Μέσι και Νέιμαρ (τρίο γνωστό και ως MSN με 122 γκολ σε μία σεζόν) , και όπως αποδείχθηκε τώρα, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ακόμη και σε μια πολύ πιο αμυντικογενή ομάδα.

Τα δαγκώματα σε Μπακάλ και Κιελίνι:

bakkal




Ίσως αυτό που δεν του επέτρεψε ποτέ να αυξήσει την δεδομένα μεγάλη δημοτικότητά του να ήταν ο χαρακτήρας του . Γκρινιάρης, «εύκολος» στις επαφές με τους αντιπάλους, εριστικός και επιθετικός, δίχαζε πάντα εκείνους που τον χαίρονταν στην ομάδα τους κι εκείνους που βρισκόταν απέναντι σε αυτή. Κοιτώντας την καριέρα του προς τα πίσω, ανάμεσα στους τίτλους συναντάμε και περιστατικά που θα μείνουν για πάντα στα βιβλία της ιστορίας, όπως η ρατσιστική επίθεση που λέγεται πως έκανε στον Πατρίς Εβρά , το δάγκωμα στον Τζόρτζιο Κιελίνι αλλά και εκείνο στον Οτμάν Μπακάλ όταν ακόμη έπαιζε στον Άγιαξ.

Και φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη την τρομερή στιγμή αυτοθυσίας με την εθνική Ουρουγουάης στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική; Τότε, στις καθυστερήσεις της παράτασης απέτρεψε βέβαιο γκολ της Γκάνας με απόκρουση που θα ζήλευαν και οι μετρ του είδους, είδε την απευθείας κόκκινη κάρτα αλλά επέτρεψε στην χώρα του να περάσει στα ημιτελικά μέσω της διαδικασίας των πέναλτι και ενώ είχαν προηγηθεί η χαμένη εκτέλεση που ακολούθησε της απόκρουσης.  Σίγουρα αυτοί που θα το θυμούνται για πάντα είναι οι Γκανέζοι, με τον Σουάρες να μισείται όσο λίγοι σε εκείνα τα μέρη ακόμα και σήμερα.

Το χέρι με τη Γκάνα:



Εκείνος, βέβαια, επιμένει πως ο εντός γηπέδου Σουάρες δεν έχει καμία σχέση με τον εκτός γηπέδου Σουάρες, ο οποιός είναι ένας γλυκός πατέρας και σύζυγος, αλλά και ένας πολύ καλός φίλος. Λόγους να τον πιστέψουμε έχουμε, με τον Ουρουγουανό να μας δείχνει για ακόμη μία φορά την ευαίσθητη πλευρά του ξεσπώντας σε κλάματα κατά την διάρκεια βίντεο-κλήσης με την γυναίκα του Σοφία και τα παιδιά του, οι οποίες παραμένουν όλες μαζί στη Βαρκελώνη, αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όσον αφορά την σύζυγο, είναι μαζί της μια ζωή, ενώ ήταν και ένας από τους λόγους που τον έπεισαν να φύγει από την Ουρουγουάη και τη Νασιονάλ και να πάει στη Χρόνιγκεν, με την 31χρονη να έχει νωρίτερα μετακομίσει στην Ισπανία. « Το μόνο που σκεφτόμουν τότε ήταν να είμαι και πάλι κοντά της. Έτσι ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιπέτειά μου » , θυμήθηκε ο ίδιος πριν μερικά χρόνια σε Μέσο του Μέρσεϊσαϊντ. Αν μη τι άλλο, ρομαντικός, ή όπως θα το έλεγε ο σπουδαίος συμπατριώτης του, Εδουάρδο Γκαλεάνο: « Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Έχει κολλήσει μια γυναίκα ανάμεσα στα βλέφαρά μου. Θα της έλεγα να φύγει από εκεί αν μπορούσα. Αλλά έχει κολλήσει μια γυναίκα στον λαιμό μου »...




Το έγκλημα με τον Μέσι και η μοναξιά του Αργεντινού σούπερ σταρ

Και ενώ οι φήμες θέλουν τον Λιονέλ Μέσι να παραμένει στην Μπαρτσελόνα, ειδικά τώρα που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και παρέα τον κολλητό του, Σέρχιο Αγουέρο, το έγκλημα που έχει γίνει με τον Αργεντινό είναι τεράστιο, με την προηγούμενη διοίκηση να τον αφήνει επί της ουσίας να παλεύει μόνος του για όλους και για όλα, χωρίς πραγματικά άξιο συμπαραστάτη.

Ενώ ο Σουάρες πανηγυρίζει τον τίτλο, ο «κοντός» πρέπει να βολευτεί με το όγδοο βραβείο Πιτσίτσι -για τον πρώτο σκόρερ της σεζόν. Και αυτή δεν ήταν η μόνη κατηγορία στην οποία τερμάτισε πρώτος ο σούπερ σταρ της La Liga, μιας και είχε τα περισσότερα σουτ προς την αντίπαλη εστία (85), τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες (147), δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες (38) και είχε τον καλύτερο συντελεστή στα expected goals (xG 23.6), ένα ποσοστό που βασίζεται σε διάφορες μεταβλητές όπως η γωνία και η απόσταση από την οποία γίνεται η τελική αλλά και το αν συγκαταλέχθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες.

Έτσι, για την ιστορία, που θα ήταν διαφορετική αν ο Σουάρες έπαιρνε στο «Καμπ Νόου» όσα άξιζε και κέρδισε με το σπαθί του όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποτελώντας ίσως τον πιο αξιόπιστο all around επιθετικό της τελευταίας δεκαετίας...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης