Γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Η ExxonMobil παγώνει τη δραστηριότητά της ως τον Σεπτέμβιο του 2021

Γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Η ExxonMobil παγώνει τη δραστηριότητά της ως τον Σεπτέμβιο του 2021

Η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου

aoz
Η αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil παγώνει το γεωτρητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ant1, στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Ο ανταποκριτής επικαλείται πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, σε εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της Exxon Mobil, έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονοθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κάτι που ανακοίνωσε επίσημα στις 7 Απριλίου.

Tις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Kύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας ότι πριν λίγες ημέρες η Exxon Mobil, ενημέρωσε ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί, είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες, σημειώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο.

Κατά το κ. Λακκοτρύπη η εξέλιξη θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς για τον East Med καθώς εκτιμά ότι θα επηρεαστεί το γεωτρητικό πρόγραμμα και των άλλων εταιρειών (ΕΝΙ – TOTAL) που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ. To προσωπικό των εταιρειών λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι πολύ δύσκολο να μετακινείται.

Κλείσιμο
Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες επενδύσεις στα 23 δις από τα 33 δις δολάρια καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου στα 23 δολάρια και πολλά από τα προβλεπόμενα έργα της δεν είναι κερδοφόρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος Ηλείας: Μηδέν κρούσματα τις τελευταίες 20 μέρες - Πώς εξηγείται

Τουρκικοί τσαμπουκάδες με υπερπτήσεις σε Λέσβο, Χίο, Έβρο - Το σχέδιο να πλημμυρίσουν τα νησιά μετανάστες με κορωνοϊό

Πώς την πάτησε η Σιγκαπούρη με τον πρόωρο τερματισμό της καραντίνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης