LIVE

Κορωνοϊός

Σκοπιανό: Αγκάθι το «erga omnes» μετά το γαλλικό βέτο - Υλοποιήστε τις υποχρεώσεις σας το μήνυμα του ΥΠΕΞ

zaev

Εκβιασμός Ζαέφ στην ΕΕ: Μόνο στην ΕΕ θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Η κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει τις δήλωσεις για «πάγωμα» - Η αμφιλεγόμενη ρύθμιση που προκαλεί προβλήματα

Προσπάθεια να μην ανατροφοδοτήσει την αντιπαράθεση με τα Σκόπια καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, επιλέγοντας να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει, μετά το μπλόκο της ΕΕ στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ήταν η δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο Euronews.

Ώρες μετά την τοποθέτηση Ζάεφ η ελληνική πλευρά αντέδρασε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει να προτάσσει μάλιστα ως επίτευγμα».

Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 1, παράγραφος 10 β, εισάγει μια αμφιλεγόμενη ρύθμιση αφού συνδέει την πλήρη εφαρμογή της νέας ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» για κάθε χρήση με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ. Όπως αναφέρεται «η πολιτική μεταβατική περίοδος θα αφορά όλα τα έγγραφα και υλικό αποκλειστικά για εσωτερική χρήση στη Βόρεια Μακεδονία. Η έκδοση των εγγράφων και υλικού που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 1(3) θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ΕΕ στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε».

Γνωρίζοντας ότι η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για πάγωμα μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι συμβατή -ή καλύτερα... προβλέπεται από την αμφιλεγόμενη ρύθμιση του άρθρου 1, παρ. 10 της Συνθήκης, η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι το προβληματικό σημείο είναι η εφαρμογή της νέας ονομασίας για όλες τις χρήσεις που θα επιτρέπει στους Σκοπιανούς να αποκαλούν και να γράφουν επίσημα τη χώρα τους «Μακεδονία» μέχρι η ΕΕ να δώσει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά και για διάστημα πέντε ετών αφού -κάποια στιγμή- θα ανοίγει το κάθε διαπραγματευτικό κεφάλαιο...

Άλλωστε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στη suis generis θέση να χαρακτηρίζει «κακή» τη Συμφωνία των Πρεσπών ούσα παραλλήλως υποχρεωμένη να την εφαρμόζει «από την στιγμή που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στέλνει στους Σκοπιανούς το μήνυμα ότι έχουν υποχρεώσεις και πρέπει να συμμορφωθούν εφαρμόζοντας τις υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τη Συνθήκη, αφού εκτός από τα εσωτερικά έγγραφα η ονομασία της γειτονικής χώρας θα πρέπει να αλλάξει στα σχολικά εγχειρίδια, στις ταμπέλες στους δρόμους και στα αντίγραφα αγαλμάτων από την αρχαία Ελλάδα που είχε τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία ο πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξαρχαϊσμού και καπηλείας της ελληνικής ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στα Σκόπια η ελληνική πλευρά αναμένει δηλώσεις όπως αυτές του Ζόραν Ζάεφ για το πάγωμα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του Χρίστιαν Μίτσκοσκι από το VMRO-DPMNE που εμφανίζεται ως βασικός διεκδικητής της πρωθυπουργίας και έσπευσε να προαναγγείλει βελτίωση της Συνθήκης λέγοντας ότι δεν μπορεί να του απαγορεύσει να είναι Μακεδόνας, να μιλάει την μακεδονική γλώσσα και να είναι από την Μακεδονία...

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει στον άχαρο ρόλο του παρατηρητή.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, για πάγωμα μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά και το «όχι» της ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανσιτς ανέφερε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα. «Επιδοκιμάζουμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν με καλή πίστη».

Ελληνοαλβανικός διάλογος

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις» ήταν η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τη δέσμευση της Αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα, η πρώτη μετά το βέτο της Γαλλίας στον προσδιορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, διήρκεσε περίπου μισή ώρα και σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες «έγινε σε καλό κλίμα». Άλλωστε ήταν τόσο κακή η προηγούμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, που έγινε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που δύσκολα τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα.

Στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ράμα συνομίλησαν ανοιχτά για όλα τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο. Το διάστημα εντός των επομένων 30 ημερών η αλβανική πλευρά υποσχέθηκε κινήσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το σημερινό επίπεδο συνεργασίας και σε ανταπόδοση η Αθήνα υποσχέθηκε να φέρει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή τη διμερή συμφωνία για τις άδειες οδήγησης.

Μετά την ωριαία συνάντηση εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα η οποία συντάχθηκε στην αγγλική και στη συνέχεια μεταφράστηκε στην ελληνική και την αλβανική.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη-εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

Η ελληνική πλευρά περιμένει απτά δείγματα από τα Τίρανα ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της, ωστόσο, σε μια κίνηση καλής θέλησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του Έντι Ράμα να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα -αλλά σε χρόνο που δεν προσδιορίστηκε- την Αλβανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Ειναι φανερο...

οτι βολευτηκαν στη συμφωνια που εκανε ο τσιπρας και ο κοτζιας και να λενε μονο οτι ειναι μια κακη συμφωνια αλλα θα την τιμησουν. Ακομα και τωρα που τους φτυνουν κανουν οτι βρεχει και κανουν οτι δεν καταλαβαινουν για να μην υποχρεωθουν να κανουν αυτοι αλλη συμφωνια με τους σκοπιανους που θα ειναι επισης ανθελληνικη και κακη μιας και η νεα δημοκρατια το ξεκινησε και εδωσε το ονομα μακεδονια στο πγδμ. Παρολα αυτα ο κοτζιας επιμενει οτι προκειται για ''ιστορικη'' η κακη του συμφωνια και ετοιμαζει επιστολη για να τη στειλει στην ΕΕ για να την πεισει να δωσει το πρασινο φως για την ενταξη των Σκοπιων και της Αλβανιας. Ο Κοτζιας εχει αποδειξει τι επιστολακιας ειναι και καλα θα κανει να εμφανισει και την επιστολη που εστειλε στον Τσιπρα να μαθουμε επιτελους τι εχει παιχτει. Να μαθουμε ολοι και ο εισαγγελεας μαζι ποσα εκατομμυρια επεσαν απο τον Σορος για να γινει αυτη η ''ιστορικη συμφωνια''

Chris

Η συμφωνία υπογράφτηκε για να μπούνε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Τώρα, που τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, δεν έχουν λόγο να πιέζουν για την τήρηση της συμφωνίας. Ουσιαστικά είμαστε ακριβώς στο σημείο που ήμασταν και πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Όπου είχαμε μια ενδιάμεση συμφωνία (που έδινε προσωρινό όνομα το FYROM) που δεν τηρούνταν από τα Σκόπια. Τώρα, θα έχουμε μια άλλη χειρότερη συμφωνία για εμάς (που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα), η οποία και πάλι δεν θα τηρείται από τα Σκόπια. Μόνο που τώρα, δεν έχουμε και κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας.

Λεων

Ολα εδω πληρωνονται κουλη.

...

Πρώτης τάξεως ευκαιρία, λοιπόν, να εγκαλέσουμε τη γείτονα χώρα για ελλιπή εφαρμογή των συμφωνηθέντων (αφού λένε ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν τα πάντα) και να το χρησιμοποιήσουμε για να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει πραγματικά ότι η συμφωνία είναι κακή, να η ώρα να το αποδείξει. Αναμένουμε.

ΑΙΑΝΤΑΣ

βρε φίλε, δεν το έχεις καταλάβει; Ο Κυριάκος δεν πρόκειται να κάνει τίποτα...Άλλο τι έλεγε προεκλογικά για ψηφοθηρία..

Κατεχόμενα Πατήσια

Κούλη σε γλεντανε οι γυφτομακεντονες..... Πετάνε την συμφωνία στα σκουπίδια κάτι που εσύ δεν τολμάς να κάνεις μην σε μαλώσουν τα αφεντικά σου στις Βρυξέλλες

Τρολ

Τσίπρα πόσο μπροστά ήσουν !!! Εστρεψες την κοινή γνώμη εναντίον τούς , παραληρούν οι μισθωτοί σχολιαστές και ο Μητσοτάκης παρακαλάει τον Ζάεφ !!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οι ευρωνατοικοι ο,τι ηθελαν απο τους Σκοπιανους, το ειχαν. Οι διπραγματευσεις για την αναζητηση του ονοματος των Σκοπιανων, ως κρατους, γινοταν για τα ματια του κοσμου, οπως κανει ο ΟΗΕ σε πολλες περιπτωσεις. Ποτε δεν περιμεναν, πως ετσι στα καλα καθουμενα, θα βρισκοταν Ελληνας πρωθυπουργος να ενδωσει,Αφου ομως βρεθηκε, ο Τσιπρας, το χειροκροτησαν.Οχι ομως ολοι! Προεβαλαν βετο και προστατεψαν την Ελλαδα απο τον ανοητο Τσιπρα που παρασυρθηκε,ποιος ξερει πώς, και εδωσε ονομα ελληνικο,εθνος, γλωσσα και κεφαλαια Ιστοριας και πολιτισμου, στους γυφτοσκοπιανουςΜακαρι να μην την τηρησουν πρωτοι ομως οι γυφτοσκοπιανοι στην πραξη τη Συμφωνια. Ετσι ωστε να μπορεσει η Ελλαδα και η ΕΕ να τους πιεσει να αποδεχτουν ενα ονομα που να τους ταιριαζει,αφηνοντας κατα μερος τις ''τρέλες'' τους, τις κλοπες και τις παραχαραξεις της Ιστοριας. Η προδσια του Τσιπρα με κυβερνηση της ΝΔ του Μητσοτακη, δεν πρεπει επουδενι να περασει ... και δ ε θ α π ε ρ α σ ε ι!

Μεγάλο ατύχημα

Που ανέλαβε η τραγική ΝΔ του Κυριάκου τον Ιούλιο. Ο άλλος τουλάχιστον είχε και άποψη και σχέδιο και πρόγραμμα για το συγκεκριμένο θέμα. Και εργάστηκε συστηματικά πάνω στην "κόκκινη γραμμή" της "σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό" του 2008. Ενώ αυτοί εδώ δεν έχουν ΟΥΤΕ άποψη, ΟΥΤΕ σχέδιο, ΟΥΤΕ πρόγραμμα! Είναι απλά επικίνδυνα άσχετοι! Σε μόνο λίγους μήνες κατάφεραν να κάνουν τους γείτονες από κομπάρσους, πρωταγωνιστές! Και να ακούγεται ΠΑΛΙ το ΣΚΕΤΟ Μακεδονία! Είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ!

Φάρος

Έγραψα παρακάτω τι έκαναν οι ζαίοι με το πλάνο το σχέδιο και το όραμα. Κολλημένος είσαι.

Οπότε ας τους λέμε και εμείς Σκοπιανούς στο εσωτερικό μας.

Σκοπιανοί είναι,άλλωστε.

ΜΑΚΕΔΩΝ

Ευκαιρία να καταγγείλουν οι κυβερνώντες την προδοτική ΔΙΜΕΡΗ συμφωνία.

Στοιχειώδης λογική

Τη δίκη μας πλευρά συμφέρει η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας. Όχι η μισο-επιστροφή στο σκέτο που ήταν πριν. Δυστυχώς η Γαλλία αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια έτσι, προφανώς προκειμένου η συνοριακή γραμμή Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας να συνεχίζει να μπλοκάρει στο μέγιστο δυνατό το πέρασμα προς την Ευρώπη των άπειρων λαθρομεταναστών της Ελλάδας του μπάχαλου.

Α5

Ο Τσίπρας τους έβαλε στο ΝΑΤΟ και τώρα αυτοί θα ονομάζονται σκέτο Μακεδονία. Αυτό δεν το είχαν φανταστεί ούτε στα καλύτερα όνειρά τους οι γείτονες. Ο δε Τσίπρας θα πάρει ξανά ένα σωρό ψήφους ελλήνων με μυαλό χρυσόψαρου, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ας είναι καλά οι έλληνες-χρυσόψαρα.

@A5

Γι αυτό ο Κούλης εδώ δεν τους αναγνωρίζει σαν Μακεδόνες και έσκισε την συμφωνία . Ο Σόρος σε ποιον τα έδωσε τελικά ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης