Υπουργικό για «υπερ-Αρχή» Διαφάνειας, νέα ηγεσία Αρείου Πάγου, ανάπτυξη και διπλώματα

Υπουργικό για «υπερ-Αρχή» Διαφάνειας, νέα ηγεσία Αρείου Πάγου, ανάπτυξη και διπλώματα

Σε εξέλιξη στο Μαξίμου η συνεδρίαση - Πρόσωπα-έκπληξη για την καταπολέμηση της Διαφθοράς αναμένεται να προτείνει ο πρωθυπουργός - Ασθενής ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αναβάλλεται η συζήτηση για τα διπλώματα

ypoyrgiko-pic-ena
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε στο Μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο, με κύριο θέμα την στελέχωση της υπό σύσταση (υπερ-)Αρχής Διαφάνειας, για την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει «πρόσωπα - έκπληξη».

Παράλληλα στο υπουργικό αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και ο αναπτυξιακός νόμος. Δεν θα συζητηθεί τελικά το ζήτημα των διπλωμάτων οδήγησης, καθώς ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι ασθενής και δεν συμμετέχει στην συνεδρίαση.

Στη νέα ενιαία Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το «επιτελικό κράτος», συγχωνεύονται έξι ελεγκτικές υπηρεσίες και σώματα (Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες για την Υγεία, το Περιβάλλον, κ.α.) που λειτουργούν σήμερα και οι επικεφαλής τους τοποθετούνται από την κυβέρνηση.

Η ΕΑΔ θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο και τέσσερα ακόμα μέλη του συμβουλίου, ενώ προβλέπεται και διοικητής, ο οποίος την «τρέχει επιχειρησιακά» και ορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού έπειτα από εισήγηση για τους δύο επικρατέστερους από ανεξάρτητη επιτροπή που επιλέγει και τα μέλη της διοίκησης.

Εκτός από τη στελέχωση της ΕΑΔ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποφασίσουν και για την ανάδειξη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δηλαδή τον νέο πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τις αποφάσεις που έλαβε κατά την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διαδικασία της νέας αξιολόγησης που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Οι πληροφορίες θέλουν τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να κάνει εισηγήσεις για το πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις δύο θέσεις με σεβασμό τόσο στην ιεραρχία όσο και στην αξιοκρατία.


Ο αναπτυξιακός νόμος 

Κλείσιμο
Στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση και για τις ρυθμίσεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω, αφενός, της παροχής κινήτρων και, αφετέρου, της άρσης των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων όσων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, έτσι ώστε να εγκριθεί πριν από τα προγραμματισμένα για το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προς τούτο στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης θα προστεθούν στην παρούσα φάση τυχόν διατάξεις άλλων συναρμόδιων υπουργείων που θα κριθούν ώριμες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης