Εκλογές 2019: Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη να διαβάσουν τα μηνύματα της τριπλής ήττας

Εκλογές 2019: Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη να διαβάσουν τα μηνύματα της τριπλής ήττας

Προεκλογική στροφή στη μεσαία τάξη: Θα ανακοινώσουμε μέτρα στήριξης  - Αλλαγή σε πρόσωπα και κάλεσμα της μεσαίας τάξης

skurletis-tsipras
«Βουβός» πόνος στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη δεύτερη εκκωφαντική ήττα της Κυριακής, αφού έχει πέσει «γραμμή» να μη βγαίνει «λέξη προς τα έξω», αν και η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος κλιμακώνεται, φοβούμενοι νέο στραπάτσο στις εθνικές εκλογές.

Στον «πάγο» φαίνεται να βρίσκεται και ο προγραμματισμός της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, υπό το φόβο να υπάρξουν τοποθετήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία του κόμματος, που ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από το «χαστούκι» της κάλπης.

Προς το παρόν, στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, ψάχνοντας το αφήγημα που θα αποτρέψει ένα νέο βατερλό στις εθνικές εκλογές. Οι συσκέψεις στο κόμμα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, είναι συνεχείς, με νούμερο ένα στόχο να αποτραπεί η πλήρης αποσυσπείρωσή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το κίνδυνο μιας ήττας που θα ξεπεράσει τις δέκα μονάδες. Το απροσδόκητα αρνητικό αποτέλεσμα σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει τα πάντα στη στρατηγική του, εγκαταλείποντας αυταπάτες, αποτυχηµένα διλήμματα, αλλά και πρόσωπα που θεωρεί υπεύθυνα για το κάζο των εκλογών.

Μεγάλες ευθύνες για την ήττα, κυρίως στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, επιρρίπτουν στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και την οµάδα του. Οι επικρίσεις αφορούν την ουσιαστικά οργανωτική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις επιλογές των προσώπων για τη µάχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ετσι κι αλλιώς, το κόµµα παραµένει «περίκλειστο» και η αδυναµία του να συνδράµει σε τέτοιου είδους µεγάλες εκλογικές µάχες είναι πασιφανής. Οι χειρισµοί δε που έκανε ο κ. Σκουρλέτης µε τα χρίσματα σε υποψηφίους που οι τελευταίοι τα επέστρεφαν άρον άρον ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγµατα µιας αποτυχηµένης τακτικής. Πάντως ο γραµµατέας δεν µπορεί παρά να έχει ρόλο στην προετοιµασία για τη νέα εκλογική αναµέτρηση και θα συµµετέχει στην επιτροπή ψηφοδελτίων, µαζί µε τον κ. Τσίπρα φυσικά, καθώς και κορυφαία στελέχη, όπως οι κύριοι Αλέκος Φλαµπουράρης, Θόδωρος ∆ρίτσας, ∆ηµήτρης Βίτσας, Αντώνης Κοτσακάς και άλλοι. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επομένες ημέρες, ενώ ήδη γίνονται ζυμώσεις για τα στελέχη που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού.

Αλλαγή σε πρόσωπα και κάλεσμα της μεσαίας τάξης

Στην πρώτη γραµµή της εκλογικής µάχης βγαίνουν πλέον οι κύριοι Γιάννης ∆ραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σηµαντικό ρόλο θα έχει και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τον οποίο όµως υπάρχουν επιφυλάξεις αφού έχει ταυτιστεί µε την υπερφορολόγηση της µεσαίας τάξης. Οι τρεις πρώτοι πάντως αναλαµβάνουν τη διαµόρφωση του προγράµµατος και τη γενική ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών θα έχει την αποστολή να εκλαϊκεύσει το έργο που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία. Το µεγάλο ερώτηµα είναι τι θα γίνει µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος έχει δεχθεί κριτική από στελέχη του κόμματος για τους χειρισµούς του.

Πέρα από τα πρόσωπα, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει και τη ρητορική του. Αναµένεται να υποχωρήσει αρκετά η σκανδαλολογία, καθώς κάποιοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είχαν προειδοποιήσει από καιρό ότι αυτή η εµµονή δεν έχει αποδώσει και επίσης δεν ταιριάζει σε ένα κόµµα που έχει κάνει κεντροαριστερή στροφή. Ο λόγος του κ. Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του θα είναι κυρίως προγραµµατικός και εποικοδοµητικός, µε έµφαση σε θετικές πολιτικές. Το Μέγαρο Μαξίµου θα επιµείνει πάντως και στη σφοδρή επίθεση, ακόµη και µε κινδυνολογία, στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το πρόγραµµά του. Η γραµµή είναι ότι µε τα όσα ετοιµάζεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης «έρχεται το σκότος» για την κοινωνία. «Τα διλήµµατα θα είναι σκληρά», λένε από την κυβέρνηση. Ακόµη πιο σηµαντική θα είναι η αλλαγή στρατηγικής ως προς τις κοινωνικές οµάδες στις οποίες θα απευθυνθεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αγνόηση µέχρι τώρα της µεσαίας τάξης και η επικέντρωση στα «λαϊκά στρώµατα» αποδείχθηκε καταστροφική. Οπως και η επιµονή στην τακτική των επιδοµάτων και των βοηθηµάτων. Οι φωνές εντός του κυβερνώντος κόµµατος είναι έντονες, καθώς εκτιµάται ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις ευρωεκλογές από τη µεσαία τάξη και από αυτήν κινδυνεύει και στις 7 Ιουλίου.

Προεκλογική στροφή στη μεσαία τάξη: Θα ανακοινώσουμε μέτρα στήριξης

Μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση της ανάπτυξης θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες πέντε εβδομάδες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Είπε ακόμα ότι τα στελέχη της κυβέρνησης «δεν πρόκειται ποτέ να κουνήσουμε το δάχτυλο στους πολίτες για τις επιλογές τους. Δεν αντιμετωπίζουμε τη λαϊκή βούληση α λα καρτ. Η συσσωρευμένη πίεση της πολυετούς κρίσης και της λιτότητας ήταν μεγάλη, ιδίως για τα μεσοστρώματα. Μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικής σταθερότητας που δημιούργησε η κυβέρνησή μας, η πίεση αυτή εκφράστηκε στις κάλπες των ευρωπαϊκών και των αυτοδιοικητικών εκλογών», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καρδιά της ανάκαμψης της Ελλάδας

Κλείσιμο
«Τα διλήμματα είναι πάρα πολύ καθαρά και εκκρεμούν ενώπιον των πολιτών. Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει την πορεία της ανάκαμψης, την πορεία που μειώνει την ανεργία, την πορεία που αυξάνει την απασχόληση, ή θα γυρίσει στις πολιτικές και στους αμετανόητους πολιτικούς που την βύθισαν στην κρίση», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε ανοικτή συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «για τίποτα από όσα έχουν κάνει την τετραετία της καταστροφής 2010- 2014 δεν έχουν μετανιώσει, για τίποτα από όσα εφάρμοσαν δεν έχουν πει ότι θα το αλλάξουν». «Οι Έλληνες» συνέχισε ο Νίκος Παππάς «δεν έχουν όση κοντή μνήμη θα επιθυμούσαν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα να έχουν. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γνωρίζουν και θα συνεχίσουν αποφασιστικά την πορεία προς την ανάκαμψη και τη δίκαιη ανάπτυξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε ο Νίκος Παππάς, «είναι η καρδιά της ανάκαμψης της Ελλάδας και αυτό θα γίνει καθαρό στις εκλογές που έρχονται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης