Η δήλωση Ζάεφ για «μακεδονικό στρατό» ισοπεδώνει την προπαγάνδα Τσίπρα-Κοτζιά

kotzias_arthroo

Ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνει ότι ο λόγος για τον οποίο ο Ζόραν Ζάεφ δεν υιοθετεί τα συμφωνηθέντα είναι ότι απλά αυτά δεν υφίστανται - Αν είναι έτσι, όμως, γιατί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θεωρεί δεδομένη την είσοδο στο ΝΑΤΟ; - Σήμερα και αύριο η νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων για την έγκριση της συμφωνίας

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ακούγοντας την Τετάρτη τον σκοπιανό πρωθυπουργό να αναφέρεται στην χώρα του ως "Μακεδονία" και στον στρατό του ως "μακεδονικό στρατό", έσπευσε να τον δικαιολογήσει. Ξεκαθάρισε ότι ο λόγος για τον οποίο ο Ζόραν Ζάεφ δεν υιοθετεί τα συμφωνηθέντα είναι ότι απλά αυτά δεν υφίστανται. Η συμφωνία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί και άρα η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν έχει επισήμως τεθεί σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές διαμήνυσαν πως η «δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τούτο διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

Τυπικά, ο Νίκος Κοτζιάς έχει δίκιο. Η συμφωνία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί ούτε από τα Σκόπια, ούτε από την Αθήνα. Τουναντίον έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτείται να προηγηθεί το δημοψήφισμα που θα λύνει τα χέρια του Ζάεφ, επιτρέποντάς του να συνεχίσει με την επίσης δύσκολη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πρέπει επίσης να ξεπεράσει και την αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές για την ολοκλήρωσή της. Ακόμα, όμως, και αν τα πάντα επιλυθούν, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα: την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.

Αν, όμως, ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε γιατί ο Νίκος Κοτζιάς έχει βιαστεί να αποκαλεί την γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία και ακόμα σημαντικότερα γιατί ο Ζάεφ θεωρεί δεδομένη την είσοδο της χώρας του στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ; Για του λόγου το αληθές, κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας στρατιωτών χθες στα Σκόπια δήλωσε σε εορταστικό τόνο: «Το να είστε στρατιώτες σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ». Στο σημείο, μάλιστα, που εκφωνούσε το λόγο του είχαν τοποθετηθεί σημαίες των Σκοπίων με την απεικόνιση του «Ήλιου της Βεργίνας» και σημαίες του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, τα κρατικά μέσα έδειχναν συνεχώς κοντινά πλάνα από τις στολές των στρατιωτών, στις οποίες αναγραφόταν ο όρος «Македонија».

Σε περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ υπέπεσε σε κάποιου είδους ατόπημα, τότε γιατί το ΥΠΕΞ δεν φρόντισε να τον επαναφέρει στην τάξη; Εξάλλου, παρά τις όποιες παρεμβάσεις, επεξηγήσεις και δικαιολογίες επικαλείται η ελληνική διπλωματική ηγεσία, έστω και με χρονο καθυστέρηση, το γεγονός παραμένει ένα: Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δυσχεραίνει πολύ το έργο της κυβέρνησης, φθείροντας παράλληλα και την εικόνα της. Σε κάθε του εμφάνιση αδειάζει την συμφωνία, αποδεικνύοντας με την στάση του ότι αυτή ήταν προσχηματική. Αναγκαία μόνο και μόνο για να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στη γείτονα χώρα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι από τις υπογραφές των Πρεσπών ακόμα- και ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού- ο Ζάεφ χρησιμοποιεί μονίμως τον όρο «Μακεδονία», ξεχνώντας το «Βόρεια», ενώ ταυτόχρονα φαίνεται πως θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα του θα μπει στο ΝΑΤΟ. Δεν διστάζει, μάλιστα, να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του (!) για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, παρά τη συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, περιορίστηκαν απλά να δώσουν στα Σκόπια υπό όρους, μία μελλοντική ημερομηνία εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κοινώς, ο σκοπιανός πρωθυπουργός τα θέλει μονά ζυγά δικά του.

Τα πράγματα, μάλιστα, αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αμήχανα για την κυβέρνηση, καθώς στα Σκόπια έχει για τα καλά ξεκινήσει η εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα. Για τον σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας θα επιχειρήσει να αναπτερώσει σε κάθε ευκαιρία το εθνικό αίσθημα των συμπολιτών του, διαφημίζοντας την μακεδονική ταυτότητά τους, αλλά και το γεγονός πως μέσω της συμφωνίας τα πήρε όλα χωρίς να δώσει τίποτα! Ακόμα, όμως, και μετά από το δημοψήφισμα, δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει κάτι, αφού προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία που υπέγραψε η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «Μακεδονικός», με την παραπομπή στο άρθρο 7 της Συμφωνίας που διευκρινίζει ότι κάθε πλευρά εκλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τον όρο «Μακεδονία». Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ο εθνικός ύμνος, ο οποίος βρίθει αλυτρωτικών αναφορών, ούτε και τα διάφορα σύμβολα του κράτους και του Στρατού. «Ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον θα υπάρξουν ποτέ συζητήσεις για την αλλαγή του ύμνου της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’. Ο ύμνος θα παραμείνει ως έχει» διεμήνυσε ο κρατικός αξιωματούχος. «Δεν υπάρχουν συζητήσεις και για άλλες αλλαγές κρατικών συμβόλων» πρόσθεσε ο Μίλε Μποσνιακόφσκι.

Παράλληλα, σήμερα και αύριο, 5 και 6 Ιουλίου, επανέρχεται στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την αρχική άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να υπογράψει την πρώτη απόφαση της πλειοψηφίας. Πλέον χρειάζεται η στήριξη τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα της χώρας του να την υπογράψει. Εν μέσω όλων αυτών, τα σκοπιανά Μέσα διακίνησαν την πληροφορία για νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του. Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα φιλοξενήσει η Βρετανία στις 10 Ιουλίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στις δύο χώρες και να συντονίσουν το βηματισμό τους.

ΣΧΟΛΙΑ (114)

Στρατοκράτορ

Η Ελλάδα οφείλει να εξοπλίσει το στρατό τους με σάριζες, ασπίδες και περικεφαλαίες. Και να στείλει και κάμποσα μουλάρια και γαϊδούρια. Α, ξέχασα να βάλω και τις χλαμύδες. Κουκλιά θα γίνουν οι φαντάροι τους. Και ύστερα να πάρουν σβάρνα τα καρναβάλια να σαρώσουν τα βραβεία.

Karioli cipra

Βλέπεις τώρα;

οφμμμμ

προς συριζαιους.ειστε βοδια και μισα ειστε και χαιβανια δεν το καταλαβαινετε σας κραζει ολη η ελλαδα;

Στρατός από τα Lidl ο Μακεδονικός

Ένα συντονισμένο πέσιμο να τους κάνουν οι χούλιγκανς 2ομάδων της Αθήνας,όπως έκαναν προσπαθώντας να κάψουν ζώντανούς τους οπαδούς ομάδας της Μακεδονίας πριν 2μήνες,και θα τρέχουν να σωθούν

Aποικιοκράτης

Μακεδονία και Ελλάδα επιτέλους στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. 2 κανονικά κράτη με υπερήφανους και καλά οργανωμένους στρατούς. Οφείλουμε να ενισχύσουμε χρηματικά την Μακεδονία ώστε να εξοπλίσει άρτια το νέο της στρατό και επιτέλους! ας σταματήσουμε να είμαστε προκλητικοί! Όλες οι επιγραφές στην Ελλάδα που λένε "Μακεδονία" να γυρίσουν τώρα σε "Νότια Μακεδονία".

Σωκράτης

Η αλήθεια είναι οτι μέχρι τώρα οι Σκοπιανοί είναι που αλλάζουν τα ονόματα από "Μακεδονία" σε Βόρεια Μακεδονία+εξαφανίζουν Μεγαλέξανδρους.Το γεγονός οτι τα πήγε τόσο καλά ο Ζάεφ με τον Τσίπρα είναι ενδεικτικό του πόσο παπατζής είναι και αυτός

γκρούεζας

ο Κοτζιάς δεν πουλάει τίποτε , για να πουλήσεις κάτι πρέπει να σου ανήκει να το θεωρείς δικό σου , αυτός δεν πιστεύει σε Ελλάδα δεν πιστεύει σε Έθνος δεν πιστεύει σε δίκαια και ιστορία όπως και οι περισσότεροι συριζαίοι , πιστεύει 'ομως στο τομάρι του , έτσι η όλη συμφωνία έγινε για την προσωπική του εξέλιξη όπως από τότε που έγλυφε τον Γιωργάκη , εμείς καθόμαστε τσακωνόμαστε και ο Κοτζιάς έχει στρώσει την μπίζνα για όταν πέσει ο σύριζα , κανάς ΟΗΕ καμία θεσούλα στην ΕΕ και θα το παίζει μέγας διπλωμάτης και θα κάνει ομιλίες με το αζημείωτο , στα παλιά τους τα παπούτσια τα υπόλοιπα ... άντε καλά κρασιά ΄, με σχόλια και παπατζηλίκια δεν νικούνται οι Κοτζιάδες , αν τολμήσουν να φέρουν συμφωνία στην Βουλή τότε θα δούμε πόσοι θα είναι οι Έλληνες μέσα και κυρίως έξω από αυτήν

Χ

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ??????

ΚΑΚΙΩΝ

Ναι, θα εξοπλιστεί με σάρισσες.

κοτζιας time

τι τον νιαζει τον κοτζια !!! ο μηνας εχει 5 γι αυτον , πιασε 3 κοτοπουλα καλοψημενα να γεμισει την κοιλια του !

Σκάτα στον μακεδονικό στρατό

Και γενικά σε όλους τους στρατούς,με τον ελληνικό σε περίοπτη θέση λόγω υποχρεωτικής θητείας

Και στα

μούτρα σου επίσης, γιατί θέλω να δω που θα προστρέξεις σε περίπτωση στραβής.

kyriakos

Αρναουτηδες είναι οι περισσότεροι. Ο Ζαεφ, ο Τσιπρας κι οι περισσότεροι της συμμορίας του Τσιπρα. Κρυφτηκαν στην Αθήνα κι εκεί γαλουχήθηκαν σε μια άρρωστη ιδεολογία/περιβάλλον. Κοιτάξτε τα βιογραφικά τους, τους τόπους καταγωγής τους κλπ και θα καταλάβετε. Ακόμα και η κόκκινη βλαχαρα είναι στο κόλπο. Όταν σου λέει ότι κάθε χρόνο κλαίει που δεν μπόρεσαν να μας βγάλουν από το ευρώ καταλαβαίνεις ότι είναι τελείως βλαμμενη ή μαφιοζα που πουλάει σανο στην πλεμπα. Αυτούς έβαλες να σε κυβέρνησουν Έλληνα. Τον φλαμπουραρη!

Βπ

Ρε Κυριάκο έχεις δίκιο έψαξα τους τόπους καταγωγής και είδα ότι ο Αλέξης κατάγεται από την Ήπειρο...Με αυτό τι θέλεις να πεις ότι οι Ηπειρώτες είναι προδότες και θα πρέπει στο μέλλον να ψηφίζουμε μόνο βερους Αθηναίους ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsiprasss

Ενέσεις ηθικού σε στελέχη και εκλογική βάση με το φόβο της κατάρρευσης από τον Αλέξη Τσίπρα, που φαίνεται αποφασισμένος να στοχεύσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι η βεντέτα αυτή ενισχύει την εκστρατεία του - Δεν δίστασε να επικαλεστεί και την... Παναγία, κατά την χθεσινή ομιλία του

18
karama-1

Η ΝΔ λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον - Σας καλώ να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα και τα παιδιά μας - Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το μήνυμά του στην Τουρκία

44
apostolakis_ar

Την ώρα που η Ουάσινγκτον δείχνει ότι η γεωπολιτική στρατηγική της βρίσκεται σε φάση μετατόπισης λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη σύνοδο των G20, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα «να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές»!