Μίκης Θεοδωράκης: «Κουτόχορτο» οι παραχωρήσεις των Σκοπίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μίκης Θεοδωράκης: «Κουτόχορτο» οι παραχωρήσεις των Σκοπίων

«Τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας;», διερωτάται ο κορυφαίος συνθέτης, ενώ προσθέτει με εθνική αγωνία ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», ακριβώς όπως προστάζει ο «Γίγας Λαός»

«Η εξουσία τον έχει πιάσει για τα καλά, σαν αράχνη στα δίχτυα της», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, με μία συνέντευξη-παρέμβαση στο «ΘΕΜΑ», ενώ, σχολιάζοντας το πρόσφατο ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σχολιάζει με νόημα ότι «Σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός», καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια της κυβέρνησης να το απαξιώσει.

Ο Έλληνας συνθέτης με τον πύρινο πολιτικό λόγο επιχειρηματολογεί για τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων
, υποστηρίζοντας ότι στη γειτονική χώρα «ακραίοι και μετριοπαθείς» ακολουθούν την ίδια αλυτρωτική ατζέντα, ενώ χαρακτηρίζει «κουτόχορτο» τις παραχωρήσεις Ζάεφ (μετονομασία αεροδρομίου και αυτοκινητοδρόμου) στο Νταβός. 

Αίσθηση προκαλεί, τέλος, η θέση που εκφράζει για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να αποκτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικές αρμοδιότητες, «ώστε να μην κυβερνά τη χώρα ένας πρωθυπουργός-δημοκρατικός δικτάτορας, ακόμη και με το 20% του εκλογικού σώματος», όπως λέει, ενώ επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται το γρηγορότερο μια δυνατή πλειοψηφική κυβέρνηση γιατί «δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά και ανόητο να μας κυβερνά ο οιοσδήποτε κύριος Τσίπρας σε μια ιστορική περίοδο όπου η θάλασσα των ιστορικών γεγονότων τείνει να γίνει θύελλα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του σκάφους “Ελλάς” σε βαθμό εξοντωτικό».

 -Πώς χαρακτηρίζετε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης;
«Iστορικής σημασίας! Με τα μνημόνια και ειδικότερα αυτό της σημερινής κυβέρνησης η δυνατότητα αντίστασης του λαού μας έφτασε στο ναδίρ. Το γεγονός αυτό ήταν επόμενο να μεγαλώσει τις κατακτητικές ορέξεις των αντιδραστικών κύκλων των γειτονικών μας χωρών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) που συνωμοτούν με τη βοήθεια των γνωστών διεθνών δυνάμεων εναντίον της εθνικής μας ακεραιότητας. Το όνομα “Μακεδονία” είναι το όχημα των ακραίων Σκοπιανών με το οποίο εκφράζονται οι πάντοτε ζωντανές και κυρίαρχες αλυτρωτικές βλέψεις που στοχεύουν στη δημιουργία της “Μακεδονίας του Αιγαίου” με την κατάκτηση της δυτικής Μακεδονίας μας, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Το όνομα λοιπόν της Μακεδονίας δεν είναι απλώς ένα όνομα, αλλά περιμένει την ελληνική ψήφο για να λάβει την ιστορική επιβεβαίωση που γνωρίζουν καλά ότι τους λείπει.

Γιατί δεν είναι βλάκες να πιστεύουν ότι οι Σλάβοι πρόγονοί τους που έφτασαν στα Βαλκάνια, επτακόσια και πλέον χρόνια μετά Χριστόν, ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έζησε χίλια χρόνια πριν! Κατάφεραν όμως, αρχής γενομένης με τον Τίτο στα 1944, που εντελώς αυθαίρετα έδωσε το όνομα “Μακεδονία” στο νότιο τμήμα της τότε κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, να διαπαιδαγωγήσουν πολλές γενιές Σκοπιανών με τη βεβαιότητα ότι είναι οι γνήσιοι Μακεδόνες, γνησιότεροι από εκείνους που κατοικούν στην Ελλάδα. Και για τον λόγο αυτόν έχουν εθνικό καθήκον να τους... απελευθερώσουν και να τους αποσπάσουν από τους Ελληνες κατακτητές δημιουργώντας τη γνήσια και μεγάλη “Μακεδονία του Αιγαίου”.  

«Ακραίοι και μετριοπαθείς στα Σκόπια είναι το ίδιο»


Δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας Σκοπιανός που να σκέφτεται διαφορετικά. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν δύο ειδών Σκοπιανοί, δηλαδή οι ακραίοι και οι μετριοπαθείς. Είναι όλοι το ίδιο. Οι διαφορές τους δεν είναι στρατηγικής, αλλά τακτικής φύσεως. Και θα έλεγα ότι τους καταλαβαίνω που σκέφτονται έτσι, δεδομένου ότι από το 1944 ως το 1992 δεν υπήρξε ουδεμία διαμαρτυρία εκ μέρους όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Και γι’ αυτό, όπως έγραψα προ ημερών στα “Νέα”, είχα πει στον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με την ιδιότητα του υπουργού της κυβέρνησής του, ότι “θα πρέπει να ντρέπεστε εσείς οι Ελληνες πολιτικοί που αφήσατε να αιωρείται το όνομα ‘Μακεδονία’ τόσα χρόνια”. Πρέπει λοιπόν να δούμε κατάματα την πραγματικότητα.

Γιατί είναι δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται πολλές γενιές Σκοπιανών με τις ιδέες που ανέφερα, ώστε σήμερα να είναι μάταιο και να εμφανίζεται και ως... άδικο το να ζητάμε απ’ αυτούς να αλλάξουν το όνομά “τους” που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους. Από την άλλη πλευρά, δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της Ιστορίας, γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας!

-Τότε τι μπορεί να γίνει;


Νομίζω ότι θα πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον γειτονικό μας λαό. Η μόνη λύση, κατά την άποψή μου, είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και να μη συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια άλλη νόθα Μακεδονία, γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε εμείς τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια».

- Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν μια αντίδραση απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα;

 Πώς θα πρέπει να το εκλάβει ο πρωθυπουργός; «Και βέβαια ήταν. Αλλωστε η ίδια η κυβέρνηση το απέδειξε αντιμετωπίζοντάς το με μεθόδους και μέτρα απολύτως απαράδεκτα, που αποκαλύπτουν τον βαθμό της σήψης στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και η πιο φιλελεύθερη παράταξη όταν έχει γαντζωθεί με νύχια και με δόντια στο ολέθριο άρμα της Εξουσίας».

- Ηδη ξεκίνησε επιχείρηση απαξίωσης για το συλλαλητήριο της Αθήνας από κυβερνητικά στελέχη, κυβερνητικά ΜΜΕ, και όχι μόνο. Τι τους απαντάτε;

«Με βάση την προσωπική μου πείρα, η στάση της κυβέρνησης, του Αρχιεπισκόπου και όλων των συντελεστών της κρατικής εξουσίας που ελέγχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε ως αποτέλεσμα να πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τον λαό. Που είναι αυτό που λέμε “μην του πατήσεις τον κάλο”. Πριν από τη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι του τον πάτησαν και γι’ αυτό αντέδρασε ο λαός με εκείνον τον τρόπο που μας κάνει περήφανους. Τώρα, μετά τις ασχημίες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση με τα σταματημένα λεωφορεία και τις φιμωμένες τηλεοράσεις που συνεχίζονται με τη σημερινή αύξηση της συνήθους λασπολογίας, η Εξουσία ξαναπατάει... τον κάλο ακόμα πιο προκλητικά. Γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι μετά το συλλαλητήριο θα μπορέσω να πω ξανά ότι “σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός”!».

 - Πώς βλέπετε τις «παραχωρήσεις» του Ζάεφ, όπως π.χ. τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» των Σκοπίων;
«Πιστεύω ότι αυτές οι "παραχωρήσεις"» είναι σκέτο κουτόχορτο, που για μας είναι ντροπή και να το αναφέρουμε, αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου ή της όποιας λεωφόρου είναι στη δική τους αποκλειστική ευχέρεια να αλλάξει ξανά αμέσως μόλις επιτύχουν τους σκοπούς τους. Αλήθεια, τόσο βλάκες μάς θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας;... Και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτή την έκφραση. Ομως είναι η μοναδική κατανοητή από όλους αυτούς τους ξένους και τους δικούς μας που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει με τα μνημόνια που μας επέβαλαν στο τελευταίο σκαλοπάτι του Κακού ξεχάσαμε την Ιστορία μας και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της αγωγής και του χαρακτήρα μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνας σηκώνεται όρθιος όταν όλοι γύρω του πιστεύουν ότι έχει μεταβληθεί σε ραγιά.

Εδώ ας μου επιτραπεί να ολοκληρώσω την απάντησή μου στο τι δέον γενέσθαι. Αυτή η κατάσταση της συνέχισης του status quo και της ειρηνικής συνύπαρξης πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε μπροστά στην αδήριτη πραγματικότητα. Στην ουσία εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία” παραβλέποντας ότι έτσι γελοιοποιούνται μπροστά στην Ιστορία δεν νομίζω ότι μας αφορά, αφού η δική μας απόφαση και μόνο είναι που θα κρίνει τελεσίδικα το θέμα αυτό. Εφόσον εμείς αρνούμαστε, όπως είπα, να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρώπη κ.λπ., μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας όπως κάναμε τόσα χρόνια.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να αρνηθούμε κάθε άλλη παραχώρηση, όπως λ.χ. τη συναίνεσή μας να γίνει μέλος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να συνυπάρχουμε ειρηνικά γνωρίζοντας ότι από την άλλη μεριά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, αλλά θα πρέπει να παίρνουμε όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας μας. Χρειαζόμαστε μια δυνατή κυβέρνηση που να εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά και ανόητο να μας κυβερνά ο οιοσδήποτε κύριος Τσίπρας σε μια ιστορική περίοδο που η θάλασσα των ιστορικών γεγονότων τείνει να γίνει θύελλα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του σκάφους “Ελλάς” σε βαθμό εξοντωτικό...».

- O πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη του τη θέληση του λαού και συνεχίζει προς μια λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Τι θα του λέγατε;

«Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν “αρχή άνδρα δείκνυσι”, που σημαίνει ότι αν θέλεις να δοκιμάσεις κάποιον άνθρωπο, δώσ’ του την Εξουσία. Πραγματικά η Εξουσία έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνη για όλα τα κακά της ανθρωπότητας. Μεταβάλλει προς το χείρον ακόμα και τους ευγενέστερους χαρακτήρες, που μπορεί να τους μετατρέψει σε ακραίους δυνάστες ικανούς να πραγματοποιήσουν ακόμα και εγκλήματα εάν τους δοθεί η ανοχή των πολλών και η ιστορική ευκαιρία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήκει ευτυχώς σ’ αυτή την ακραία εκδοχή. Εξακολουθεί, νομίζω, να είναι ένας ευγενής και πράος άνθρωπος. Ομως, όπως φαίνεται, η Εξουσία τον έχει πιάσει για καλά όπως η αράχνη στα δίχτυα της. Γι’ αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να καταλάβει -και μαζί του κι εμείς για να τον βοηθήσουμε- ότι ο δρόμος που ακολουθεί γίνεται ολοένα και πιο ολισθηρός και μπορεί να τον οδηγήσει σε καταστάσεις μη ανατρέψιμες».

Εθνομηδενισμός και λήθη- Τι απαντάτε σε αυτούς που επιχειρούν μεθοδικά να χαρακτηρίζουν το συλλαλητήριο «εθνικιστικό», «ακροδεξιό», ακόμη και «φασιστικό»;


«Ας μην ξεχνάμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η ιδεολογία του εθνομηδενισμού. Οι έννοιες “έθνος”, “πατρίδα” και όσα συνδέονται μαζί τους, όπως λ.χ. ο Διονύσιος Σολωμός με τα “κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά”, ο Ρίτσος με τους “νεκρούς που προσμένουνε την ώρα να σημάνουν την Ανάσταση”, ο Ελύτης με το “θέλει νεκροί χιλιάδες να ’ναι στους τροχούς”, όλα αυτά γίνανε αντικείμενα θυμηδίας. Δυστυχώς η ελληνική Αριστερά, το ΚΚΕ που ξεκίνησαν την εθνική αντίσταση δημιουργώντας το ΕΑΜ με κύριο μέλημα τον αγώνα και τη θυσία για την πατρίδα και έγιναν έτσι οι κύριοι συντελεστές στον εθνικό αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, μεταβλήθηκαν με τον καιρό σε αρνητές για οτιδήποτε είχε να κάνει με την “πατρίδα” και το “έθνος” ως έννοιες που αγκαλιάζουν και συσπειρώνουν όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες ανεξάρτητα από κοινωνική θέση και πολιτική ταυτότητα.

Τώρα λ.χ. με την έφοδο των μνημονίων, που ήταν κάτι σαν ξένη επίθεση με όπλο την οικονομική καταπίεση, το ΚΚΕ και οι σκληροί του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι η βασική αντίθεσή μας είχε εθνικό χαρακτήρα και εξακολούθησαν να προβάλλουν τον ταξικό, δηλαδή τη διαίρεση και την αποδυνάμωση του λαού απέναντι στη μετωπική επίθεση των ξένων τραπεζών και των διεθνών οικονομικών μονοπωλίων, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί την αντιστασιακή ικανότητα του λαού, που έτσι τον μεταβάλανε τελικά σε κοπάδι πρόβατα των πειθαρχημένων και έτοιμων να σφαγιαστούν.

Κοντά σ’ αυτούς και η Αριστερά του ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου, όταν αφαιρούσε μετά βδελυγμίας τη λέξη “εθνικό” απ’ όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους χώρους. Με δυο λόγια, έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό αλλά μειοψηφικό ρεύμα που μάχεται τον πατριωτισμό καταφεύγοντας στο πιο φτηνό όπλο, τη λάσπη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των Ελλήνων που έδειξαν τη δύναμή τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ είμαι βέβαιος ότι το ίδιο και πιο μεγάλο συλλαλητήριο θα κάνουν μεθαύριο και στην Αθήνα».

ΣΧΟΛΙΑ (117)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ συγγραφέας

όποιος σιωπά φαίνεται ότι συναινεί διδάσκει το ρωμαίκό ΔΊκαίό ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ

Γιωρικας

Βρε αναρχοαπλυτε δοσιλογε,βρε ψυχοπαθη και ξενοδουλε φασιστα διεθνιστη,που και ποτε ειδες τους Σκοπιανους Σλαυοβουλγαρους και τους Μογγολοφασιστες Τουρκους να πορευονται με σχεσεις καλης γειτονειας και συμμαχικη αλληλεγγυει για να προοδευουν;Οι εδαφικες αξιωσεις που καθημερινα εγειρουν δειχνουν ανθρωπους που θελουν να συμβιωσουν ειρηνικα με εμας;Βγαλε τη μασκα πες τουλαχιστον αντρικια οτι εισαι μισθοφορος δοσιλογος του κερατα ,εκτος αν εισαι γκαιη δοσιλογος και τοτε το "αντρικια"δεν σου παει.

Θαλής

Τόσο βλάκες μας θεωρούν οι κυβερνώντες, αγαπητέ Μίκη.

ΜΙΚΗ Σ ΑΓΑΠΑΜΕ

ΜΙΚΗ .ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΩ ΕΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΕΙΧΑ ΚΑΚΟΛΟΓΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΣΑΚΗ ΝΑ ........ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ .ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ .ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΑΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ .ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΕΝΤΡΩΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ .ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΜΙΚΗ .Σ ΑΓΑΠΩ

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ακομη και κομουνιστης να εισαι,αν δε διατηρεις μεσα σου εθνικισμο και πατριωτισμο δεν μπορεις να θεωρηθεις μεγαλος! Ετυχως ομως ο Μικης εχει μεσα του Πατριδα και εθνος γι αυτο παραμενει μεγαλος Ελληνας και βεβαιως και μουσικος

Τρικυμία

Τρικυμία στο μυαλό των όψιμων υπερασπιστών των αριστερο-εθνικολαϊκιστικών απόψεων, που μπορεί όμως να είναι κι ακραία εθνικοσοσιαλιστικές ανάλογα με την ανάγνωση και τη διάθεση της στιγμής (έτσι κι αλλιώς τα δυο άκρα συναντιούνται) ή, όπως θα έλεγε η επιστήμη, κλασική περίπτωση cognitive dissonance. Οι άλλες χώρες προχωράνε μπροστά και με σχέσεις συνεργασίας. Εμείς με λαϊκισμό και βλέποντας εχθρούς σε οτιδήποτε κινείται και ίσως και ίσως και σε ό,τι δεν κινείται (μήπως η Γη είναι flat και ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος; μήπως οι νεοέλληνες είναι όλοι τους μετεμψύχωση του Μεγ. Αλεξάνδρου;). Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

τοτός

Με τάισες κουτόχορτο Σε τάισα λουκούμι Της ερημιάς φασκόμηλο Της παγωνιάς κουλούμι.

Κιμ Νίκος

Ας πάνε λοιπόν τα χρυσαύγουλα να του αλλάξουν την πάνα. Δεν σας πείραξε η ΟΑ ο ΟΤΕ τα αεροδρόμια τα λιμάνια το Αιγαίο το όνομα σας μάρανε. Και οι ένστολοι που γραφετε τα παχιά λόγια κοιτάτε να βάλετε την Τουρκιά στην θέση της και αγνοείστε τον Ιβάν Σαββίδη και τα συλλαλητήρια των φασιστοπαπάδων

Nikolaos Design

Αγαπητε Μικη. 1ον μαθε να τιμας το ονομα του τρανοτερου αρχαγγέλου 90 χρονών άνθρωπος. Δεν είσαι cartoon. Αλλα ναι ξεχασα δεν πιστευεις στα θεία και το υπερβατικό αλλά μόνο σε καποιον που μεσα στα δισεκατομμυρια χρόνια του σύμπαντος μολις πριν 150 ετη ιδρυσε μια ουτοπικη μπαρουφα οταν εμεις προ χιλιαδων ετων εφηυραμε την Φιλοσοφία. 2ον "Ο γιγας λαός" οπως λες ειναι αυτος που θεοποιησε τον Ανδρεα και ψήφισε τον Αλέξη και που θα το ξανακανει αν του τάξουν τον παρά και κανα σκίσιμο μνημονίων. Αυτοι οι καθημερινοί συνανθρωποι μας θα βγαζαν ο ενας το μάτι του άλλου αν ειχαν συμφέρον. 3ον ναι συμφωνω οτι ο Αλέξης σου φαινεται πράος ευγενης ανθρωπος που "ω τι κριμα" καθοδηγειται από κάποιους κακούς. Διοτι αν τον εβριζες θα παραδεχοσουν την κωλοτούμπα σου και το παραδάκι που τσεπώνεις κάθε φορα για να δηλώσεις με ποιο κόμμα θα είσαι (Μητσοτακης, Παπαρηγα, Καραμανλης, τσίπρας). 4ον να θυμησεις στον λαό την θέση του ΚΚΕ για την Μακεδονια σε παλαιότερα έτη παρακαλώ. Με εκτιμηση ενας συναδελφος μουσικοσυνθέτης (μεταξύ άλλων) ΒΑ, ΜSc Y.Γ. Πολυ μαρεσει οταν κουνας τα χερακια σου πάνω στο αμαξίδιο χαρωπα στις πανηγυρεις της μεταπολιτευσεως που σε τραβάνε και ακουγονται συνεχως τα ιδια και τα ιδια τραγουδια σου οταν ο λαός υποφέρει.

@Nikolaos Design

Τώρα ήρθε η σειρά σου να μάθεις οι άλλοι τι σκέφτονται για τις βλακείες που αράδιασες για τον κ. Μίκη Θεοδωράκη! Η έλλειψη σεβασμού απο τον κάθε τίποτα, κριτικάροντας ανέντιμα μια επώνυμη προσωπικότητα, πυροβολώντας πισώπλατα, δείχνει έλλειψη σεβασμού στον εαυτό σου και στους αναγνώστες της σελίδας! Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης άφησε ένα έργο και αυτό τον αξειώνει απο μόνο του, αυτή την στιγμή παίρνει θέση και τοποθετείται σε ένα εθνικό ζήτημα, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας του και καλά κάνει, γηράσκει αεί διδασκόμενος!

ΕΛΛΗΝ

Ο ΜΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bruss0

Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από Γερμανία και Ολλανδία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ - Στην απόφαση που εγκρίθηκε, γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα» κατά προσώπων - Δείτε το τελικό κείμενο

5
ekl0

Σύμφωνα με το γκάλοπ της Alco για το Open, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 32,4%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ, μπαίνει στη Βουλή το κόμμα Βαρουφάκη, «θρίλερ» με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου - Οκτώ μονάδες μπροστά η ΝΔ  σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ

2
synodos_se_exelixi

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρουν ότι «καρποφόρησαν» οι πιέσεις της Λευκωσίας κι έτσι οι ηγέτες της ΕΕ θα υιοθετήσουν ένα κείμενο σκληρότερο του αρχικώς αναμενομένου - Νωρίτερα, και σύμφωνα με το σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου, οι «28» εμφανίζονταν να υιοθετούν τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, δίχως ωστόσο να δίνουν ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

13
F6228F9D-4115-0170-E39D-0BB2AFDEB1F9

Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης είναι αυτό καθεαυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών - Τόνισε ότι στις εκλογές απαιτείται η στρατηγική ήττα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας

1