Γκάλοπ: Δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Γκάλοπ: Δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

Μίκρυνε η διαφορά αλλά η Nέα Δημοκρατία προηγείται στη πρόθεση ψήφου με 10,1 εκατοστιαίες μονάδες επί των εγκύρων ψηφοδελτίων - Καθαρά τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής, έξι κόμματα στη Βουλή

Σε θρίλερ διαρκείας με αμφίρροπη εξέλιξη μετατρέπεται η διεκδίκηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία
, που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει το σημαντικότερο διακύβευμα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, αφού οι πολίτες προεξοφλούν μεν ότι θα κερδίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν θέλουν να γίνει αυτό με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το εκλογικό σώμα από τη μια απορρίπτει τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε καίρια ζητήματα, όπως στο Σκοπιανό, από την άλλη όμως δεν συμμερίζεται τη σπουδή για προκήρυξη εκλογών που δείχνει η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί σε οριακά διψήφιο ποσοστό το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, πλην όμως η αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου της άνετης πλειοψηφίας που έχουν θέσει οι επιτελείς της Πειραιώς.

Από τον περασμένο Μάιο, οπότε έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβερνητικής ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περιορίσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία. Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η ψαλίδα υποχώρησε από τις 14,5 στις 9,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Στην αυγή του νέου χρόνου φαίνεται ότι η συστηματική επιδοματική ψηφοθηρία στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο απέδωσε οριακά κέρδη, καθώς σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc που έτρεξε στα μέσα Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη θέση του και από το 16% βρέθηκε στο 17%, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μικρή κάμψη της απήχησής της και από το 26,4% βρίσκεται τώρα στο 26,2%.

Σε ελαφρώς ανοδική τροχιά φαίνεται να βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που δείχνει να εδραιώνεται στην τρίτη θέση με 8,2%, πλην όμως το ποσοστό αυτό δεν απέχει σημαντικά από το άθροισμα του 8% που είχαν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Στο 6% αποτυπώνεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής και στο 5,8% του ΚΚΕ, ενώ χαμηλότερα κινούνται η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝ.ΕΛ., που θα δώσουν μάχη για να μπουν στην επόμενη Βουλή.

Εξακομματική Βουλή


Σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς ποσοστό 15,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, ενώ στο 5% ανέρχονται όσοι εκδηλώνουν τάση για αποχή και στο 4,7% εκείνοι που δείχνουν προτίμηση στην άκυρη ή λευκή ψήφο. Με αναγωγή επί των εγκύρων, δηλαδή χωρίς υπολογισμό της αποχής, των ακύρων και των λευκών, που ούτως ή άλλως δεν μετρούν στη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, η ψαλίδα της διαφοράς διαμορφώνεται στο 10,1%, καθώς η δύναμη της Ν.Δ. ανεβαίνει στο 29% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,9%. Αντιστοίχως, το Κίνημα Αλλαγής προσεγγίζει το 9,1%, η Χρυσή Αυγή το 6,7%, το ΚΚΕ το 6,4%, η Ενωση Κεντρώων το 2,8%, οι ΑΝ.ΕΛ. το 2,4%, η ΛΑΕ το 1,8% και η Πλεύση Ελευθερίας το 1,2%. Προτίμηση σε άλλο κόμμα δείχνει το 4,3% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 17,4%.

Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο όριο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, αφού στη δύναμή της αναλογούν 150 βουλευτικές έδρες. Αντιστοίχως, στην κατά τα φαινόμενα εξακομματική σύνθεση της επόμενης Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 65 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 31, η Χρυσή Αυγή 23, το ΚΚΕ 22 και η Ε.Κ. 9 βουλευτές.

 Το κλειδί για τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων βρίσκεται στις συσπειρώσεις και μετακινήσεις που παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων και κυρίως των δύο μεγαλύτερων εξ αυτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που το προηγούμενο διάστημα είχε καταβαραθρωθεί, φαίνεται να ανεβάζει τη συσπείρωσή του στο 46,4% και αισιοδοξεί ότι μπορεί να επαναπατρίσει το 17,1% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα είναι αναποφάσιστοι, όπως ενδεχομένως και το 11,9% από την ίδια δεξαμενή που τώρα δηλώνουν προτίμηση στην αποχή, στο λευκό και το άκυρο. 

Ακόμη και έτσι, όμως, το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τη σειρά κατάταξης, αφού ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του (24,6%) εμφανίζονται να έχουν κάνει άλλες επιλογές. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί το υψηλό επίπεδο της συσπείρωσής της που στην παρούσα έρευνα φτάνει στο 80,4%.

Κάμψη με υψηλή παράσταση νίκης


Σε αντιστοιχία με την πρόθεση ψήφου κινούνται και τα άλλα μεγέθη που αποτύπωσε η έρευνα της Marc. H υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ευδιάκριτη, αλλά συγκριτικά με τις προηγούμενες έρευνες βρίσκεται σε κάμψη, αφού η διαφορά που τους χώριζε από 12,3% τον Σεπτέμβριο μειώνεται τώρα στις 8,8 μονάδες.

Ανοδικά κινείται και το ποσοστό όσων επιθυμούν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. Στο σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 34% εκφράζει προτίμηση στις πρόωρες εκλογές, όταν τον Οκτώβριο το ίδιο ήθελε το 37,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας τάσσεται το 78,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 37,7% των «γαλάζιων». Παρά ταύτα, πάντως, σε συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες πιστεύουν ότι αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, όπως προκύπτει από τα ευρήματα από τη λεγόμενη «παράσταση νίκης». Επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει το 68,3 των ερωτηθέντων και ανάμεσά τους ένας στους τρεις (32,8%) που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.


 ΣΧΟΛΙΑ (47)

Κωστας??

Γιατί οι δημοσκοπησεις δεν δειχνουν οτι η νουδου θα παρει 45%. Μηπως να ξαναρωτησουμε παλι τους ιδιους που ρωταμε μπας και αλλαξει κανεις γνώμη???

Μόνο 10% η διαφορά;

Κοιμούνται όρθιοι εκεί στη Ν.Δ. μου φαίνεται. Αντί να είχαν καταφέρει να διαολοστείλουν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τα απίστευτα σκληρά μέτρα που περάσαν ως τώρα και την υποφαινόμενη προδοσία τους υπέρ των Σκοπίων, αυτοί ασκούν την πολιτική του ώριμου φρούτου! Παναγιά και Χριστέ μου...

Ζανής

Η ΝΔ δεν βρίσκεται στα όρια της αυτοδυναμίας αλλά στα όρια της πανωλεθρίας!!!! Απλώς οι ψευτοδημοσκόποι δεν νοούν να το καταλάβουν παρά εκτελούν συνεχώς εντολάς του καταδικασθέντος πλέον οριστικά κι αμετάκλητα σάπιου συστήματος του παρελθόντος που κατέστρεψε την Ελλάδα και τη γελοιοποίησε διεθνώς με τα μνημόνιά του. Θα περιμένουμε και άλλες ψευτοδημοσκοπήσεις μέχρι το 2019, πότε ανεβάζοντας και πότε κατεβάζοντας τα ποσοστά της ΝΔ (από 8-17%)!!!!!!!!!!! μήπως και καταφέρουν να παραπλανήσουν και να παρασύρουν προς αυτούς τον λαό που τον ρήμαξαν τόσες δεκαετίες. Την απάντηση βέβαια θα τους την δώσει ο ίδιος ο λαός εις τα κάλπας και που θα τους αφήσει ξανά με τας ιδίας κάπας στην αντιπολίτευση, ψάχνοντας ξανά για νέο αρχηγό. Και ως τότε ο λαός τους αφήνει να ψευτοχαίρονται και γελάει μαζί τους.... και τους περιμένει για την ψήφο του ανυπόμονος...

βασιλης

καθε φορα που εκλεγεται η Δεξια η Ελλαδα πηγαινει πισω...

Τα κομματα σαν τις εταιριες τηλεφωνων και ιντερνε

Μπορει να δυσαρεστειται ο πελατης και να αλλαζει εταιρια, αλλα το πάγιο και το προστιμο διακοπης το πληρωνει παντα.

ναι, θα μας σωσει η νουδου

τα εχουμε δοκιμασει ολα..ολα τα κομματα, ολους τους συνδυασμους..δοκιμασαμε και την αριστερα...ειδαμε τα χαλια της..γιατι να μην προτιμησουμε λοιπον κατι διαφορετικο απ ολα τα αλλα? τι εχουμε πια να χασουμε? μας κρατανε στη ζωη με οξυγονο και η εφορια και οι τραπεζες με τους νομους που ψηφιζουν αυτοι οι υποτελεις, θα παρουν σε την περιουσια των μισων ελληνων...τι περιμενουμε, εχουμε πια καψει φλαντζα? τι νδ και συριζα και κινημα αλλαγης και πρασινα αλογα? μιλαει κανεις απ αυτους για ελλαδα? ολοι νεοταξιτες ειναι! τι τους κοιτατε?

Theodore.

κασιδιάρη εσύ;

Σαρωνεις!

Σαρωνεις Κυριακο! Ο Συριζα εχει διαλυσει το συμπαν κι η διαφορα σου μικραινει αντι να μεγαλωνει! Πως το κατορθωσες αυτο ρε μπαγασα? Εισαι και πολυ μεγαλος! Εισαι τεραστιος!

Theodore.

Τι φταίει αυτός ρε χαζούλιακα από τη στιγμή που ο κόσμος ζητάει έναν νέο παραμυθά ,ένα είδος τσίπρα Νο2,για να του υποσχεθεί τα πάντα και να τον κοροϊδέψει βέβαια μετά;Ο Μητσοτάκης κρατάει χαμηλούς τόνους και μένει στα προβλήματα χωρίς να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια.Αν εσυ δε θες ν' ακούς την αλήθεια και ζητάς παραμύθια,ψήφισε και πάλι τσίπρα.Θα φας καλά...

OYE

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΟΝ ΟΧΛΟ !! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ !!!!

περιμενοντας τους βαρβαρους

Ο Έλληνας ψηφοφόρος δεν είναι ΝΔ αλλά θα την ψηφίσει ( κι εγώ μαζί )για να του μειώσει φόρουςκαι γαιτινθα αλλάξει το κλίμα.Η αυτοδυναμία είναι ένα ζήτημα που το θέλει πολύ η ΝΔ να ης λύσει τα χέρια και απ' ότι φαίνεται το παλεύει οριακά.Μεγαλυτερη ανάγκη έχει η ΝΔ μια συγκυβέρνηση 181 βουλευτών για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τέσσερις μήνες μετά την άνοδο της στην εξουσία αρχές του 2020,για να μην ξαναπάει σε εκλογές με απλή αναλογική χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κομμα και ψηφο στους 17ρηδες και σε χιλιάδες ελληνοποιηνενους μεροκαματιάρηδες που δεν φημίζονται για τις συντηρητικές τους απόψεις.Η ΝΔ θα λάβει εντολή σχηματισμου κυβέρνησης θα σχηματίσει κυβερνηση και θα κυβερνήσει τουλάχιστον 4 μήνες.Μεσα σε αυτούς τους μήνες θα αλλξει τον εκλογικό νόμο και θα επαναφερει την ενισχυμένη αναλογική το εχει δηλώσει νκ.Μητσοτακης .Μετά θα μεθοδεύσει να (( κάψει)) την απλή και ο (( σκόπελος )) της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας θα την βοηθήσει να καωει την απλή αναλογική γιατι η ενισχυμένηυμενη αναλογική αν γίνει νόμος θα ισχύει βάσει Συντάγματος από τις μεθεπόμενες εκλογές .Οπότε η ΝΔ αν δεν εξασφαλίσει συγκυβεσνηση με 181 θα αναγκαστεί να μεθοδευσει το ((κάψιμο)) απλής αναλογικής μετα την ψήφιση της ενισχυμένης αναλογικής με την προσφυγή στις καλπες άλλες δύο φορές μια με απλή αναλογική και την επόμενη μκα με ενισχυμένη αναλογική ελπίζοντας να βγει ενισχυμένη και να της λυθούν τα χέρια σε πολλά κυβερνηστικα ζητήματα.Πανω σε αυτό το το ζητούμενο της ΝΔ τρολαρουν οι υπόλοιποι (( τη Λόλα απ' τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει αυτός που έχει εκλογική δύναμη μεγάλη )) και επιζητούν να είναι αυτοί ΣΥΡΙΖΑ ή ( νέο ) δημοκρατική συνεργασία,θα αναγκάσουν την ΝΔ να τους παρακαλάει για συγκυβέρνηση είτε ψήφο ανοχής με τα ανάλογα ανταλλάγματα βεβαίως βεβαίως ,προνόμια ,θέσεις ,χρυσαφικά κι ακίνητα και βίλες κι αυτοκίνητα που λέει και το τραγούδι.Ειτε με το καλό σενάριο να εξασφακξσει 181 βουκευτες με κυβερνηικη συνεργασία με την πρώτη και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας είτε το κακο ,η ΝΔ στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει ( κι αν δεν το έχει επιβάλεται από τις περιστάσεις και το μελλοντικο της συμφερον να έχει ) να κάψει την απλή αναλογική και να πάει σε άλλες δύο εκλογες για να βγει με ενισχυμένη αναλογική.Οπτοτε μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε τρεις βουλευτικές συν ευρωεκλογές συν δημοτικές και περιφερειακές και συν τις επαναληπτικές τους ,οχτώ εκλογικές αναμετρησεις ζωή ναχουμε.Εφιαλτης στο δρόμο για θα καλπες

@

Η μικρή σχετικά διαφορά μας ξεπερνά.Τι φταίει;;;

Τάκης2016

Δημοσκόπηση του Κωλ... Σύγουρα το Σύριζα έχει πάρει τον κατω δρόμο αλλά τρίτο κόμμα με μικρή διαφορά απο τον δεύτερο είναι οι Ναζοί...

@ Τάκης 11:07

Τον κωλο ξερεις πως τον γραφουν τους Ναζοι.. ομως...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

treno

Μίλησε με σκληρά λόγια για τους «Μακεδονοκλάστες» του κόμματός του, που τους είχε κάνει «τζάμπα μάγκες» στο παρελθόν - Είναι τελειωμένοι, τόνισε στην εισηγητική ομιλία  του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ  στη Θεσσαλονίκη

37