Θεοδωράκης: Να ελεγχθεί ο Καμμένος για το Noor 1 - Κανείς δεν έχει ασυλία

Θεοδωράκης: Να ελεγχθεί ο Καμμένος για το Noor 1 - Κανείς δεν έχει ασυλία

«Όχι» σε ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές, «ναι» σε μελλοντική συνεργασία με Κυριάκο - «Σε μία κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Πολάκη και πολλών άλλων υπουργών που δεν ξέρουν τι κάνουν ή μάλλον κάνουν κακό στην ελληνική κοινωνία εμείς δεν μπορούμε να έχουμε θέση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. 

Θεοδωράκης: Να ελεγχθεί ο Καμμένος για το Noor 1 - Κανείς δεν έχει ασυλία
Αποκλείει ο Σταύρος Θεοδωράκης κυβερνητική συνεργασία με τον
ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι ανοιχτός σε ενδεχόμενη συμμετοχή του Ποταμιού
σε κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητοστάκη, παρόλο που τάσσεται κατά των πρόωρων
Κλείσιμο
εκλογών.

«Δεν ζητάμε εκλογές γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για την πραγματική ζωή του Έλληνα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. «Πρέπει να καλύψουμε τα τραύματα της καθυστέρησης της αξιολόγησης, να καλύψουμε το κενό, να πάει καλά ο τουρισμός, να αρχίσει να προχωράει η χώρα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί το κόμμα του με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει μια εκ βάθρων αλλαγή, όχι απλό ρετούς», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

«Σε μία κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Πολάκη και πολλών άλλων υπουργών που δεν ξέρουν τι κάνουν ή μάλλον κάνουν κακό στην ελληνική κοινωνία εμείς δεν μπορούμε να έχουμε θέση» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Αντιθέτως, ο κ. Θεοδωράκης δεν απέκλεισε την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Το Ποτάμι έχει θέσει τις προτεραιότητες για τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε θέσεις, μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τη χώρα. Αν η επόμενη κυβέρνηση δεχθεί τις προτεραιότητές μας, εμείς εδώ είμαστε», απάντησε σε σχετικό ερώτημα. 

Ο ίδιος ανέφερε ενδεικτικά ως προτεραιότητα το γκρέμισμα του κομματικού κράτους και τις απαιτούμενες αλλαγές στην Παιδεία που έχουν, όπως σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει, επείγοντα χαρακτήρα και πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο. Απέκλεισε, πάντως, την προεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας ότι «αυτό θα ήταν ντροπή για ένα κίνημα που ξεκίνησε με στόχο να αλλάξει τη χώρα». Επιφυλακτικός υπήρξε εξάλλου και στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε τομές και όχι συμψηφισμούς»

Σχετικά με το κάλεσμα για συμπόρευση που έχει απευθύνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε πως το Ποτάμι δεν πάει ούτε αριστερά ούτε δεξιά. «Θα συνεργαστούμε με αυτούς που έχουν τις ίδιες ιδέες με εμάς», πρόσθεσε. Και, όπως είπε «στον σωστό χρόνο τα όργανα του Ποταμιού θα πάρουν τις αποφάσεις τους». 


«Να ελεγχθεί ο Καμμένος» – «Κανείς δεν έχει ασυλία»
Στα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπήρξε έντονα επικριτικός για την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor 1. «Κινήθηκε εκτός δημοκρατικού πολιτεύματος όταν σήκωσε το τηλέφωνο για να καθοδηγήσει έναν ισοβίτη και είναι σαφές ότι ήθελε να παρέμβει στη δικαστική διαδικασία», δήλωσε. 

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε και τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι καλύπτει επανειλημμένως τον υπουργό Αμύνης. Ζήτησε να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, «γιατί βεβαίως κανείς δεν έχει ασυλία», όπως είπε. 

Κατήγγειλε, τέλος, τις μεθοδεύσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δεν έκαναν δεκτή την πρόταση του Ποταμιού να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Καμμένος ενώ συμφώνησαν όλα τα άλλα κόμματα και συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.


Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση παρακάτω:
*Για την πρόταση συνεργασίας του Πρωθυπουργού με άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς: 
«Πάτε πολύ μακριά. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να μας κάνει πρόταση για συνεργασία. Εμείς είμαστε το προοδευτικό κέντρο. Έχουμε κεντροαριστερούς, έχουμε κεντροδεξιούς, αλλά η προτεραιότητά μας είναι το προοδευτικό κέντρο. Το δικό μας σύνθημα, όπως ξέρετε, είναι «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά». Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα έχει λύσεις στο κέντρο, έχει προοδευτικές λύσεις. Στα περί συνεργασιών έχουμε απαντήσει από τον Γενάρη του ΄15. Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, δεν θέλει ένα ρετούς, θέλει μια εκ βάθρων αλλαγή. Εμείς όμως, επειδή είμαστε θεσμικοί, λέμε ότι αυτή τη στιγμή δεν προηγείται το αίτημα για εκλογές. Από εκεί και πέρα σε μια κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, του κ. Πολάκη και πολλών άλλων υπουργών που δεν ξέρουν τι κάνουν -ή μάλλον κάνουν το κακό για την ελληνική κοινωνία- εμείς δεν μπορούμε να έχουμε θέση.»
*Σχετικά με το ερώτημα περί πρόωρων εκλογών:
«Προφανώς θα θέλαμε και άλλα πράγματα. Θα θέλαμε καλύτερους υπουργούς επί παραδείγματι. Αλλά παρ΄ όλα αυτά το τέλος της αξιολόγησης βάζει σε μια ηρεμία τη χώρα. Δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώριο να μιλάμε για εκλογές το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να αφήσουμε την κοινωνία να ηρεμήσει. Δεν ζητάμε εκλογές γιατί, ξέρετε, ενδιαφερόμαστε για την πραγματική ζωή του Έλληνα. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς τώρα να μιλήσει σοβαρά για εκλογές σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να καλύψουμε τα τραύματα της καθυστέρησης της αξιολόγησης, να καλύψουμε το κενό, να πάει καλά ο τουρισμός, να αρχίσει να προχωράει η χώρα. Έχουμε καιρό για εκλογές. Σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν έχουν λείψει οι εκλογές».
*Για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Noor1 και τις συνομιλίες Καμμένου με τον ισοβίτη:
«Το έχουμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής. Το ένα θέμα είναι η έρευνα της δικαιοσύνης, που πρέπει να φτάσει όσο πιο βαθιά και όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν έχει κανείς ασυλία. Ούτε ο Θεοδωράκης, ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο Χατζηνικολάου, ούτε κανένας σε αυτή τη χώρα. Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα όμως είπαμε ότι δεν μπορεί ένας υπουργός της κυβέρνησης -που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της έρευνας- να σηκώνει το τηλέφωνο και να καθοδηγεί έναν ισοβίτη. Αυτό είναι εκτός δημοκρατικού πολιτεύματος… Όποιος διαβάζει αυτά που και ο κύριος Καμμένος λέει στις λεπτομέρειές τους, είναι σαφές ότι ήθελε να παρέμβει στη διαδικασία. Να σας πω γιατί. Γιατί η κυβέρνηση κατά καιρούς συνδυάζει στο μυαλό της εχθρούς και φίλους και προσπαθεί αυτούς να τους τιμωρήσει, να τους περιθωριοποιήσει, να κάνει αυτό που αυτή αποφασίζει. Ο κ. Μαρινάκης ήταν ένας καλός παίκτης για την κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο, θυμάστε τότε που διεκδικούσαν άδειες. Μετά για κάποιους λόγους δεν ήταν ένας καλός παίκτης για αυτούς και προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορες φασαρίες. Εμείς όμως τι λέμε; Η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο κ. Καμμένος να καλύπτει τον κ. Καμμένο. Έγινε κάτι στη Βουλή. Θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βούλης και είπαμε να έρθει ο κ. Καμμένος. Και ενώ βρέθηκαν τα 2/5 δηλαδή βρέθηκαν οι 9 βουλευτές που είπανε "ναι", η κυβέρνηση αρνήθηκε πραξικοπηματικά και λίγη ώρα πριν στη Βουλή να έρθει ο κ. Καμμένος να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή. Ε, λοιπόν αν δεν θέλει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, ας δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί, για παράδειγμα, από τον κύριο Καμμένο, ούτε από τον κύριο Πολάκη με τον οποίο κάνουν μαζί και διακοπές! Θα είναι δύσκολο. Εγώ δεν έχω ούτε σκάφος. Ο κύριος Πολάκης έχει. Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν διατίθεμαι να κάνω διακοπές με τον κύριο Τσίπρα».
*Για έντονη φημολογία για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία:
«Έχουμε θέσει τις προτεραιότητες για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μας ενδιαφέρει να πιάσουμε κάποιες απλές θέσεις. Αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει εδώ και καιρό. Μας ενδιαφέρει να κυβερνήσουμε τη χώρα σε κάποιους τομείς που πιστεύουμε πως έχουμε πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες απόψεις. Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη για το δημόσιο στην Ελλάδα. Μιλάμε για απολύσεις των κομματικών εγκάθετων. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη θέση μας. Και δε μιλάμε για τον δημόσιο υπάλληλο εν γένει, μιλάμε για τον κομματικό εγκάθετο. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στο ελληνικό δημόσιο. Εμείς μεγάλα τέτοια ζητήματα, όπως και για το ζήτημα της παιδείας, είμαστε διατεθειμένοι να τα υπερασπιστούμε. Έχουμε τα στελέχη. Μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας. Αλλά θα είναι αυτές οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης; Αν ναι, εμείς εδώ θα είμαστε».
*Για την "επίθεση" της αντιπολίτευσης στον Πάνο Καμμένο:
«Ο κύριος Καμμένος δίνει πάρα πολλές αφορμές. Η τελευταία ήταν τεράστια».
*Για την πρόσκληση της Φώφη Γεννηματά για συμπόρευση: 
«Που να πάμε κ. Χατζηνικολάου, μπροστά αριστερά που είπαν μερικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Εμείς δεν πάμε μπροστά Αριστερά, σας το είπα και στην αρχή. Ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά. Το παρελθόν έχει τις ευθύνες του. Και οι ευθύνες του παρελθόντος θα πρέπει να συζητιούνται. Εμείς, τι έχουμε πει... Χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική. Θα προσπαθήσει λοιπόν το Ποτάμι να αντέξει, να διαφοροποιηθεί και να πει την πρόταση του...
*Για τη δημοσκόπηση της MRB:
«Είμαστε λίγο παραπάνω»
*Για το ερώτημα «γιατί να μην πάτε όλοι μαζί»:
«Πρώτον, η επίσημη απάντηση θα έρθει από το Κίνημά μας. Έχουμε όργανα, έχουμε στελέχη, συζητάμε όλες τις προτάσεις που μας γίνονται από τα αριστερά, τα δεξιά και θα δώσουμε στον κατάλληλο χρόνο, την κατάλληλη απάντηση. Αλλά για την ουσία των δημοσκοπήσεων. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου που δεν απαντά στις δημοσκοπήσεις, το ξέρετε, το είπατε κι εσείς πριν... Αυτός ο κόσμος έχουμε την αίσθηση ότι είναι πολύ πιο κοντά σε λύσεις όπως το Ποτάμι, παρά στις παλιές παραδοσιακές λύσεις. Εμείς δεν έχουμε κομματικό μηχανισμό, δεν έχουμε γραφεία σε όλη τη χώρα, άρα έχουμε πιο χαλαρούς -επιτρέψτε μου- ψηφοφόρους. Άρα το Ποτάμι είναι ζωντανό, θα αντέξει στις εκλογές. Το αν θα συνεργαστεί και με ποιούς θα συνεργαστεί είναι θέμα που θα αποφασίσουμε τη στιγμή που πρέπει. Αλλά η κάθε συνεργασία μας, στοχεύει σε ένα πράγμα, στο να αλλάξουμε τη χώρα, όχι στο να διατηρήσουμε τα παλιά προβλήματα της χώρας. Είναι και το σύνθημά μας, ξέρετε: Να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα, χωρίς να τη γκρεμίσουμε».
*Για την πρόταση της Ένωσης Κεντρώων για Οικουμενική κυβέρνηση:
«Δεν πιστεύω στις οικουμενικές κυβερνήσεις. Γιατί είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμού, είναι μια κυβέρνηση που πολιτεύεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Σημαντικές αποφάσεις, τομές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία δεν γίνονται από μια οικουμενική κυβέρνηση».
*Για το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία:
«Προφανώς όχι! Θα πάμε μόνοι μας και θα συνεργαστούμε με αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν στα ίδια πράγματα με εμάς. Υπάρχουν πάρα πολλοί στον εκσυγχρονιστικό χώρο, στον μεταρρυθμιστικό χώρο. Ακόμα και σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο που λέτε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχουν σύμμαχοι. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς. Εμείς θα προσπαθήσουμε για μεγάλες συμμαχίες».
*Για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο:
«Θα στηρίξουμε την προσπάθεια να υπάρξει αλήθεια. Οι εξεταστικές επιτροπές δεν νομίζω ότι βγάζουν πολλά πράγματα στην Βουλή. Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο πόλωσης που κανείς δεν κάθεται πραγματικά να πει την αλήθεια στις εξεταστικές επιτροπές. Είδατε τι έγινε με την εξεταστική επιτροπή για τον κ. Παπαντωνίου. Έγινε ένα βαρελότο. Είπανε όλοι να προχωρήσουμε, να εξετάσουμε και τελικά ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είπανε ότι να σταματήσει η συζήτηση. Εμείς στη Βουλή είπαμε ναι. Κανένα σκάνδαλο από αυτά που έχουν στερήσει λεφτά από τον ελληνικό λαό στην Υγεία, στις εργολαβίες και στην Άμυνα δεν θα πρέπει να παραγράφεται και να έχει το άλλοθι της Βουλής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης