Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας η νέα διάσκεψη για το Κυπριακό

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας η νέα διάσκεψη για το Κυπριακό

Ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε ότι ο καταρτισμός του εγγράφου στο οποίο εργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη, θα στοχεύει στο να αποτελέσει οδηγό για τις διαπραγματεύσεις

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας η νέα διάσκεψη για το Κυπριακό
Την τοποθεσία στην οποία θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο αποκάλυψε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντησή του το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Πρόκειται για το απόμερο θέρετρο της Ελβετίας, Κραν Μοντανά.

Ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε ότι ο καταρτισμός του εγγράφου στο οποίο εργάζονται τα Ηνωμένα Έθνη, θα στοχεύει στο να αποτελέσει οδηγό για τις διαπραγματεύσεις.

Είπε ότι οι δύο πλευρές τον διαβεβαίωσαν ότι θα μεταβούν στη Διάσκεψη για την Κύπρο με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο έχει επίγνωση -όπως είπε- της δυσκολίας, καθώς χρειάζεται όχι μόνο θέληση και βούληση από τους δύο ηγέτες, αλλά και εποικοδομητική στάση από τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Κλείσιμο

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για το έγγραφο, είπε ότι αυτό έχει περιγραφεί σαφώς στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Ξεκαθάρισε ότι ένα από τα κεφάλαια έχει μεγαλύτερη σημασία και είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ωστόσο όπως είπε, η συζήτηση με υπογραμμισμένο αυτό το κεφάλαιο θα γίνεται παράλληλα και με τα υπόλοιπα θέματα. «Ό,τι είναι "Α" για τη μια πλευρά, είναι "Β" για την άλλη πλευρά. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές» είπε, συμπληρώνοντας πως είναι αισιόδοξος πως το έγγραφο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Έιντε είπε ακόμα πως αν επιτύχει η Διάσκεψη για την Κύπρο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι λύθηκε το Κυπριακό. Δεν θα επιστρέψουμε για να πάμε κατευθείαν σε δημοψηφίσματα σημείωσε, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το τι θα γίνει στην περίπτωση που η Διάσκεψη δεν επιτύχει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης