Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Μειώστε από φέτος κατά 20% τον ΕΝΦΙΑ

Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Μειώστε από φέτος κατά 20% τον ΕΝΦΙΑ

Είπε ότι θα μπορούσε να δεχθεί και να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στη διάθεση μέρους του πλεονάσματος, ύψους 0,5%, για στοχευμένα μέτρα - «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η πολιτική ζωή» σχολίασε για την συνέντευξη Σαββίδη στο protothema.gr - Μαξίμου: Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Μειώστε από φέτος κατά 20% τον ΕΝΦΙΑ
«Το αίτημα για εκλογές ήταν και παραμένει επίκαιρο» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης
, ο οποίος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, έστειλε μήνυμα κατά της «νέας διαπλοκής» που, όπως υποστήριξε, επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση μέσω του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το αίτημα για εκλογές «μάλλον δικαιώθηκε», καθώς, αν είχε μεσολαβήσει προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία, «θα είχαμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση».

Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, τα οποία, όπως είπε, δεν ήταν στο τραπέζι και συνιστούν το κόστος του παιχνιδιού των καθυστερήσεων που έπαιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και της διεθνούς αναξιοπιστίας του.

Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει και τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία υποστήριξε ότι «είναι ο φερετζές για να περάσουν τα σκληρά μέτρα για την περικοπή στις συντάξεις και στο αφορολόγητο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αντιπρότεινε μείωση στο 9% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, με το επιχείρημα ότι έτσι θα επιβαρυνθούν λιγότερα τα χαμηλότερα στρώματα. Είναι άλλο, είπε, ένας συνταξιούχος που θα χάσει τη δωδέκατη και την ενδέκατη σύνταξη από εκείνους που τους είχαν υποσχεθεί να του δώσουν δέκατη τρίτη, να χάσει επιπλέον 660 από τη μείωση του αφορολόγητου και άλλο να χάσει 250 ευρώ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα μπορούσε να δεχθεί το κόμμα του και να συμφωνήσει με την κυβέρνηση στη διάθεση ενός μέρους του πλεονάσματος ύψους 0,5% για στοχευμένα μέτρα. Εξήγησε ότι 865 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016 θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση (με 180 εκατ.) των αναγκαίων θέσεων, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, στη μείωση από φέτος κατά 20% του ΕΝΦΙΑ (με 530 εκατ.), την επαναφορά στο 13% του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (100 εκατ.) και στην κατάργηση του φόρου στο κρασί (55 εκατ.).   
ΚλείσιμοΠαρά ταύτα, υπογράμμισε ότι «το όχι μας είναι καθολικό για τα μέτρα και τα αντίμετρα». Αφού, όπως είπε, «αν συμφωνήσουμε στα μέτρα είναι σαν να συμφωνούμε με τα μέτρα». Επίσης, τόνισε ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα «θα πρέπει να πρέπει να επιτύχουμε πλεόνασμα 5,5%».

Και διερωτήθηκε: «Μπορούμε να δεχθούμε ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στα σχολεία;. Δηλαδή, αν δεν πετύχουμε τους υπερβολικούς στόχους, δεν θα ταΐσουμε τα παιδιά;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση ότι «το κράτος έχει συνέχεια» σε σχέση με τις συμφωνίες που συνομολογούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα. Αλλά, όπως συμπλήρωσε, όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση, «θα προτάξουμε ένα διαφορετικό μείγμα» και αυτό θα γίνει «σε συνεννόηση με τους δανειστές».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του διαθέτουν την απαραίτητη αξιοπιστία για να πείσουν ότι πρέπει να μειωθούν τα υψηλά πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση για τα επόμενα πολλά χρόνια που είναι ανέφικτα, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε εξάλλου ότι το κόμμα του δεν πρέπει να αναλάβει εγγράφως καμία δέσμευση για την πολιτική που θα ακολουθήσει όταν αναλάβει τις τύχες της χώρας.

«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα» δήλωσε κατηγορηματικά. «Εμείς δεν δεσμευόμαστε σε τίποτε εγγράφως και δεν ψηφίζουμε τα μέτρα», συνόψισε τη θέση του. Ενώ διατύπωσε την πρόβλεψη ότι «θα πάμε σε εκλογές με ατζέντα την οικονομία».

Ο Σαββίδης και η… «ουκρανοποίηση»

«Δεν πρόκειται να επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η πολιτική ζωή» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης. «Η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται» συμπλήρωσε αναφερόμενος στην τροπολογία για την ΣΕΚΑΠ και την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Ιβάν Σαββίδη, μέσω της συνέντευξης στο protothema.gr, που ακολούθησε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να ντρέπονται για τη χαριστική τροπολογία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι πως αισθάνεται ο άνεργος στο Κερατσίνι ή ο επαγγελματίας από το Αιγάλεω, όταν βλέπει από την πίσω πόρτα να χαρίζονται πρόστιμα εκατομμυρίων από λαθρεμπόριο».

Θέτοντας το ερώτημα αν η επίθεση στο πρόσωπό του από τον επιχειρηματία «είναι το γραμμάτιο για την πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση που του έγινε από την κυβέρνηση», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρόκειται για την πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής να λέει ένας επιχειρηματίας ότι θα αποκτήσει εφημερίδα για να προστατευθεί».

Επισημαίνοντας ότι, αν υπήρχε πράγματι πρόβλημα με το πρόστιμο στην εταιρεία ΣΕΚΑΠ που αγόρασε ο κ, Σαββίδης θα μπορούσε να ρυθμιστεί με τρόπο διαφανή, υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε επειδή «στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη αναδεικνύεται το πρόσωπο της νέας διαπλοκής».

Θύμισε, μάλιστα, τα όσα έγιναν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες όταν ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κατέθεσε υποψηφιότητα έχοντας τοποθετήσει στις διευθυντικές θέσεις του καναλιού που διεκδικούσε επτά στελέχη των ΑΝΕΛ, καθώς επίσης και ότι σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, παραδέχτηκε ότι είχε ρόλο «λαγού», για να ανεβάσει το τίμημα των αδειών. 

Και κατέληξε: «Δεν αντιδικώ προσωπικά με κανέναν. Αλλά η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται από κανέναν. Και κανόνες θα τους βάλουμε στο επιχειρηματικό παιχνίδι και θα γνωρίζουν όλοι ότι οι κανόνες αυτοί ισχύουν».

Η απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας την συνέντευξη Μητσοτάκη, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κατανοούμε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους».

»Κάποιος, όμως, πρέπει να του εξηγήσει ότι παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται. Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει». 
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης