Μητσοτάκης: Το 4ο Μνημόνιο είναι το κόστος της καθυστέρησης στην αξιολόγηση - «Φερετζές» τα αντίμετρα

Μητσοτάκης: Το 4ο Μνημόνιο είναι το κόστος της καθυστέρησης στην αξιολόγηση - «Φερετζές» τα αντίμετρα

Συμφωνήθηκε 4ο Μνημόνιο χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Δεν θα επιτρέψω μια καινούρια διαπλοκή στην πλάτη του φορολογουμένου, είπε για την «σκανδαλωδώς ευνοϊκή τροπολογία» για τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Μητσοτάκης: Το 4ο Μνημόνιο είναι το κόστος της καθυστέρησης στην αξιολόγηση - «Φερετζές» τα αντίμετρα
«Δυστυχώς δικαιωθήκαμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, αναφερόμενος στο κόστος που είχε για την χώρα η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως έλεγε ψέματα, όταν μιλούσε για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα», κατηγορώντας τον ότι έφερε ένα τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, το οποίο είναι το κόστος της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το μείγμα πολιτικής, που σχεδιάζει να παρουσιάσει στους δανειστές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, επιμένοντας στο επιχείρημα «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει ένας πολύ χαμηλός φορολογικός συντελεστής, της τάξης του 9%, και να μην ξεκινάει από το 22%, που είναι σήμερα. «Εάν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πολύ μικρότερος από το 20%, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» εξήγησε. 
Κλείσιμο

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό για τη ΔΕΗ» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι επίκειται κατάρρευση της Επιχείρησης τον επόμενο μήνα.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Χωρίς μέτρα, δεν υπάρχουν αντίμετρα» εξήγησε, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» της κυβέρνησης, γιατί αυτά είναι συνυφασμένα με τα μέτρα και κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ΝΔ συνομολογεί.

Προσέθεσε, δε, ότι, «αν είχαν γίνει εκλογές όταν τις ζητούσαμε εμείς, θα είχαμε επιτύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση».

«Μπορούμε να συζητάμε ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο; Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5%, για να ταΐσουμε τα παιδιά στο σχολείο;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Συγγνώμη που θυμώνω λίγο, θεωρώ όμως ότι είναι προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης από τον κ. Τσίπρα» ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν.

«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση»

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν θα δεχτεί να συνυπογράψει τα μέτρα, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απάντησή του, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι».

«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα το οποίο και εμείς, αλήθεια είναι, το έχουμε στηρίξει» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς λοιπόν δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα, δεν ψηφίζουμε τίποτα» κωδικοποίησε τις θέσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ακόμη στον πρωθυπουργό, από την στιγμή που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε θέσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητώντας ένα ποσοστό αυτού (σ.σ. 0,5%, όπως είπε) να επιστρέψει στην κοινωνία από τώρα και όχι το 2019.

Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις κυριακές θα βοηθήσει στη λειτουργία της αγοράς, ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «τον φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται για το 2019 και το 2020».

Τσίπρας - Καμμένος θα πρέπει να ντρέπονται για την τροπολογία υπέρ Σαββίδη

Αναφερόμενος στην συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πρέπει να ντρέπονται γι' αυτό που έκαναν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Έφεραν μια χαριστική τροπολογία για έναν επιχειρηματία, δίχως να τολμούν να πουν ότι πρόκειται για τον κ. Σαββίδη, και του χαρίζουν 38 εκατομμύρια για πρόστιμα από λαθρεμπορία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι δεν έχει ξανακούσει κάποιον επιχειρηματία να εκφράζεται με τέτοιον τρόπο για το πολιτικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για «καραμπινάτη» περίπτωση διαπλοκής. «Η Νέα Δημοκρατία δεν απειλείται από κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το δικό του καθεστώς νέας διαπλοκής, ενώ ανέφερε ότι είναι αντίθετος με το μοντέλο ενός ξένου επενδυτή που παίρνει μια ποδοσφαιρική ομάδα, ένα κανάλι κ.ά.

Δεν θα επιτρέψω μια καινούρια διαπλοκή στην πλάτη του φορολογουμένου, είπε για την «σκανδαλωδώς ευνοϊκή τροπολογία» για τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Ο ίδιος επέμεινε ότι το γεγονός πως η διάταξη που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ήταν «φωτογραφική» για τον κ. Σαββίδη, αποκαλύφθηκε, μόνο όταν ο ίδιος πήγε στη Βουλή και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας είχαν τουλάχιστον το θάρρος να πουν ποιον επιχειρηματία αφορά η διάταξη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης