Τζανακόπουλος: Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019

Τζανακόπουλος: Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019

Απέφυγε να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει μείωση του αφορολογήτου και συντάξεων - Κάλεσε τη Γερμανία «να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού και να κάνει πίσω στο αίτημα για πλεόνασμα 3,5% για μια δεκαετία»

Τζανακόπουλος: Τα μέτρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019
Τα μέτρα και αντίμετρα θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το τι μέτρα θα είναι αυτά. «Τα μέτρα που θα ψηφιστούν θα ισχύουν είτε είναι μέτρα ελάφρυνσης είτε επιβάρυνσης από την 1/1 2019» είπε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει μείωση αφορολογήτου ή συντάξεων.

«Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης που θα νομοθετείται θα υπάρξει και ένα ευρώ ελάφρυνσης που θα ψηφιστεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος λέγοντας ότι με το
Eurogroup
Κλείσιμο
της Δευτέρας προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση περιμένει από τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία είπε ότι «με δεδομένο ότι το
ΔΝΤ ζητούσε 4,5 δισ. ευρώ λιτότητας είναι θετική συμφωνία και περιμένουμε από τα κόμματα να την ψηφίσουν. Δεν περιμένουμε ούτε 180 ούτε 200 ψήφους αλλά λέμε το πολιτικώς αυτονόητο».

«Η συμφωνία επετεύχθη γιατί Ελλάδα, ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ έκαναν συμβιβασμούς για την περίοδο μετά το 2018. Εξίσου κρίσιμο είναι από εδώ και πέρα το θέμα του χρέους και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι ώρα και η Γερμανία να βαδίσει στον δρόμο του ρεαλισμού και να κάνει πίσω το Βερολίνο από το αίτημα για πλεόνασμα 3,5% για μια δεκαετία».

«Στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συλλογική συμφωνία ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των Μνημονίων και να βγει στις αγορές ώστε μετά το 2018 να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν θα χαθεί η προθεσμία του Μαρτίου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση αφορολόγητου και συντάξεων ο κ. Τζανακόπουλος δεν διέψευσε τα σενάρια αυτά λέγοντας ότι «η επί της αρχής συμφωνία ορίζει ότι θα συζητήσουμε το δημοσιονομικό μείγμα για μετά το 2019, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια».

Άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων λέγοντας ότι «αν δεν πετύχουμε τους στόχους μας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό με κάποιον τρόπο αλλά είμαι σίγουρος ότι με βάση την πορεία της οικονομίας δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων».

Εξηγώντας ποια θα είναι η σειρά των πραγμάτων από εδώ και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η σειρά των πραγμάτων είναι ολοκλήρση της αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Για τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ την Τετάρτη είπε ότι αναμένουμε από τη μεριά της Γερμανικής κυβέρνησης να υποχωρήσει από το αίτημα για 3,5% για μια δεκαετία».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να πάνε μέχρι το καλοκαίρι όπως λέει η αντιπολίτευση ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η αντιπολίτευση επενδύει στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων, της κυβέρνησης και τελικά της χώρας. Όπως διαψεύστηκε για την πρώτη αξιολόγηση, όπως διαψεύστηκε για το Eurogroup της Δευτέρας έτσι θα διαψευστεί. Αλλά σας είπα ότι δεν βάζουμε χρονοδιαγραμματα αφού στόχος μας είναι μια συμφωνία που δεν θα επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά»

«Δεν κάνω προβλέψεις για τεχνικά χρονοδιαγράμματα» ήταν η απάντησή του για το πότε θα έρθουν τα μέτρα προς ψήφιση.

Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Εργάνης ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «τον Ιανουάριο ήταν πάντα αρνητικό το ισοζύγιο με την εξαίρεση το 2014. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το 2016 ήταν πολύ θετικό από ό,τι αναμενόταν και η ανεργία είναι πλέον στο 23% από το 27% στις αρχές του 2015. Δεν το θεωρούμε ανησυχητικό αλλά εποχιακό σύμπτωμα και θα φανεί στο ισοζύγιο του Φεβρουαρίου».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης