Φεύγει ο Ρακιντζής από Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, 11,5 χρόνια μετά...

Φεύγει ο Ρακιντζής από Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, 11,5 χρόνια μετά...

Την αντικατάσταση του Λεάνδρου Ρακιντζή μετά από 11,5 χρόνια ως Γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δρομολόγησε η κυβέρνηση - Ποια είναι η κ. Μάρη Ζεντέλη Παπασπύρου με τις εντυπωσιακές περγαμηνές 

Την αντικατάσταση του Λεάνδρου Ρακιντζή μετά από 11,5 χρόνια ως Γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δρομολόγησε η κυβέρνηση. 

Ως αντικαταστάτη του κυρίου Ρακιντζή ο υπουργός  
Παναγιώτης Κουρουμπλής προτείνει την νομικό, πρώην εφέτη Μάρη Ζεντέλη - Παπασπύρου. 

Από τους πρώτους αυτεπάγγελτους ελέγχους του το 2004 - για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τη μετεγκατάσταση των αρχείων του Ευαγγελισμού σ μισθωμένο κτήριο εκτός Αθηνών, την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στο Ρόδο, τον διαγωνισμό για ΧΥΤΑ στα Κύθηρα - μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά... η χρεοκοπία της χώρας, τρία μνημόνια, και ατέρμονες συζητήσεις, σχέδια και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.  

Η εφημερίδα «Καθημερινή» διερωτάται. Συμμερίζεται ο ίδιος την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι, παρ'όλα αυτά πολύ λίγα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο;

Ο κύριος Ρακιντζής απαντά: «Εχουν φτιάξει πολλά στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια», αναφερόμενος ενδεικτικά στο πιο αυστηρό πλαίσιο που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων και στη θέσπιση της υποχρεωτικής ανταπόκρισης των υπηρεσιών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Εξαίρει ωστόσο από τη γενικότερη τάση βελτίωσης τον χώρο της Υγείας, όπου το καθεστώς των πειθαρχικών διαδικασιών παραμένει αυτόνομο και ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:

«Κατά την πολύχρονη θητεία του, όπως ο ίδιος αναφέρει, '' υπήρξαν υπουργοί που με άκουγαν, αλλά ο καθένας έκανε τη δική του πολιτική''. Υπήρξαν βέβαια και προσπάθειες υποβάθμισής του. Για παράδειγμα το 2012, επί υπουργίας Ρέππα, αφαιρέθηκε από τον γενικό επιθεωρητή η δυνατότητα ένστασης κατά αποφάσεων  των πειθαρχικών συμβουλιών. Ο Αντώνης Μανιτάκης επανέφερε το δικαίωμα ένστασης το 2013. Παράλληλα, όμως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρακιντζή με το σχέδιό του  - που ματαιώθηκε - για συγχώνευση του ΓΕΔΔ με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (είχε μιλήσει τότε ο γενικός επιθεωρητής για απόπειρα κατάργησης του Θεσμού)». 

Για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό επιθεωρητή, δύο είναι τα κλειδιά: η επικράτηση της αξιοκρατίας επί των πολιτικών κριτηρίων στη στελέχωση του κράτους και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Όσο για τον εαυτό του, λέει στην εφημερίδα, ότι «φεύγει με το κεφάλι ψηλά». και με «ευρεία αναγνώριση του εργου μου από τον κόσμο».

Αυτό το αποδίδει, συνεχίζει η «Καθημερινή», στο ότι δεν επέτρεψε πολιτικές παρεμβάσεις σε κανέναν και δεν ζήτησε χάρες σε κανέναν.

Ποια είναι η κ. Μάρη Ζεντέλη Παπασπύρου  

Η κυρία Παπασπύρου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 11 Νοεμβρίου 1976 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, από τις 19 Σεπτεμβρίου 1983 διορίστηκε ως Πάρεδρος των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, στις 12 Οκτωβρίου 1998 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και στις 5 Αυγούστου 2004 προήχθη σε Εφέτη. Επί 15 έτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Πρωτοδίκης υπηρέτησε σε όλα τα σημαντικά τμήματα όπως Ενοχικό, Εμπορικό, Εμπράγματο, Εφέσεις κατ’ αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μισθώσεις, εκδίδοντας άνω των εκατό (100) πολιτικών αποφάσεων το χρόνο. Παράλληλα συμμετείχε σε συνθέσεις ποινικών δικαστηρίων (Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων, Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων), τα πρώτα χρόνια ως πάρεδρος και αργότερα ως προεδρεύουσα.

Από τις 16/9/1991 μέχρι τις 19/9/1995 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως ανακρίτρια, με την οποία ιδιότητα απασχολήθηκε σε σοβαρές υποθέσεις. Το 1998 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας και στις 16-9-2004 μετετέθη στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2004 προήχθη σε Εφέτη και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 2004 μετετέθη στο νεοσύστατο Εφετείο Καλαμάτας όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2007, οπότε και μετετέθη στο Εφετείο Αθηνών, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2008. Τέλος, τον Μάιο του 2008 παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Το 2011 εξελέγη Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Πρόκειται για μια θέση αντίστοιχη του «Συνηγόρου του Πολίτη» για την Περιφέρεια Αττικής.

  


ΣΧΟΛΙΑ (15)

Μαρίκα

Τον έφαγε η "πρώτη φορά αριστερά"! Αυτά παθαίνει όποιος κάνει καλά τη δουλειά του, δυςτυχώς! Ελπίζουμε όμως οτι κάποια μέρα ο κ. Ρακιντζής θα επιστρέψει για να συνεχίσει το έργο του που δυστυχώς δεν του επιτρέπουν τώρα να τελειώσει!

ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ

Ο Τσίπρας ούτε μπορούσε, ούτε ήξερε πως να κυβερνήσει, ιδίως με τα προσωπικά προβλήματα που εδώ και μήνες τον ταλανίζουν (ρωτείστε να μάθετε). Το κουμάντο πλέον το κάνει ο Νίκος ο Παππάς, σαν άλλος "αόρατος δικτάτορας". Η χώρα βουλιάζει ολοένα και περισσότερο, η αγορά έχει απονεκρωθεί, τίποτε δεν κινείται, βάλτος και θολούρα παντού. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ζημιά στον λαό και στον τόπο. Πρέπει να φύγουν.

axaios

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Ο Κ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ . ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ !!

ΛΑΜΠΡΟΣ

Από τους ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα, αποτελεσματικούς δημόσιους λειτουργούς! Μπράβο του... Τώρα για την καινούργια, ελπίζω να μην είναι άλλη μία αριστερούλα...

Αξιότιμε κύριε Λέανδρε Ρακιντζή!!!

Παρακολουθώ χρόνια αυτά που μας λέτε. Κάνατε σπουδαία εργασία στο τομέα σας και ο λόγος σας σεμνός στιβαρός και ευθύς.....Συγχαρητήρια......Ένας σπουδαίος δημόσιος υπάλληλος που παίρνει πανάξια το μισθό του.......Περιμένω και ένα βιβλίο απο εσάς γύρω απ το χώρο εργασίας σας.....Ένα βιβλίο που νάναι μπούσουλας για το χτίσιμο μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης αλλά και μπούσουλας για το σχεδιασμό πολιτικών θέσεων για τις εκάστοτε κυβερνήσεις.....Πολλά τάχετε πει και καταγράψει αλλά υπο μορφή βιβλίου θα είναι ένα πολυτιμότατο εγχειρίδιο....Είμαι σίγουρος μέσα απ τις παρατηρήσεις σας και τις προτάσεις θα αναδειχτούν νέες απόψεις και θέσεις......Βεβαιώτατα υπάρχουν πάμπολλα βιβλία και εκθέσεις και παρόμοια συγράμματα που όμως στερούνται την δική σας εμπειρία πάνω στο αντικείμενο......Πολλοί που χειρίζονται με ευκολία το γραπτό λόγο μπορούν να γράψουν υπέροχα πράγματα αλλά μη εφαρμόσιμα λόγω έλειψη εμπειρίας ή παραβλέποντας νοοτροπίες και άλλα πολλά......Εάν οι υπάρχουσες θεωρείες μπορούσαν να εφαρμοστούν ο κόσμος δεν θα είχε πρόβλημα......Σε κάποιον που ασχολείτο με τα κοινά του είπα μια πολύ ωραία πρόταση που διάβασα σε ένα βιβλίο περιφερειακής ανάπτυξης και μου λέει εαν το προτείνω κανείς δεν θα ενδιαφερθεί.....Δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η διάθεση αλλά και για να εφαρμοστεί πρέπει να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ στα ελληνικά δεδομένα....Έχω κάνει προσπάθειες με άλλες σοφές προτάσεις που πήγανε στο βρόντο.....η ελλάδα χρειάζεται δομικές αλλαγές αλλά με ΠΟΙΟ τρόπο;.... Αυτά μούπε ένας υπεύθυνος........Σε μια χώρα που υπάρχει ο οπαδισμός και ο φανατισμός στο πολιτικό βίο καταλαβαίνεται οτι ένα τέτοιο βιβλίο θάναιι ανεκτίμητο.....Και πάλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.....για το σπουδαίο έργο σας.........

Παπαντωνίου Α.

Επιτέλους!!!!!!! Ο άνθρωπος του κατεστημένου ξηλώθηκε!!!! Σε αυτόν σταματούσαν όλες οι βρώμικες υποθέσεις και ποτέ δεν έφταναν στο τέλος τους. Ο λαός από χρόνια φώναζε ότι αυτός έκανε όλη τη "ζημιά" . Τώρα θα βγούν πάρα πολλά στη φόρα και ο λαός θα φρίξει από τις αποκαλύψεις. Αυτά λέει ο κοινωνικός περίγυρος.

Καράντη Μαρία

Αρκεί να μη μπει πάλι μια βολική φωτιά στο γραφείο όπου κρατεί αποδείξεις για εκατοντάδες υποθέσεις, κι εξαφανιστούν οριστικά οι φάκελλοι. Το ίδιο είχε γίνει στο αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ, και χιλιάδες χειρουργοί με πλαστά ή αγορασμένα πτυχία από πρώην Κομμουνιστικές Δικτατορίες της Ανατολικής Ευρώπης, περιμένουν να μας σφάξουν στα νοσοκομεία.

πράγματι

Προφανώς αντικαθιστούν τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης με κάποιον "δικό τους" για να κουκουλώνει τα σημεία και τέρατα που κάνουν στο δημόσιο (κομματικό κράτος).

TO FOVAMAI

EXEIS APOLYTO DIKIO

Σκανδιναβός

Κύριε Ρακιντζή τιμήσατε όσοι λίγοι σε αυτή την ρημαδοχώρα την θέση σας, εκφράζω τον απεριόριστο σεβασμό μου προς το πρόσωπα σας. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την απομάκρυνση, αυτός ο άνθρωπος έβγαζε στη φόρα πολλές παρανομίες. Τώρα γιατί δεν προχωρούσαν ρωτήστε την σάπια δικαιοσύνη να σας πει. Τσίπρα επειδή είχες κάνει σημαία την πάταξη της διαφθοράς και πρέπει επιτέλους να παταχθεί (33 δις ετησίως μας κοστίζει σύμφωνα με τον κ.Ρακιντζή) αυτόν τον άνθρωπο πρέπει να τον αξιοποιήσεις έστω και σε άλλο πόστο.

FTOY MAS

DHLADH TO 1/10 TOY XREOYS MAS KOSTIZEI ETHSIA H DIAFTHORA. SKEFTEITE KAI TRELATHEITE..

dim

Καλές οι περγαμηνές της νέας γενικής επιθεωρήτριας. Αυτό που προβληματίζει είναι, ότι είναι επιλογή του Τσιπροχειροκροτητή.

ΘΑΝΑΣΗΣ

Αυτός ο Έλληνας δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ από τη θέση που έχει παρά μόνο για να γίνει ΜΟΝΙΜΟΣ Υπουργός Εσωτερικών

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panos-kammenos-pic

Εστησε με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΞ εγκληματική οργάνωση που κατέληξε στα κέντρα που οργάνωσαν την παράδοση της Μακεδονίας, καταγγέλει ο πρώην κυβερνητικός εταίρος για τον Νίκο Κοτζιά

10
opesnd

Η προμήθεια αυτή όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου - Η Τουρκία πάντα διεκδικεί, αλλά ξέρει ότι όσα λέμε θα τα κάνουμε εάν χρειαστεί, ο Ευάγγελος Αποστολάκης

12
kalpes_main02

Αυξάνεται ελαφρώς η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά παραμένει διψήφιο το «γαλάζιο» προβάδισμα -Κερδίζει τη μάχη για την τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ, κόντρα στις επιθέσεις του Τσίπρα - Από τους μικρούς μόνον ο Βελλόπουλος έχει ελπίδες να μπει στην επόμενη Βουλή

52
marinakis_main01

Αμήχανος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Καλαμάτα, άφωνος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής - Η κυβέρνηση για την ώρα αρκείται σε χαρακτηρισμούς - Τα αναπάντητα ερωτήματα από τις αποκαλύψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη τελειώνουν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Papakosta_Vouli

«Αυτή η απόφαση δεν έγινε, παραδόξως, σεβαστή από τις ευρωομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝ.ΑΛ. και του Ποταμιού, οι οποίες δεν θεώρησαν ηθική υποχρέωσή τους να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση»