Κυριάκος: Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά

Απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, αλλά και με την Ευρώπη - Συμφώνησαν με Μουζάλα στην εθνική αντιμετώπιση του προβλήματος 

Την ανάγκη να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της
Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Κλείσιμο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται καλύτερος συντονισμός», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες της Τουρκίας
, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύσφιξη των σχέσεων με την Άγκυρα, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και στα μέσα του μήνα θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεσμεύτηκε να συμβάλει ενεργά, «ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν».

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου της ΝΔ:

«Μετά από αίτημά μου, και στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλαμβάνω για την προσφυγική κρίση ζήτημα, ενημερώθηκα σήμερα από τον Υπουργό Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

Για πολλούς μήνες, η Κυβέρνηση υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Έδειξε αργά αντανακλαστικά, πήρε λάθος αποφάσεις, έστειλε λάθος μηνύματα.

Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα.

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε. Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.

Είναι  όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή.

Tα Ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά. Γι' αυτό περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ζητήματα, όπως η ενίσχυση της FRONTEX και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα.

Τέλος, η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της.

Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Tο προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Συνοψίζοντας. Η πρόκληση του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο.

Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν».
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης