Τι είπε ο Τσίπρας σε Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ

Τι είπε ο Τσίπρας σε Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ

Ο έλληνας πρωθυπουργός επιμένει να συνδέει εμμέσως την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό με το προσφυγικό και το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία

Τι είπε ο Τσίπρας σε Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ
Σε πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής καταφεύγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.  

Καθώς  στο Euroworking group δεν καταγράφηκε πρόοδος και η απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ μεταφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός είχε κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών πρώτα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ακολούθως με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανστουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός συνδέει εμμέσως την διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό με το προσφυγικό και το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει αποτέλεσμα πέρα από τα καλά λόγια και την “κατανόηση” των εταίρων.  

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών και η ρύθμιση των 100 δόσεων, τα δύο θέματα στα οποία έχει μπλοκάρει η η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η θέση της Αθήνας για τα κόκκινα δάνεια είναι συμβατή με την συμφωνία του Ιουλίου και ότι η τήρηση των δεσμεύσεων θα πρέπει να γίνει με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και ακολούθως η πολιτική σταθερότητα. Τα πακέτα των προαπαιτούμενων είναι ούτως ή άλλως βαριά, ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών στο επίπεδο που ζητούν οι δανειστές όμως, είναι αμφίβολο αν θα το αντέξει η κυβέρνηση δίχως να επιταχυνθεί η φθορά της. 

Από την Παρασκευή είναι συνεχείς οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ωστόσο μέχρι και η τελευταία τηλεδιάσκεψη την Κυριακή δεν απέδωσε ενώ η διαφορά στις προτάσεις των δύο εξακολουθεί να είναι μεγάλη.  Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία α' κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους  δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Κλείσιμο

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως η πρότασης της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά προστατευτική και πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο, με στόχο να πληρώνουν οι κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν αλλά το αποφεύγουν. Αντίθετα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε προσέγγιση στο θέμα των 100 δόσεων καθώς οι δανειστές ζητούσαν να βγαίνουν εκτός ρύθμιση όσοι καθυστερούσαν έστω και μια μέρα τις οφειλές τους. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα πράγματα είναι δύσκολα και θεωρείται απίθανο να απελευθερωθεί από το σημερινό Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν η 15η Οκτωβρίου και ακολούθως η 9η Νοεμβρίου.  Από την ελληνική πλευρά διαρρέει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο μέχρι και την συνεδρίαση του Eurogroup και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο Euroworking group εφόσον χρειαστεί. 

Τα πράγματα είναι οριακά αφού πέρα από την εκταμίευση της δόσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επίσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφευχθούν άσχημες εξελίξεις για τους καταθέτες. 

Έτσι εφόσον δεν προκύψει λύση ούτε σήμερα, η Αθήνα θα ζητήσει να μεταφερθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Οι εταίροι πάντως ζητούν να ψηφιστούν όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη, συνδέοντας την ψήφιση των μέτρων τόσο με την δόση, όσο και με τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης