Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα

Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα

Τριετές δάνειο 86 δισ. - Μεταφορά κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. σε ειδικό ταμείο στην Ελλάδα - Η Βουλή ψηφίζει τα βασικά μέτρα μέχρι την Τετάρτη - Τα ξένα κοινοβούλια δίνουν έγκριση για την τελική συμφωνία - Βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ιούλιο-Αύγουστο και την χρηματοδότηση των τραπεζών

Καλαμάτα: Συλλήψεις αλλοδαπών για πλαστογραφία
Επειτα από μία συνεδρίαση που θα μπει στο Ρεκόρ Γκίνες αφού διήρκεσε συνολικά 17 ώρες, η Σύνοδος Κορυφής ομόφωνα κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα!

«Η Ευρωσύνοδος κορυφής επισημαίνει την κρίσιμη ανάγκη για να οικοδομηθεί ξανά εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενογια μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM.

Ενα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατό, ένα παρόμοιο αίτημα στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και
χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της των Ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται σε πλήρη προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς θα περιλαμβάνουν:

Κλείσιμο
Ως τις 15 Ιουλίου:

• Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων
• Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
• Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου

-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.

-Η μεταφορά του BRRD (σσ: εννοεί την κοινοτική οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Τουσκ: Ετοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM

Οπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ευρωσύνοδος ομόφωνα έφτασε σε συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική υποστήριξη».

Δείτε το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά



 



Ο πρώτος που ανακοίνωσε τη συμφωνία ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός.




Δείτε τι έγραψε και ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Μπέτελ




Και ο Κύπριος εκπρόσωπος



Κείμενο συμπερασμάτων: Δεν υπάρχει συμφωνία για πρόγραμμα του ESM


«Η λίστα δεσμεύσεων είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οιδ ιαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Ευρωσύνοδος Κορυφής κατέστησε σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει μια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM, το οποίο θα πρέπει να βασιστεί σεαπόφαση επί του συνολικού πακέτου (που θα συμπεριλαμβάνει χρηματοδοτικές ανάγκες, βιωσιμόττα χρέους και πιθανή χρηματοδότηση γέφυρα)» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Τουσκ: Οι ΥΠΟΙΚ κατεπειγόντος να συμφωνήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνια που επιτεύχθηκε στο θεμα της Ελλάδας εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της
«Οι υπουργοί Οικονομικών κατεπειγόντος θα πρέπει να συμφωνήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιουνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ. Δείτε περισσότερα εδώ Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως ειναι βέβαιος οτι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν απο τη Βουλή των Ελλήνων.

Τσίπρας: Πήραμε την ευθύνη της απόφασης


«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλαίψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες. «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών κύκλων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη την συμφωνια». Επισήμανε όμως ότι «κερδίσαμε την αναδιάρθρωση του χρέους» και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Τσίπρα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης