Βάσω Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία στην αγορά όπλων

Βάσω Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία στην αγορά όπλων

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, είπε η πρώην υπουργός - Δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουμε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ - Ζήγρας: Να κατονομαστούν όσοι δωροδόκησαν, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης - Στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» θα καταθέσει και ο Γιάννος Παπαντωνίου

Βάσω Παπανδρέου: Βεβαίως και μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία στην αγορά όπλων
Με την κατάθεση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου, η οποία υπήρξε μέλος του ΚΥΣΕΑ το διάστημα της αγοράς των οπλικών συστημάτων Tor -m1 και των γερμανικών υποβρυχίων, ξεκίνησε η δίκη για την την υπόθεση των «χρυσών μιζών» με κεντρικό πρόσωπο τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Βεβαίως και μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία κατά την υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε στην κατάθεσή της η κυρία Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 

Η κ. Παπανδρέου είπε ακόμα στο δικαστήριο πως το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την υπόθεση του κυρίου Τσοχατζόπουλου.

Κλείσιμο
Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο μετά την κυρία Παπανδρέου. Ο κ. Παπαντωνίου υπήρξε μέλος του ΚΥΣΕΑ το επίδικο διάστημα ενώ έχει διατελέσει και υπουργός Εθνικής Άμυνας επί διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Παρούσα στο δικαστήριο είναι (και) σήμερα η Βίκυ Σταμάτη, η οποία όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης, θα καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της.

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του στο δικαστήριο Νίκος Ζήγρας, καλεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν, επικαλούμενος τα όσα ανέφεραν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.




«Δεν ήταν δυνατόν να ελέγξουμε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ»
Στην κατάθεσή της η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ότι «ουσιαστικά η έγκριση των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά από το ΚΥΣΕΑ ήταν τυπική» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου είπε: «Ναι βεβαίως θα μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία (σ.σ. κατά την υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ) από ό,τι φάνηκε και μετά». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις που έκαναν στο δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη, τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Βενιζέλος. 

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: 
«Ήμουν μέλος του ΚΥΣΕΑ , το οποίο συνεδρίαζε όταν υπήρχε θέμα. Την εισήγηση  την έκανε ο υπουργός Άμυνας, είχαμε τις εισηγήσεις την ώρα που πηγαίναμε στο ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει αρμοδιότητα για έλεγχο των αποφάσεων. Συμμετείχα σε αυτές τις συνεδριάσεις αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, έχουν περάσει 20 χρόνια... Όλες οι υποθέσεις έρχονταν στις συνεδριάσεις με εισηγήσεις των αρμοδίων επιτροπών. Ακολουθούσαν οι εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού. Εμείς παίρναμε την απόφαση, δεν είχαμε όμως ούτε το χρόνο, ούτε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε την όλη τη διαδικασία. Ήταν αδύνατο για μας να πούμε ότι θέλουμε για παράδειγμα το α' ή το β' όπλο. Την εισήγηση την έκανε ο υπουργός Άμυνας και συνήθως γίνονταν αποδεκτή».




«Βασιζόμασταν στην εισήγηση του υπουργού»
Η κ. Παπανδρέου απαντώντας στις ερωτήσεις παραγόντων της δίκης επαναλάμβανε ότι δεν ήταν εφικτό για τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να ελέγξουν το τι περιείχε κάθε φορά ο φάκελος. «Βασιζόμασταν στην εισήγηση του εκάστοτε υπουργού» ανέφερε η μάρτυρας και συνέχισε: «Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, την υλοποιούσε ο εκάστοτε υπουργός, εμείς δεν είχαμε καμία δυνατότητα να ελέγξουμε. Το κόστος, η ποιότητα κ.λπ. των όπλων περιλαμβάνονταν στην εισήγηση. Δεν μπορούσαμε εμείς να κρίνουμε για παράδειγμα το κόστος, αν ήταν υψηλό η χαμηλό. 

Πρόεδρος: Μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία;
Β. Παπανδρέου: Βεβαίως θα μπορούσε να χωρέσει 
Πρόεδρος: Μπορούσε να χωρέσει και πριν και μετά τις αποφάσεις; 
Β. Παπανδρέου: Θα μπορούσε να χωρέσει απ' ότι φάνηκε και μετά. Είχαμε μια εισήγηση ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε το α' όπλο, το οποίο στοίχιζε «α» ευρώ. Δεν μπορούσαμε να το ελέγχουμε εμείς. Δεν είχαμε ούτε τη δυνατότητα από το νόμο, ούτε τη δυνατότητα αντικειμενικά. 



«Για τη δωροδοκία χρειάζονται δυο»
Μιλώντας για τον Α. Τσοχατζόπουλο η κυρία Παπανδρέου ανέφερε πως γνώρισε τον άλλοτε υπουργό του ΠΑΣΟΚ και σήμερα καταδικασμένο σε 20ετή κάθειρξη για μίζες από εξοπλιστικά το 1974 όταν πήγε στο ΠΑΣΟΚ. «Η σχέση μας ήταν τυπική. Το 1995 πήρε την πρωτοβουλία των "4", όποτε ήμασταν στην αντίθετη πλευρά. Δεν ήταν φιλικές οι σχέσεις μας, είχαμε απλά σχέση ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε η κυρία Παπανδρέου και σε άλλο σημείο της κατάθεσής της επισήμανε πως είναι γνωστό πως οι γερμανικές εταιρείες για να προωθήσουν τις δουλειές τους δωροδοκούν. «Για να υπάρξει δωροδοκία χρειάζονται δυο, ένας να τα παίρνει και ο άλλος να δίνει» είπε η κυρία Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, ένταση δημιουργήθηκε για λίγο στο δικαστήριο, όταν ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αντέδρασε σε τοποθέτηση συνηγόρου πολιτικής αγωγής, σύμφωνα με την οποία στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κυκλοφορούσαν διάφορα πρόσωπα μεσάζοντες για να προωθήσουν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανείς δηλώσεις και είπε: «πράκτορες, πού ακούστηκε; Να κυκλοφορούν στο υπουργείο;».
 

Ζήγρας: Να κατονομαστούν όσοι δωροδόκησαν, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης
Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Ζήγρας καλεί τον Άκη Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει αυτούς που τον δωροδόκησαν. Ειδικότερα, με δήλωσή του ο συγκατηγορούμενος εξάδελφος του πρώην υπουργού, επικαλούμενος το περιεχόμενο των καταθέσεων του Κώστα Σημίτη και του Βαγγέλη Βενιζέλου καλεί τον Α. Τσοχατζόπουλο «και ό,ποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας».

Ακόμη, στη δήλωσή του ο Ν. Ζήγρας επισημαίνει: «Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος... ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης