Ο φόρος ακινήτων προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση

Ο φόρος ακινήτων προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση

Η κατάσταση είναι στο κόκκινο με τα αρμόδια επιτελεία να αναζητούν μία χρυσή τομή

Ο φόρος ακινήτων προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση
Μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε τη μάχη στη Βουλή, ξεπερνώντας την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μίας γενικευμένης εξέγερσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εάν επιμείνει στο αρχικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυροί θύλακες, με τουλάχιστον 10-15 βουλευτές που διαμηνύουν ότι εάν ο Γιάννης Στουρνάρας δεν αλλάξει σημαντικά τις ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν.

Κλείσιμο
Η κατάσταση είναι στο κόκκινο με τα αρμόδια επιτελεία (σε Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών και Χαριλάου Τρικούπη) να αναζητούν μία χρυσή τομή, μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις, καθώς εκτιμούν άπαντες ότι αρκετοί βουλευτές θα πάνε την αμφισβήτηση μέχρι τέλους. «Ας πέσει η κυβέρνηση» ήταν η ξερή απάντηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή όταν ρωτήθηκε εάν θα θέσει σε κίνδυνο το κυβερνητικό σχήμα επιμένοντας στις διαφωνίες του. Ανάλογες διαθέσεις έχουν κι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ φόβοι υπάρχουν και για βουλευτές της ΝΔ.

Για το ΠΑΣΟΚ, όπου το κλίμα αγριεύει μέρα με τη μέρα, οι πιθανοί αντάρτες ξεπερνούν τους επτά με οκτώ, με τους Θάνο Μωραΐτη, Χρήστο Γκόγκα και άλλους -πέραν του κ. Κασσή- να τραβούν το σχοινί.

Αλλά και στη ΝΔ παραμένει η αναστάτωση, με ένα σημαντικό τμήμα της ΚΟ να έχει αντιρρήσεις και μία ομάδα πέντε βουλευτών(Γιώργος Καρασμάνης, Γώργος Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Θεόφιλος Λεονταρίδης και Αλέξανδρος Κοντός) να αντιδρά δυναμικά και να προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη και τη συμμετοχή αντιπροσωπειών της ΝΔ (Α. Παναγόπουλος, Φ. Πατριανάκου) και του  ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδης, Γ. Κουτσούκος) συμφωνήθηκε να βελτιωθεί το σχέδιο και να αλλάξει η φιλοσοφία του, ώστε να προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι.

Δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών θα ικανοποιήσει τους βουλευτές.

Είναι δε δεδομένο ότι τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο φόρο στα ακίνητα, όπερ σημαίνει ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις τάξεις της συμπολίτευσης θα καταγραφεί και θα παράξει σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης