Στουρνάρας προς Τρόικα: Μην υποτιμάτε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

Στουρνάρας προς Τρόικα: Μην υποτιμάτε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας για να αποκρούσει τις πιέσεις για νέα μέτρα - Κυρ.Μητσοτάκης: «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την Τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί» - Το μήνυμα Σαμαρά - Τι θα γίνει με τους εργαζομένους σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ

Το «ροζ Ζάππειο» φλερτάρει με το Guinness!
Στουρνάρας προς Τρόικα: Μην υποτιμάτε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις, που υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποστέλλοντας μήνυμα στην τρόικα να μην επιμείνει στο αίτημα για λήψη νέων μέτρων.

Τα μέλη της ομάδας Τόμσεν «βλέπουν» δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου δύο δισ. ευρώ το 2014 -σενάριο με το οποίο διαφωνεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- και με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν από το... παράθυρο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί το ποσό των δύο δισ. Υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις πως θα υπάρχει ελλειμμα δύο δισ. και το 2014 υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ο κ. Στουρνάρας στέλνει δημόσιο μήνυμα στους συνομιλητές του από την ομάδα Τόμσεν ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η προσπάθεια επιβολής νέων μέτρων, φόρων ή μειώσεων μισθών και συντάξεων.

Κλείσιμο
Για να ισχυροποιήσει μάλιστα την επιχειρηματολογία του αυτή, ο υπουργός των Οικονομικών τονίζει την βελτίωση των οικονομικών δεικτών, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πάνω στο οποίο είχε εδράσει όλη την επιχειρηματολογία για την χαλάρωση των όρων του προγράμματος η κυβέρνηση Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας -ο οποίος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου αν υπάρχει θέμα εκλογών- διέψευσε ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η δουλειά μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε : «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις, που υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρευρέθηκαν, εκτός των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα, οι Κυρ.Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Μιχελάκης, Ευ. Βενιζέλος, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Μήνυμα Σαμαρά για επιτάχυνση των προσπαθειών
«Επίσπευση και δικαιοσύνη» ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται το θέμα της Διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα.

Το πρώτο κύμα της Διαθεσιμότητας των 12500 δημοσίων υπαλλήλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση τους 1349 διοικητικούς υπαλλήλους στα πανεπιστήμια. Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι η μη απογραφή των υπαλλήλων σημαίνει πειθαρχικές κυρώσεις και ότι το θέμα αυτό θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το δευτερο κύμα Διαθεσιμότητας θα προέλθει από τους τομείς της υγείας και των  ΟΤΑ. Η κυβέρνηση επιμένει να πάρει παράταση για το δεύτερο αυτό κύμα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει.
Και οι πιθανές απολύσεις σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ θα προσμετρηθούν στις απολύσεις από το Δημόσιο

Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν στον αριθμό των 15000 απολύσεων να προσμετρηθούν οι 2664 της ΕΡΤ, αλλά και, εφ' όσον προκείψουν, οι απολύσεις στη αμυντική βιομηχανία, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ. Επιπλέον σε αυτόν τον αριθμό θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι εργάζονται έως σήμερα με προσωρινές διαταγές και η δικαιοσύνη αποφασίσει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η συνεδρίαση διεξήχθη, την ώρα που οι πληροφορίες θέλουν την Τρόικα να μην δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για απομάκρυνση συμβασιούχων από το Δημόσιο και να επιμένει στην απομάκρυνση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, διαβεβαίωνε: «Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την Τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί».

Ακόμη, επανέλαβε ότι δεν θέλει να είναι «ο υπουργός της κινητικότητας και των απολύσεων». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης