Κόντρες στη συζήτηση για το νέο Μνημόνιο

Κόντρες στη συζήτηση για το νέο Μνημόνιο

«Να κοπεί η πλάκα», ζήτησε ο Βενιζέλος - «Με λάθος συνταγή το νέο πρόγραμμα... πρέπει να το αποτρέψουμε», είπε η Βάσω Παπανδρέου - Κ. Χατζηδάκης: «Αν η Βουλή απορρίψει την συμφωνία, η χώρα θα καταρρεύσει»


Κόντρες στη συζήτηση για το νέο Μνημόνιο
Δεκτό κατά πλειψοηφία έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά από επτά ώρες συζήτησης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έγκριση Σχεδίων Συμβάσεων και Μνημονίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο πολλοί ήταν οι βουλευτές που εκτόξευσαν πυρά κατά του Μνημονίου ΙΙ και ξεκαθάρισαν ότι θα το καταψηφίσουν.


Β. Παπανδρέου «Με λάθος συνταγή το νέο πρόγραμμα… πρέπει να το αποτρέψουμε»

Σε τοποθέτηση με την οποία επιχείρησε να «τσαλακώσει» πλήρως το νέο μνημόνιο αλλά και να εξηγήσει τις επιδιώξεις των δανειστών προχώρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου λέγοντας ότι «δεχόμενοι το νέο πρόγραμμα θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους. Πρέπει να το αποτρέψουμε».

Με τον τρόπο αυτό η κυρία Παπανδρέου έδειξε να αδιαφορεί για την κομματική πειθαρχία που έθεσε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και να μην έχει συνειδησιακό να καταψηφίσει τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά, η βουλευτής είπε: «Συζητάμε πάλι με το δίλλημα ή χρεοκοπία ή την συμφωνία της κυβέρνησης – τρόικας. Επιχειρήσαμε πολλές φορές να σώσουμε την χώρα αλλά φτάναμε πάντα μπροστά σε αδιέξοδο. Αν κάποιος χρωστά λίγα και δεν μπορεί να πληρώσει έχει πρόβλημα αν όμως χρωστά πολλά το πρόβλημα το έχει ο δανειστής και την αρχή αυτή την έχουμε ξεχάσει. Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αντικειμενικά γιατί ήδη από το 1ο μηνά του 2012 έχει πέσει έξω και θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα».

Επισήμανε πως «το δίλλημα που μπαίνει από την συντριπτική πλειοψηφία ΜΜΕ ξένων και εγχώριων είναι αν δεν ψηφίσουμε αύριο θα πάμε στην  δραχμή. Νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα να μας βγάλουν από ευρώ αλλά δεν είναι το νομικό γιατί και αυτά τα λύνουν με τρόπο πολιτικό. Αυτό μπορούν να το κάνουν με πίεση ώστε να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν τώρα γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι η ΕΚΤ να μην δέχεται τα κρατικά μας ομόλογα που τώρα είναι σκουπίδια. Αν το πει  τότε δεν πρέπει να δέχεται και τα  Ιταλικά, Ισπανικά Πορτογαλικά σκουπίδια και τότε θα έχει πρόβλημα το ευρώ» και εξήγησε πως «δεν δέχομαι μια πολιτική που μας επιβλήθηκε και είναι λάθος να την συνεχίσουμε γιατί το λάθος είναι μεγαλύτερο. Αυτό μας οδηγεί στην έξοδο από το  ευρώ σε λίγο καιρό όταν οι ίδιοι θα έχουν δημιουργήσει τοίχος ώστε να μην μεταδοθεί το ελληνικό πρόβλημα… Δεν πιστεύω ότι με αυτή την σύμβαση λύνεται το πρόβλημα αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε να μείνουμε στο ευρώ».

Επιπροσθέτως, η κυρία Παπανδρέου τόνισε πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναγνωρίσει τις μεγάλες του ευθύνες που ανήκουν κυρίως «στα δύο κόμματα. Της ΝΔ που διέλυσε την χώρα και του ΠΑΣΟΚ που την αποτελείωσε τα δύο τελευταία χρόνια».

Λούκα Κατσέλη: «Δεν ψηφίζω αύριο»

«Δεν θα ψηφίσω αύριο. Δεν μας βγάζουν αυτά τα μέτρα από  την χρεοκοπία», είπε από την πλευρά της η Λούκα Κατσέλη.

«Το νέο μνημόνιο προβλέπει μείωση μισθών κατά 22%, έκανα υπολογισμούς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Γνωρίζω ότι Κουτρουμάνης ότι έδωσε μάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά αυτά τα μέτρα μας οδηγούν σε πιο βαθιά ύφεση», είπε η κυρία Κατσέλη.

«Δεν θα ψηφίσω αύριο.  Δεν μας βγάζουν αυτά τα μέτρα από την χρεοκοπία. Δεν υπάρχει οικονομικό δίλημμα. Ακόμα και στο παρά πέντε υπάρχει διαπραγματευτική εναλλακτική», πρόσθεσε.

Έλενα Παναρίτη: «Όχι στο Βρετανικό δίκαιο»

«Θέλω έγγραφη δέσμευση από κυβέρνηση ότι θα εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία», ανέφερε η κ. Παναρίτη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Πως μου ζητάτε εμένα όταν με καλέσατε πριν από 2,5 χρόνια να βοηθήσω την κατάσταση να ψηφίσω αυτό το πράγμα. Όταν η ανταλλαγή των ομολόγων διέπεται από Βρετανικό δίκαιο και η όποια διαφορά δεν θα λυθεί σε ελληνικό δικαστήριο αλλά στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου ή όπου αλλού θέλει το IFSF», είπε.

«Θέλω έγγραφη δέσμευση από κυβέρνηση ότι θα εκχωρούμε την εθνική μας κυριαρχία. Ζητώ την ίδια αντιμετώπιση που έχει και η Γερμανία που δημιούργησε τον 1ο και 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε 7% του ΑΕΠ σε Αμυντικές δαπάνες στην Γερμανία το 1945 της δόθηκε η αμυντικός της εξοπλισμός από ΝΑΤΟ. Θέλω να δω ποιος θα είναι αυτός που θα δώσει εξουσιοδότηση σε αυτό εδώ το πράγμα»,πρόσθεσε.

Αγριος καβγάς Βενιζέλου - Λαφαζάνη

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου μνημονίου στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. 

Ο υπουργός, εμφανώς εκτός εαυτού ανέφερε προς τον κ. Λαφαζάνη ότι «Είστε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχιας. Βγείτε και πείτε ανοιχτά και δημόσια ότι διαφωνείτε με τα μέτρα, δεν θέλετε τα λεφτά ότι θέλετε να οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία…. Η πλάκα τελείωσε. Βγείτε και πείτε τις θέσεις σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για το ότι εισάγει το νέο μνημόνιο με κατεπείγουσα διαδικασία, μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει».
Κλείσιμο

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις τοποθετήσεις βουλευτών που διαμαρτυρήθηκαν πως δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν το «πακέτο» μέτρων επισημαίνοντας ότι «καταρρέει το σύστημα γιατί προτάσσει λόγο υποκριτικό. Περιμέναμε  να πάρουμε το εξειδικευμένο κείμενο του IFSF που δυσκολεύει και τους ειδικούς για να τοποθετηθούμε;  Γιατί δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης 258 βουλευτές στον κ. Παπαδήμο; Μα για  να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ό,τι απορρέει από αυτήν. Ε, λοιπόν, αυτό το κείμενο απορρέει από εκείνη την απόφαση και για αυτό δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο. Εχουμε πρόβλημα εμείς με την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά θέλουμε η Γερμανική βουλή να δώσει έγκριση με έκτακτη σύνοδο… Είναι υποκριτική η άποψη αυτή. Πείτε διαφωνώ με τα μέτρα δεν θέλω τα λεφτά , θέλω να οδηγηθεί η χώρα στην δραχμή όχι όμως  ότι έχω πρόβλημα με την διαδικασία. Αποτελεί ύβρη και θράσος να μιλάμε για την διαδικασία».

Πάντως, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ενέκρινε την κατεπείγουσα διαδικασία ώστε το νέο μνημόνιο να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο Κυριακή στην Ολομέλεια.

Χατζηδάκης: «Αν η Βουλή απορρίψει την συμφωνία η χώρα θα καταρρεύσει»

Στην γραμμή που χάραξε ο κ. Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ για το νέο μνημόνιο Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και μετά να υπάρξουν εκλογές.

Αναλυτικά, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής είπε ότι: «Η δική μας στάση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό. Εάν αύριο το βραδύ η βουλή απορρίψει  τη συμφωνία από Δευτέρα θα αρχίσει το ξήλωμα του πουλόβερ. Δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 μέρες για την πλήρη κατάρρευση. Αρκετή ζημιά κάναμε στον τόπο, δεν πρέπει και δεν συγχωρείται να κάνουμε άλλη» και πρόσθεσε πως «ο καθένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με την  συνείδηση του και το ιστορικό του χρέος. Είναι πολύ μεγάλη η φόρτιση. Είναι φυσικό να υπάρχει φόρτιση και αγανάκτηση.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε πάνω από όλα Έλληνες. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού. Το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε σε πολλές προβλέψεις του. Πάνω από τα πρόσωπα και το κόμμα για εμάς είναι η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον. Ξέρω ότι αυτοί που απαντούν όχι είναι σε καλύτερη θέση από εμάς, δεν τους κατηγορώ έχουν τους δικούς τους λόγους», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «έγινε διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση γιατί εν τω μεταξύ το τραύμα βάθυνε. Ωστόσο να αναγνωρίσουμε τι βγήκε από αυτή τη διαπραγμάτευση: σώθηκε ο 13 κ 14ος μισθός. Φθασαμε εδώ λόγω προηγούμενης διετίας. Δεν πρέπει να κρύβουμε στο κρεσέντο λαϊκισμού τις θετικές ρυθμίσεις που έγιναν» ενώ επισήμανε:

«Να πάμε σε εκλογές με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, να πάμε χωρίς καθυστέρηση γιατί οι εκλογές είναι βαλβίδα… Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει επανεκκίνηση. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου άφησαν πίσω τραγωδία».

Δημήτρης Κουσελάς: «Δεν ψηφίζω την διάλυση του κράτους»

«Η διαπραγμάτευση έγινε με την πλάτη στον τοίχο για αυτό δεν είχε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε να έχει», ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουσελάς.

Ο κ. Κουσελάς είπε ότι λείπει η νομιμοποιητική βάση στο πλαίσιο τη οποίας λήφθηκαν τα μέτρα και ότι είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσει μια σειρά από διατάξεις.

«Υπάρχουν και θετικά αλλά υπάρχει σειρά ακραίων διατάξεων που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, εργασιακά που θα κάνουν την χώρα μια βαλκανική χώρα στο όνομα μιας ανταγωνιστικότητας δεν μπορώ να ψηφίσω την διαδοχική αλλά σταθερή διάλυση του κοινωνικού κράτους με τον αργό θάνατο του συνταξιούχου και το κλείσιμο φορέων όπως ο ΟΕΚ και της εργατικής εστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να ξαναδείτε το άρθρο. Δεν θα πρέπει στην ολομέλεια αύριο να πάει έτσι, επιφυλάσσομαι να σας ακούσω και σας δηλώνω ότι θα ψηφίσω κατά συνείδηση», πρόσθεσε.

Χρήστος Μαγκούφης: «Όχι στα εργασιακά»

«Θλίβομαι για την κατάντια της Βουλής, έπρεπε να γίνει σήμερα εξέγερση και επανάσταση και να πούμε ότι κύριοι της κυβέρνησης είστε ανεύθυνοι», είπε ο κ. Μαγκούφης.

«Σήμερα αναρωτιέμαι μετά από τόσους αγώνες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, φτάνω να παίρνω πριν από πέντε λεπτά το πακέτο για το νέο μνημόνιο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πόσο ευνουχισμένη είναι η δημοκρατία; Θλίβομαι για την κατάντια της Βουλής, έπρεπε να γίνει σήμερα εξέγερση και επανάσταση και να πούμε ότι κύριοι της κυβέρνησης είστε ανεύθυνοι. Όμως τα ΜΜΕ είχαν το πακέτο πριν από μέρες. Δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής στρατηγικής και όλα επικεντρώνονται στην συμπίεση του μεροκάματου και πως θα υπηρετήσουμε τα συμφέροντα και τα προνόμια των βιομηχάνων και των εταίρων. Πολύ φοβάμαι ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, ποιος μπορεί να μου υπογράψει ότι δεν θα καταλήξει η χώρα σε χρεοκοπία; Δίλημμα: αυτό που θα οδηγήσει στην χρεοκοπία; Ή να δούμε διαφορετικά τις κινήσεις της πατρίδας; Άμεσα ζητώ την άρση της κατάργησης του ΟΕΚ και της εργατικής εστία, εαν δεν την άρουνε άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσα, είναι θλιβερό να συμβαίνουν αυτά. Γενναιότητα είναι να μπορείς να αντέξεις την μοναξιά. Δεν υπάρχει βούληση να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, έχουμε καταστήσει τη Βουλή πεδίο ανομημάτων. Δειλία είναι να κρύβεσαι πίσω από την κομματική πειθαρχία για να το έχεις σαν άλλοθι για το τομάρι σου.

Δεν παζαρεύεται η συνείδησή μου. Ας μπει στο περιθώριο το περί κομματικής πειθαρχίας. Εγώ για να ψηφίσω το μνημόνιο ζητώ αλλαγές στα εργασιακά, το 22% να επανέλθει, να μην έχουμε μείωση, ας κόψουν τον 14 και 13, όχι όμως μείωση στα μεροκάματα. Είναι απαράδεκτη η στάση των κομμάτων και ειδικά της ΝΔ. πόσα λεφτά χρειάζονται κάθε φορά για να κυκλωθεί η Βουλή; Πόσα πληρώνουν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές; Παρακαλώ την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας και την φωνή ενός αγανακτισμένου βουλευτή».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης