Γεροβασίλη αδειάζει Κασσελάκη: Ζητά σύγκληση οργάνων πριν το συνέδριο «διάλυσης του κόμματος που έφτιαξε ο Τσίπρας» - Επίθεση και από Σπίρτζη

Γεροβασίλη αδειάζει Κασσελάκη: Ζητά σύγκληση οργάνων πριν το συνέδριο «διάλυσης του κόμματος που έφτιαξε ο Τσίπρας» - Επίθεση και από Σπίρτζη

Αντιδράσεις για το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA για αλλαγή ονόματος

gerovasili-kasselakis-arthrou
Τον αιφνιδιασμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ουσιαστικά αδειάζει τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος χθες έθεσε ένα ερωτηματολόγιο στο isyriza, όπου μεταξύ άλλων ρωτά γα το όνομα του κόμματος, το λογότυπο ακόμα και την πολιτική ταυτότητα. Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του κόμματος, ζητά άμεσα την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής πριν από το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τις εργασίες του την Πέμπτη.

Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη, στην δήλωση της καταλήγει σε ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο τονίζοντας ότι τα όργανα πρέπει να συγκληθούν πριν από το συνέδριο ώστε να μην εξελιχθεί σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στην διακυβέρνηση και παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ' όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίθεση και από Σπίρτζη

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης δεν πρόκειται να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που απέστειλε -μέσω του iSyriza- στα μέλη του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης με αίτημα το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και δομών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Όπως διευκρίνισε τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο, σημειώνοντας πως τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο.
Κλείσιμο

✅ Στo ERT NEWS και την εκπομπή #NewsRoom

Posted by Χρήστος Σπίρτζης on Sunday, February 18, 2024

Όπως τονίζει, «ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Απόλυτος αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ από το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος, λογοτύπου και δομών

Εν τω μεταξύ, αποσβολωμένα παραμένουν τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μετά την ανάγνωση του ερωτηματολογίου που απέστειλε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης προς τα κομματικά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας τους, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσουν τις δομές και τα κομματικά όργανα, αλλά και να τοποθετηθούν για την γραφιστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Συγκεκριμένα, στο ερωτηματολόγιο, τίθενται, μεταξύ άλλων ερωτήματα προς τη βάση με ζητούμενο τη δημόσια εικόνα του κόμματος, όπως εάν «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα» ή αντιστοίχως ένα «επιθυμείτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει λογότυπο» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ερωτήματα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα εάν ο «ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί ως Κεντροαριστερά ή ως Αριστερά», ζήτημα που απασχολεί πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα τις εσωκομματικές συζητήσεις.

Το παρασκήνιο

Πάντως, η εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και οι «ανταρσίες» των Παύλου Πολάκη, Όθωνα Ηλιόπουλου και Νίνας Κασιμάτη απέναντι στην κομματική γραμμή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν είχαν απαντηθεί μέχρι χθες το πρωί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συνεπώς, τόσο το περιεχόμενο της χθεσινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη, στην οποία ανέφερε πως «θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα», όσο και τα ίδια τα ερωτήματά του προς την κομματική βάση σκόρπισαν αμηχανία στους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως προς το διακύβευμα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος, που ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Φεβρουαρίου.

Το ερωτηματολόγιο
syriza-1
syriza-2


Και αυτό, γιατί ο προσυνεδριακός διάλογος, αλλά και η προετοιμασία του Συνεδρίου σε επίπεδο θέσεων είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες τριβές, ενώ σε διαφορετικό κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει πλέον, στις 6 αύριο το απόγευμα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), για να περιγράψει τον οδικό χάρτη των τελευταίων ημερών, προς το Συνέδριο.

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έκρυβαν, άλλωστε, χθες αργά το βράδυ τη δυσφορία τους αναφορικά με το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, το οποίο «στερείται κομματικής νομιμοποίησης», όπως σχολίαζαν. Από μέρους της Κουμουνδούρου, ωστόσο, διευκρινίστηκε πως το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου δεν αφορά το 4ο Συνέδριο του κόμματος, αλλά τις ευρύτερες αλλαγές που επιθυμεί να εισάγει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα, για να προσθέσουν πως η εισήγηση του Προέδρου στη διάρκεια του Συνεδρίου θα ακολουθεί τα όσα διαμορφώθηκαν μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Θέσεων και όχι όσα ίσως υπονοούνται μέσω του ερωτηματολογίου του.

Σε κάθε περίπτωση, μερίδα κορυφαίων στελεχών εξετίμησε την κίνηση του κ. Κασσελάκη να αποστείλει χθες το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, δηλαδή λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου ως «αχρείαστη», ενώ άλλα στελέχη την ανέγνωσαν ως «επίδειξη εσωκομματικής ισχύος» απέναντι σε τυχόν εσωκομματική κριτική.


Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς τέλος το θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι - Συνελήφθη μέχρι και ο ιερέας που θα έκανε την κηδεία του

Αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS - Πρόστιμα φωτιά σε όσους δεν θα συμμορφωθούν

Η σφαγή του Κατίν: Η εκτέλεση τουλάχιστον 20.000 Πολωνών το 1940 μετά εντολή του Στάλιν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης