ΣΥΡΙΖΑ: Αναβρασμός από το ξεκίνημα των «11»: Μετακομίσεις στα ψηφοδέλτια, νεοπροεδρική τάση για το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβρασμός από το ξεκίνημα των «11»: Μετακομίσεις στα ψηφοδέλτια, νεοπροεδρική τάση για το συνέδριο

Στις 15:30 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία στη σκιά της νέας κόντρας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κόμματος

kasselakis_arthro
Σε δύο παράλληλους άξονες αναμένεται να κινηθεί στην μετά τη διάσπαση εποχή η Κουμουνδούρου, ευελπιστώντας ότι το κύμα των αποχωρήσεων θα εκτονωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Αφενός στην εξωστρέφεια, με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη να πυκνώνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις θεσμικές επαφές του, ξεκινώντας από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη και φτάνοντας μέχρι κοινωνικές εκδηλώσεις. Και αφετέρου, στην «βουτιά» στον εσωκομματικό… βυθό, από όπου αναδύονται νέες τάσεις και κόντρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την εβδομάδα τηρώντας κατά γράμμα την κομματική «ορθοδοξία», καθώς παρακολούθησε τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών για την οικονομία και τα «κόκκινα δάνεια», συγκάλεσε για σήμερα στις 15:30 την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενώ όρισε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για αύριο, Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει πρώτα τα του οίκου του. Άλλωστε, οι απώλειες σε όλα τα επίπεδα μετά τη διάσπαση, αλλά και ο πολιτικός τους απόηχος απαιτούν χειρουργικούς χειρισμούς, προκειμένου να παρουσιαστούν νέες αρρυθμίες εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρωτοκαθεδρία θέλουν οι «νεοπροεδρικοί»

Ήδη, τα πρώτα σύννεφα έχουν διαφανεί στον κομματικό ορίζοντα με φόντο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που είχε αρχικά οριστεί για τις 23-25 Φεβρουαρίου. Τόσο το αίτημα του Διονύση Τεμπονέρα να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη, όσο και οι νέες αναβολές που υπαινίσσονται οι «νεοπροεδρικοί», ανοίγοντας παράθυρο για τη διεξαγωγή του μετά τις Ευρωεκλογές, έχουν τεντώσει το εύθραυστο εσωκομματικό σχοινί, ακόμη και εντός του στρατοπέδου της πλειοψηφίας. Και αυτό, γιατί οι «νεοπροεδρικοί» (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Θεοδώρα Τζάκρη κά) φαίνεται να επιθυμούν την απόλυτη υπεροχή τους στα νέα κομματικά όργανα, αλλά και στους συσχετισμούς του Συνεδρίου, όπως διαφάνηκε από την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αυτόνομη τάση, με σχετικές συναντήσεις να λαμβάνουν χώρα πρόσφατα στον Πειραιά. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής «νεοπροεδρικής» τάσης θα μπορούσε να λειτουργήσει αριθμητικά ως ανάχωμα στους «προεδρικούς» (Αλέκο Φλαμπουράρη, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη κά), αλλά και προς την «ομάδα Παππά», δηλαδή τα στελέχη που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά και διατηρούν μια υποστηρικτική, αλλά διακριτική στάση απέναντι στην νέα ηγεσία.

Συνωστισμός στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο αυτό, πυρήνες των «Νεοπροεδρικών» εμφανίστηκαν, κατά πληροφορίες, σε κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις, στον απόηχο του κειμένου που εισηγούνταν τη δημιουργία νέας τάσης, φίλα προσκείμενης στον νέο πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα, δομές στήνονται και πέραν της Κουμουνδούρου, όπως το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, σηκώνοντας πολύ εσωκομματική σκόνη. Κυρίως, γιατί εκτός από τις Κατερίνα Νοτοπούλου και Ράνια Θρασκιά, στα κομματικά πηγαδάκια έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για μετακόμιση στην Α΄ Θεσσαλονίκης της Δώρας Αυγέρη και της Θεοδώρας Τζάκρη, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος, τα περιθώρια εκλογής σε περιφερειακές έδρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στους διαδρόμους συζητείται και το ενδεχόμενο μετακόμισης του Παύλου Πολάκη από τα Χανιά, αλλά και η υψηλή ζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο.

Με ευρωπαϊκή ατζέντα στις Ευρωεκλογές

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να επιθυμεί την ανάπτυξη μιας «ευρωπαϊκής ατζέντας» κατά την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών και όχι στενά εθνική, έχοντας δώσει σχετικές οδηγίες και στον καθηγητή, Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος ανέλαβε χρέη Συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θεωρείται φαβορί στην εκλογική κούρσα του επόμενου τριμήνου. Καθόλου τυχαία, ο κ. Κασσελάκης επέμεινε στην σύγκλιση της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά τη χθεσινή ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», λέγοντας πως «το μεγάλο στοίχημα» πρέπει να είναι «η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παντού».

Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cxan24ep1i3l)


Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

  • · Τελευταία σε ποσοστό επενδύσεων προς ΑΕΠ (13,7%). Ετήσιο επενδυτικό κενό 18 δισ. ευρώ
  • · 24η στους 27 στην αγοραστική δύναμη
  • · Τελευταία στη στεγαστική πολιτική
  • · Έχει επίσης αρνητική απόκλιση:
  • · Σε δαπάνες για υγεία. Χρειαζόμαστε 3 δισ. ακόμη για τη σύγκλιση
  • · Δαπάνες για παιδεία. Χρειαζόμαστε 1,25 δισ. για σύγκλιση
  • · Δαπάνες για αναπηρία. Χρειαζόμαστε 2,7 δισ. για σύγκλιση


Νέες κρούσεις και στο βάθος… «Πράττω»

Την ίδια ώρα, ο κ. Κασσελάκης ετοιμάζεται να αναπτύξει κοινές πρωτοβουλίες με το «Πράττω» υπό τον Νίκο Κοτζιά, κατόπιν του γεύματός τους, στην Καστέλα. Η συνεργασία των δύο χώρων πρόκειται να μορφοποιηθεί στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, αν και πληροφορίες θέλουν τον κ. Κασσελάκη να έχει κάνει κρούσεις για συνεργασία και σε άλλα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου.

Σε αυτήν την προοπτική, άμβλυνε χθες τα λεγόμενά του για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε η διακυβέρνηση Τσίπρα ως ζώνη ασφαλείας απέναντι σε αγορές και κερδοσκόπους. Αν και ο ίδιος είχε κάνει λόγο για την «πιο μνημονιακή απόφαση» της «πρώτη φορά Αριστεράς», εντούτοις από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε πως «επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο Υπουργός. Ευπρόσδεκτη, είναι όντως μεγάλο κατόρθωμα για τη χώρα. Αλλά η ίδια ανάλυση της Standard and Poor’s έλεγε για το πόσο ευάλωτη και μη εξωστρεφής είναι η χώρα. Για το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και ναι, για το τεράστιο μαξιλάρι που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή. Το οποίο είναι ο λόγος που έχουμε τη επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης. «Και τώρα η ερώτηση είναι πως το αξιοποιούμε για να μπορούμε να έχουμε κοινωνική βαθμίδα για όλους τους Έλληνες», πρόσθεσε.

Λάβρος ο Καρτερός

Για τους παροικούντες τη συριζαϊκή Ιερουσαλήμ, ωστόσο, το χθεσινό άρθρο του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερού, με τίτλο: «Η «παρακαταθήκη» του Τσίπρα και η καρέκλα της Αχτσιόγλου». «Ο Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δέχτηκε σκληρές επιθέσεις από ανθρώπους που πορεύτηκαν χρόνια μαζί και ύστερα διάλεξαν άλλο δρόμο, έξω από το κόμμα και εναντίον του. Ουδέποτε, όμως, κατέφυγε σε τραπεζοκαθίσματα» περιγράφει ο κ. Καρτερός, για να καταλήξει πως «η «παρακαταθήκη Τσίπρα» περιλαμβάνει και ένα άλλο «ουδέποτε». Ουδέποτε μίλησε δημόσια χωρίς να διαβουλευτεί με ένα ευρύ και «πολύπλαγκτο» κύκλο στελεχών για τη σκοπιμότητα, το ύφος, κάθε διατύπωση ή λέξη. Το παραξήλωνε, μάλιστα, κάποτε… Κι αυτό δεν του το επέβαλε η άγνοια της γλώσσας - μια χαρά είναι τα ελληνικά του. Αλλά η γνώση της ευθύνης…».

Ειδήσεις σήμερα:

Champions League: Γλίτωσε το έμφραγμα η Παρί, επική ανατροπή η Σίτι, άλωσε το Μιλάνο η Ντόρτμουντ - Δείτε τα γκολ

Ανάλυση Washington Post: Τα φρικτά εγκλήματα της Χαμάς - Χρησιμοποιεί βιασμούς ως όπλο στον πόλεμο

Ο... άλλος Αλέξης: Mετριοπαθής, αριστερός και αλώβητος προς το παρόν, o Χαρίτσης είναι ο πρόεδρος της Κ.Ο των «11»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης