Χαρίτσης: Ο... άλλος Αλέξης, μετριοπαθής, αριστερός και αλώβητος προς το παρόν - Ποιος είναι ο πρόεδρος της ΚΟ των «11»

Χαρίτσης: Ο... άλλος Αλέξης, μετριοπαθής, αριστερός και αλώβητος προς το παρόν - Ποιος είναι ο πρόεδρος της ΚΟ των «11»

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο στον νέο φορέα που προέκυψε μετά τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν είμαστε με τους νοικοκυραίους, αλλά με τους προοδευτικούς ανθρώπους» είχε δηλώσει στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» την Κυριακή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
xaritshs-r-arthrou
Η θέση, η ευθύνη και τα καθήκοντα του επικεφαλής στον νεότερο κομματικό σχηματισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Χαρίτση έρχεται κάπως ως μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Η ευκαιρία για την αρχηγία φάνταζε για τον ίδιο ως ζήτημα του «πώς» και του «πότε», παρά του «εάν ποτέ».

Για μια σειρά από λόγους, φανερούς και μη, ο κ. Χαρίτσης φερόταν εδώ και πολύ καιρό να προαλείφεται για κάποιον ηγετικό ρόλο στην αντιπολίτευση. Βεβαίως, το αρχικό σενάριο, δηλαδή στην περίοδο «προ Στέφανου», δηλαδή πριν από τη θυελλώδη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στο προσκήνιο, προέβλεπε ότι ο 46χρονος Αλέξης Χαρίτσης θα ήταν ένας από τους δύο (μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου) επικρατέστερους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
axtsioglou-xaritshs-temponeras-arthrou
Eφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Διονύσης Τεμπονέρας

Κλείσιμο
Η θητεία του ως μέλους της κυβέρνησης στο διάστημα 2015-’19, η γενικότερη παρουσία και πολιτεία του ως διακεκριμένου κομματικού στελέχους, ακόμη και το ύφος του στον δημόσιο διάλογο, που χαρακτηρίζεται γενικώς από ψυχραιμία και μια τεχνοκρατικού τύπου σοβαρότητα, ήταν μερικές από τις ιδιότητες που θεωρήθηκαν επαρκή προσόντα ώστε να συνηγορήσουν υπέρ της υποψηφιότητας Χαρίτση ως του «επόμενου Αλέξη, μετά τον Αλέξη». Εν τέλει, η ηγεσία Χαρίτση προέκυψε από μια τελείως διαφορετική και επεισοδιακή διαδρομή, και σε έναν φορέα διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ -αν και αποσπασμένο μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το εάν θα ήταν αυτός που θα διεκδικούσε το κορυφαίο πόστο στο κόμμα, το οποίο χήρευε αφότου ο κ. Τσίπρας, ύστερα από τέσσερις βαριές εκλογικές ήττες, δήλωσε ότι «παραμερίζει» ώστε να περάσει το «νέο κύμα», ο Αλέξης Χαρίτσης έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας. Μερικές ημέρες αργότερα από τη σιβυλλική ανακοίνωση απόσυρσης του κ. Τσίπρα, στις 12 Ιουλίου, ο κ. Χαρίτσης επιβεβαίωσε ότι «θα υποστηρίξω ολόθερμα» την Εφη Αχτσιόγλου.

Τότε, φυσικά, ουδείς θα μπορούσε να γνωρίζει ότι μερικούς μήνες αργότερα οι ρόλοι θα αντιστρέφονταν. Και θα ήταν πλέον η κυρία Αχτσιόγλου, μαζί με τους υπόλοιπους της ομάδας «6+6», την «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου και λοιπούς αποσκιρτήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη που θα προέκρινε τον Αλέξη Χαρίτση ως αρχηγό της νεοσύστατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους.

Όπερ και εγένετο. Όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν νέα ΚΟ, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Με Τσίπρα και «53+»

Πάντως, είναι αξιοπρόσεκτο το είδος του δεσμού που ανέπτυξε προϊόντος του χρόνου ο κ. Χαρίτσης με την κυρία Αχτσιόγλου και τον κ. Τσακαλώτο, αλλιώς τους δύο μεγαλύτερους «αστέρες» της πάλαι ποτέ αριστερής αντιπολίτευσης εντός ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κεντρώες τάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Διότι αφενός ο Αλέξης Χαρίτσης -όπως και εκείνοι άλλωστε- ήταν από τους πλέον πιστούς και αποδοτικούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Προτού εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία τον Ιούλιο του 2019, ως εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας, ο κ. Χαρίτσης είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Εν συνεχεία χρίστηκε υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ακολούθως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κατόπιν υπουργός Εσωτερικών και εν τέλει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αντικατασταθεί από τον, επίσης αποχωρήσαντα και «υπασπιστή Αχτσιόγλου», Νάσο Ηλιόπουλο. Ωστόσο, ήδη από το 2013 ο κ. Χαρίτσης είχε ενταχθεί στον σκληρό κομματικό πυρήνα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
aleksisXaritsis

Αφετέρου όμως, παράλληλα με την αφοσίωσή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέξης Χαρίτσης ανήκε στον αρχικό πυρήνα στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που συγκρότησαν την τάση των «53» το καλοκαίρι του 2014, για να αποστασιοποιηθεί μαζί με άλλους από την ίδια ομάδα μόλις έναν χρόνο αργότερα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Οικονομίας. Εκτοτε, ο κ. Χαρίτσης πλαισίωνε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως ένα από τα ανερχόμενα κομματικά στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέβαιναν σταδιακά τις κυβερνητικές βαθμίδες σε κάθε επόμενο ανασχηματισμό, πλάι στην Εφη Αχτσιόγλου και τον Νάσο Ηλιόπουλο.

Γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό ότι μετά από την εκλογή Κασσελάκη, ευθύς εξαρχής, ο ίδιος έδειξε ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από τη φυγόκεντρη τάση που χάραζαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου.

Αυτό επισημοποιήθηκε όταν, στην αρχή του Οκτωβρίου, ο κ. Χαρίτσης ήταν από εκείνους που ψήφισαν «λευκό» στην πρόταση του νέου προέδρου για τη νέα στελέχωση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Εξυπακούεται ότι η επιλογή του «λευκού» έθεσε αυτομάτως τον Αλέξη Χαρίτση ψηλά στη μαύρη λίστα των «νεο-προεδρικών» εφόσον αρνήθηκε να στηρίξει την τοποθέτηση προσώπων όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά. σε βασικές στρατηγικές θέσεις του κομματικού μηχανισμού.

Διαχείριση πολιτικού κεφαλαίου

Γενικώς, ο Αλέξης Χαρίτσης μεταξύ των συντρόφων του θεωρείται μία στιβαρή προσωπικότητα, αν και ουδέποτε απέκτησε δικό του κύκλο επιρροής. Επίσης, παρά τον πάγιο ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό του στην Αριστερά, έχει τη φήμη του μετριοπαθούς πολιτικού, διαθέτοντας το επιπλέον πλεονέκτημα των επαφών που απέκτησε επί υπουργίας του με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματίες κ.λπ. Πιθανώς δε λόγω θετικών σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας (απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, μεταπτυχιακά στη Βρετανία, ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ο Αλέξης Χαρίτσης κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος για την προβολή μιας σύγχρονης, «πράσινης» ατζέντας από τον νέο κομματικό φορέα.

Και, ως εκ τούτου, φιλικός για ενδεχόμενη συνεργασία με την υπό διαμόρφωση κίνηση του Πέτρου Κόκκαλη. Ασφαλώς η επιλογή του κ. Χαρίτση για την αρχηγία του καινούριου αριστερού κόμματος οφείλεται στην πεζή πλην αμείλικτη πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Αχτσιόγλου και ο Τσακαλώτος ηττήθηκαν κατά κράτος από τον Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές. Ενώ ο Χαρίτσης όχι μόνο διατήρησε ακέραιο το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό του μέσα στην τρικυμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το επαύξησε κιόλας. Εντούτοις, το πώς θα επενδύσει αυτό το κεφάλαιο, αν δηλαδή θα εδραιωθεί ως αυτόφωτος ηγέτης ή θα συντηρήσει την εντύπωση ότι είναι «αντ’ αυτών», θα κριθεί από το είδος και τη στόχευση της αντιπολιτευτικής φωνής που θα αρθρώσει. Εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός Αριστεράς.

Αλέξης Χαρίτσης στο Πρώτο Θέμα: «Δεν είμαστε με τους νοικοκυραίους, αλλά με τους προοδευτικούς ανθρώπους»

Μιλώντας στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» της Κυριακής 26 Νοεμβρίου και δίνοντας το πολιτικό στίγμα της νέας κίνησης των «11», πριν συγκροτηθούν σε ΚΟ, ο Αλέξης Χαρίτσης έλεγε ότι αντίπαλος του νέου φορέα είναι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι το κόμμα του κ. Κασσελάκη». Και η προσπάθειά τους θα είναι με «ρεαλιστικές και σύγχρονες πολιτικές» να μετατρέψουν την κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία και μάλιστα «σε συνεννόηση με άλλες δυνάμεις» και «με συμμαχίες όπου χρειάζεται».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρίτση:

«Δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους” γενικά και αόριστα, είμαστε με τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής μας. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, αλλά να σερφάρουμε στο μέλλον. Θέλουμε σύγχρονες και ρεαλιστικές πολιτικές που να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να λύνουν τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία. Με συμμαχίες όπου χρειάζεται. Σε συνεννόηση με άλλες δυνάμεις. Ο τόπος χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Προοδευτική.

Μια κυβέρνηση που να νοιάζεται πρωτίστως για τους πολλούς, να προστατεύει τους αδύναμους, να θωρακίζει τη δημοκρατία μας. Ο κόσμος έχει γονατίσει από την ακρίβεια. Ο αγώνας μας θα είναι να σηκωθεί, να ξανασταθεί στα πόδια του και να επιστρέψουν η αξιοπρέπεια και το χαμόγελο.

Αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι η Δεξιά. Μ’ αυτή θα συγκρουστούμε, αυτή θέλουμε να κερδίσουμε. Εξυπακούεται πως οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Και πρωτίστως για τους νέους. Για όσους θέλουν να χτίσουμε μαζί το μέλλον. Για μια κοινωνία ανθρώπινη, με ευημερία και ανάπτυξη για όλους».



Ειδήσεις σήμερα:

Raptor: Τουρκικά «παιχνίδια» πάνω στο τραγικό ναυάγιο του πλοίου - Εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ

Φρίκη στην Αράχωβα: Άγνωστος κακοποίησε άγρια ένα χάσκι που δεν άντεξε και πέθανε

Φλωρίδης: «Οι εμπρηστές θα πηγαίνουν σίγουρα φυλακή και θα δημεύεται η περιουσία τους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης