ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται και σήμερα οι αποχωρήσεις - Νέα εστία πολέμου οι δεύτερες σκέψεις για το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται και σήμερα οι αποχωρήσεις - Νέα εστία πολέμου οι δεύτερες σκέψεις για το Συνέδριο

Casus belli θεωρει η πλευρά Τεμπονέρα τυχόν νέα αναβολή του συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο - Με «ψυχή βαθιά» αποχώρησαν Κυρίτσης και Τσέκερης

kasselakis_arthro
Νέο τοπίο έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης καθώς μπορεί να εκλαμβάνει την σημερινή ημέρα ως μια νέα αφετηρία, τα δημοσκοπικά ευρήματα, ωστόσο, αλλά και τα εσωκομματικά δεδομένα δημιουργούν απανωτούς πονοκεφάλους.

Τελευταίο σημείο τριβής μεταξύ των μελών της Πολιτικής Γραμματείας αποτέλεσε χθες η διοργάνωση του Συνεδρίου του κόμματος στις 23-25 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινώσει η νέα ηγετική ομάδα. Ωστόσο, στα όσα συζητήθηκαν χθες και θα αναλυθούν σε νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, διαφάνηκε, κατά ορισμένα στελέχη, η πρόθεση της Κουμουνδούρου να οδηγήσει σε νέα αναβολή την κορυφαία κομματική διαδικασία.

Τεμπονέρας: Τώρα είναι η ώρα το έκτακτο συνέδριο

Αυτό, τουλάχιστον, κατανόησε σειρά στελεχών από ορισμένες τοποθετήσεις, «δείχνοντας» προς την πλευρά των «νεοπροεδρικών», που άνοιξαν παράθυρο για νέα μετάθεση, τη στιγμή που το θέμα αποτελεί «αιτία πολέμου» για την πλευρά Τεμπονέρα. Ήδη χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε το Συνέδριο να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη, ώστε στην συνέχεια να υπάρχει χρόνος ανασυγκρότησης του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών, ενώ δεν απέκρυψε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, πως στη χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκαν «δεύτερες σκέψεις» για το συνέδριο, με τις οποίες ο ίδιος διαφωνεί. «Τώρα είναι η ώρα το έκτακτο συνέδριο, να συζητήσει την κατάργηση των γραφειοκρατικών πλέον τάσεων και την αντικατάσταση τους με τη δημιουργική συμβολή ρευμάτων σκέψης που θα μπορούν να δημιουργούνται, να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν, από συνέδριο σε συνέδριο» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Προβληματισμένη με την αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται και η πτέρυγα των «Προεδρικών», ενώ η διεξαγωγή του είναι κρίσιμη και για την εύρυθμη κομματική λειτουργία, όπως υπογραμμίζεται, με βάση το γεγονός ότι τα κομματικά όργανα έχουν μείνει… μισά σχεδόν μετά τη διάσπαση, ενώ ανασυγκρότησης χρήζουν και οι κομματικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Τσιόκας: «ορόσημο η απόφαση να μην αναβάλει για 4η φορά» το συνέδριο

Αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στο «στρατόπεδο» Τεμπονέρα, από πλευράς του ο Χάρης Τσιόκας, στενός συνεργάτης του Διονύση Τεμπονέρα, ανέφερε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως είναι «ορόσημο η απόφαση να μην αναβάλει για 4η φορά τη διεξαγωγή ενός εξωστρεφούς συνεδρίου». Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόκας, «κατανοώ και σέβομαι τους λόγους που οδήγησαν τους συντρόφους στη συγκεκριμένη επιλογή. Σκέφτομαι ωστόσο, ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό το οξυγόνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία, για τη διαμόρφωση πλειοψηφιών που αντιπαραθέτουν εναλλακτική πολιτική πρόταση». Ωστόσο, «γίνεται πλέον καθοριστική η ανάγκη (και σ αυτό ένα μεγάλο δίκτυο στελεχών έχουμε καταθέσει τη συμβολή μας θεωρώντας το κομβικό σημείο), ο Συριζα ΠΣ να μην αναβάλει για 4η φορά τη διεξαγωγή ενός εξωστρεφούς συνεδρίου! Είναι μια οριογραμμή για την ανάγκη να αλλάξει η εσωστρεφής κομματική ατζέντα. Για να καταστούν ενεργά τα 150χιλιαδες νέα μέλη και διακριτή η πρόθεση βιώσιμης κοινωνικής γείωσης του πολιτικού φορέα». «Γιατί βρίσκεται πλέον σ ένα κρισιμο σταυροδρόμι ώστε να καταστήσει σαφες αν επιλέγει το δρόμο του αριστερού σοσιαλιστικού εναλλακτικού κομματος εξουσίας ή αν θα διολισθήσει σε μια κοινωνικά αδιάφορη εσωστρέφεια. Κι αυτό προϋποθέτει την ενεργοποίηση των αντιπροσωπευτικών καταστατικών συλλογικών οργάνων που στην πορεία προς το συνέδριο θα προσκαλούν για σύγχρονες συνθέσεις», καταλήγει ο κ. Τσιόκας.

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις

Την ίδια ώρα σε μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται η διαδικασία των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σήμερα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις στελεχών και μελών του κόμματος που αποχαιρετούν την Κουμουνδούρου ένα 24ωρο μετά το... μαντήλι που κούνησε η ομάδα «6 συν 6».

Κλείσιμο
Δύσκολο αναμένεται να είναι και το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς προοιωνίζονται νέες αποχωρήσεις, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, καθώς το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, με το κλίμα να έχει βαρύνει πάρα πολύ, όπως διαφάνηκε και από τις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου στις οποίες Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχαν στην πορεία στο μπλοκ των φοιτητών του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, εντείνοντας τις διεργασίες στα νεότερα ηλικιακά στρώματα του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι από την ώρα που έφυγε η «Ομπρέλα», 1.000 άτομα ζήτησαν να διαγραφούν από το κόμμα, ενώ τις τελευταίες ώρες, μετά δηλαδή και την αποχώρηση της τάσης «6 συν 6», έχουν γραφτεί 125 νέα μέλη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Σήμερα, Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, και ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης, με τους δύο τελευταίους, μάλιστα, να επικαλούνται στις αναρτήσεις-ανακοινώσεις τους τη φράση «ψυχή βαθιά», το σύνθημα που χρησιμοποίησαν οι αντάρες του ΕΛΑΣ.

Με βολές κατά της σημερινής ηγετικής ομάδας η αποχώρηση Παρασκευόπουλου

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Στο κείμενο στο οποίο εξηγεί την απόφαση που έλαβε μετά από συζήτηση που είχε με πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Παρασκευόπουλος υποστηρίζει ότι «εκείνοι που έφυγαν ήταν οι άλλοι, δηλαδή η σημερινή ηγετική ομάδα που στέρησε την ανανεωτική αριστερά από την πυξίδα της και την ξεστράτισε μετά το 2018».

Αναλύοντας τι συνέβη έκτοτε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο οργανισμός του (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) μετεξελίχθηκε σταδιακά σε μια συγκεντρωτική δομή, όπου η λαϊκή βάση αντί να προπορεύεται έπρεπε να ακολουθεί και να προσυπογράφει. Και βέβαια, κάθε δυνατότητα ενός κόμματος με αρχηγοκεντρική δομή στο εσωτερικό του να διδάσκει στους έξω και να μεθοδεύει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις (αντιπροσώπευση, συμμετοχή, λογοδοσία), ήταν υπονομευμένη "από χέρι"».

«Έτσι στη συνέχεια η καθιέρωση τρόπου ψηφοφορίας για πρόεδρο χωρίς στοιχειώδη εχέγγυα πολιτικής ταυτότητας – με μόνο όρο να πληρωθεί ένα δίευρο – ήταν η κορυφαία αλλά όχι πλέον απρόσμενη πράξη απορρύθμισης και άλωσης ενός πολιτικού χώρου. Τα υπόλοιπα, η εκλογή του κ. Κασσελάκη, με τις απίθανες για την Αριστερά και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και τον εσωκομματικό αυταρχισμό, καθώς και η δημοσκοπική πτώση, ήταν απλώς τα απότοκα» συμπληρώνει ο κ Παρασκευόπουλος.

«Στη νέα πορεία, δεν είμαι σίγουρος για τα κυβικά του οχήματος, αλλά βλέπω ένα καθαρό ορίζοντα» καταλήγει στο άρθρό του ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Το κείμενο αποχώρηση του Νίκου Παρασκευόπουλου όπως δημοσιεύθηκε στο news247.gr

«Σπανίως είναι βελούδινα τα διαζύγια, κομματικά ή οικογενενειακά. Δεν ξέφυγε από τον κανόνα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν κάποιες προσφωνήσεις “αποστάτες”. Θυμήθηκα παλιά διαβάσματα, τον Γάλλο φιλόσοφο και λογοτέχνη Roland Barthes, που έγραφε ότι στον χωρισμό δεν έχει σημασία ποιος φεύγει και ποιος μένει στο σπίτι: Για τον ερωτευμένο, αυτός που φεύγει είναι πάντα ο “άλλος”, ανεξάρτητα από μετακομίσεις ή ταξίδια.

Τα σκεφτόμουν αυτά Τετάρτη απόγευμα, καθώς συναντήθηκε η ομάδα των πανεπιστημιακών του Σύριζα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφασίσουμε την πορεία μας, εντός ή εκτός. Η πολιτική ανάλυση είχε προηγηθεί, έμεναν οι αποφάσεις και η συζήτηση. Ίσως αναρωτηθεί κανείς, ποιος να ήταν ο ερωτευμένος στο στεγνό τοπίο της πολιτικής. Κι όμως η συζήτηση στην αίθουσα είχε φόρτιση και συγκίνηση πολλή. Κάποιοι, για δεκαετίες είχαν ζυμωθεί με αυτή την ομάδα, με κοινά όνειρα και κοινές ιδέες και αγάπες: την κοινωνική ισότητα και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, τις δημοκρατικές αξίες, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να φύγουμε τώρα; Αλλά, αλήθεια, ποιος είναι εκείνος που αποχωρεί;

Μου είναι δύσκολος ο τριτοπρόσωπος λόγος, αφού έστω πρόσκαιρα πέρασα από το δύσκολο προσκήνιο της πολιτικής, ενώ από χρόνια μετέχω σε διαβουλεύσεις και μικρούς (συνήθως) ή μεγάλους αγώνες της ανανεωτικής Αριστεράς. Όμως εδώ που γράφω προέχει η έκφραση γνώμης και η νηφαλιότητα – προϋπόθεσή της. Γι’ αυτό θα περιορίσω τα προσωπικά σε ένα υστερόγραφο, να το διαβάσει όποιος τυχαίνει να ενδιαφέρεται. Όσο για την τελική απόφαση των πανεπιστημιακών, αυτή πιστεύω θα δημοσιευθεί το ταχύτερο.

Για τους “ερωτευμένους” λοιπόν της συνεδρίασης το πράγμα ήταν ξεκάθαρο: Εκείνοι που έφυγαν ήταν οι άλλοι, δηλαδή η σημερινή ηγετική ομάδα που στέρησε την ανανεωτική αριστερά από την πυξίδα της και την ξεστράτισε μετά το 2018. Προηγουμένως ήταν αλλιώς: Παρά την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας, παρά το αλυσόδεμα λόγω μνημονίου και τα όποια λάθη (όπως το δυσερμήνευτο μήνυμα του ψηφοδελτίου στο δημοψήφισμα) τα επιτεύγματα ήταν τεράστια: Έξοδος από τα μνημόνια και επομένως παύση της ντροπιαστικής νομοθετικής χειραγώγησης, μετατροπή της χρεωκοπίας σε οικονομική επιβίωση και μάλιστα με «μαξιλάρι», θέσπιση δικαιωμάτων, στήριξη αδυνάτων κλπ.

Όμως το 2018, όταν εμφανίστηκαν συνθήκες αυτοδύναμης πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε αντί να οικοδομεί, να αδρανεί. Το ίδιο κόμμα φάνηκε χωρίς πρόγραμμα διορθώσεων και αναδιανομής να αναζητεί φηφοφόρους, αδιαφορώντας για την κοινωνική και πολιτική τους ταυτότητα και τη «βιβλιοθήκη» τους. Η κοινωνική του βάση (εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, διδάσκοντες και φοιτητές στην εκπαίδευση, όπως επίσης και οι αυτοδιοικητικές και επιστημονικές ενώσεις) συρρικνώθηκε και η οικολογική προοπτική ξεχάστηκε. Ο οργανισμός του μετεξελίχθηκε σταδιακά σε μια συγκεντρωτική δομή, όπου η λαϊκή βάση αντί να προπορεύεται έπρεπε να ακολουθεί και να προσυπογράφει. Και βέβαια, κάθε δυνατότητα ενός κόμματος με αρχηγοκεντρική δομή στο εσωτερικό του να διδάσκει στους έξω και να μεθοδεύει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις (αντιπροσώπευση, συμμετοχή, λογοδοσία), ήταν υπονομευμένη «από χέρι».

Έτσι στη συνέχεια η καθιέρωση τρόπου ψηφοφορίας για πρόεδρο χωρίς στοιχειώδη εχέγγυα πολιτικής ταυτότητας – με μόνο όρο να πληρωθεί ένα δίευρο – ήταν η κορυφαία αλλά όχι πλέον απρόσμενη πράξη απορρύθμισης και άλωσης ενός πολιτικού χώρου. Τα υπόλοιπα, η εκλογή του κ. Κασσελάκη, με τις απίθανες για την Αριστερά και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και τον εσωκομματικό αυταρχισμό, καθώς και η δημοσκοπική πτώση, ήταν απλώς τα απότοκα.

Ποια είναι η προοπτική τώρα; Μα, το χτίσιμο. Το κοινωνικό υπέδαφος υπάρχει, η ανάγκη για μια νέα έκφραση και γείωση είναι δεδομένη. Υπάρχουν επίσης και οι κατάλληλοι άνθρωποι. Γιατί η κατηφορική πορεία που περιέγραψα είχε τις φωτεινές εξαιρέσεις της και πολλούς ανθρώπους στο δρόμο που ήθελαν και θέλουν την αλλαγή.

ΥΓ. Η αποχώρησή μου από το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με πολλούς συντρόφους φίλους και φίλες, δεν αποτελεί διαζύγιο από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, ούτε συνδέεται με πικρίες. Προσωπικά δοκιμάστηκα, ας κρίνουν οι άλλοι, απέκτησα γνώσεις και έγινα ταπεινότερος συνειδητοποιώντας πόσες δυσκολίες και δεσμεύσεις έχει η πολιτική δράση. Δεν παραλείπω όμως τις βαθιές ευχαριστίες: Όχι μόνο στους συναδέλφους μου, αλλά και στους μαθητές και στις μαθήτριές μου που προσήλθαν και εργαστήκαμε μαζί σε υποθέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ύστερα της Βουλής. Θαύμαζα τη δουλειά τους, μοιραστήκαμε πολλά άγχη και λιγότερες χαρές, σήμερα είμαστε όλοι φίλοι. Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα όσους αγωνιστήκαμε για να αντιμετωπίσουμε ειδικά τις βαρβαρότητες που συνδέθηκαν με την έκδοση του γνωστού «επάρατου» νόμου. Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο οφείλω την απότομη είσοδό μου στην τότε κυβέρνηση, και τη δυνατότητα να συμβάλω σε ένα σημαντικό τομέα. Αργότερα έκανε επιλογές που καθόλου δεν με εκφράζουν, αλλά κρατώ τα θετικά. Για την πρόσφατη περίοδο, τέλος, ευχαριστώ τον Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, που μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ εθελοντικά με σημαντικά θέματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη νέα πορεία, δεν είμαι σίγουρος για τα κυβικά του οχήματος, αλλά βλέπω ένα καθαρό ορίζοντα».

Ψυχή βαθιά από Τσέκερη και Κυρίτση

Αποχώρησή από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής και ο Γιώργος Κυρίτσης. με τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή του κόμματος να αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Καλημέρα, μετά από 43 συναπτά έτη στην οργανωμένη πάλη, από σήμερα είμαι ανένταχτος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, παρ’ ότι αναγκαστική όπως τα καταλαβαίνω τα πράγματα. Ψυχή βαθιά».

Καλημέρα, μετά από 43 συναπτά έτη στην οργανωμένη πάλη, από σήμερα είμαι ανένταχτος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, παρ’ ότι αναγκαστική όπως τα καταλαβαίνω τα πράγματα. Ψυχή βαθιά

Posted by Γιώργος Κυρίτσης on Friday, November 24, 2023

Με την φράση «ψυχή βαθιά» ξεκίνησε και η ανακοίνωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρώην διευθυντή της Αυγής, Άγγελου Τσέκερη.

Η αποχώρησή του, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, έγινε με ένα ολιγόλο e-mail με αποδέκτη τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου.

«Με αυτό το μειλ σε ενημερώνω ότι αποχωρώ από την Κεντρική Επιροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το κόμμα» έγραφε στο μήνυμά του ο Άγγελος Τσέκερης ο οποίος στην ανάρτησή του χρησιμοποιεί τη φράση «ψυχή βαθιά», φράση που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κατοχικού ΕΛΑΣ.

Η ανάρτηση του Άγγελου Τσέκερη

«Ψυχή βαθιά.
Πριν λίγο, έστειλα στην Γραμματέα του κομματος Ράνια Σβιγγου αυτό το μέιλ.
Αγαπητή Ράνια.
Με αυτό το μειλ σε ενημερώνω ότι αποχωρώ από την Κεντρική Επιροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το κόμμα.
Σε ευχαριστώ
Άγγελος Τσέκερης.
Πάμε κι όπου βγει».

tsekeris-anartisi


Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη για πατέρα Αντώνιο: Κοσμήματα και μετρητά σε χαρτοσακούλες βρίσκουν ακόμη στην «Κιβωτό»

Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με τις δυο νεαρές στη Βάρκιζα - «Είπαμε μια καληνύχτα με τη Στέλλα και αυτό ήταν»

«Γίνεσαι ένα με το άπειρο» - Η εξομολόγηση της μιας από τις δύο γυναίκες πιλότους F-16 στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης