Γραβάτες και… τηλεπάθεια πολώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη» ανάμεσα σε «κληρονόμους Τσίπρα» και «πολέμιους Μητσοτάκη»

Γραβάτες και… τηλεπάθεια πολώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη» ανάμεσα σε «κληρονόμους Τσίπρα» και «πολέμιους Μητσοτάκη»

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές  της Κυριακής – Οι κινήσεις των υποψήφιων προέδρων λίγο πριν την κάλπη

syriza
Σε κλίμα πόλωσης κυλά η τελευταία εβδομάδα, πριν το άνοιγμα της κάλπης για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία την προσεχή Κυριακή, καθώς η επιφανειακή ενότητα που χαρακτήρισε τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου εξαερώθηκε γρήγορα. Το «πολεμικό» κλίμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνει η είσοδος στην κούρσα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δηλώνει πως «ήρθα για να μείνω», με τις «φυλές» του κόμματος να προβληματίζονται έντονα για την ιδεολογική φυσιογνωμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επόμενη μέρα.

Κασσελάκης : «Ήρθα για να μείνω»

Επαναφέροντας την κριτική του απέναντι στον κ. Κασσελάκη, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο πρώην Υπουργός, Νίκος Φίλης σχολίασε για τον υποψήφιο Πρόεδρο του κόμματος πως «Εμφανίστηκε μέσω του Instagram, δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μέλος πριν από λίγο καιρό, μάλλον δεν ξέρει την ελληνική πραγματικότητα. Υπήρξε θαυμαστής του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός των μνημονίων, μετά ήταν υπέρ του κ. Μητσοτάκη να γίνει αρχηγός της ΝΔ και μετά απογοητεύτηκε», «δείχνοντας» τον κ. Κασσελάκη περίπου ως ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στον αντίποδα, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε πως «είμαι ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα παραμείνω ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».
Κλείσιμο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cva6klg7cazl)

Στην προοπτική αυτή, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε «να χτίσουμε το κόμμα από την αρχή. Να αποφασίζουν τα μέλη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα», υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα την ανάγκη για επαγγελματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος απορρέει μέσα από τη… γραβάτα. Ο ίδιος τόνισε χθες στο Mega πως θα δείτε Πρωθυπουργό με γραβάτα, αν και πρόκειται για σπάνιο «κειμήλιο» στην «κληρονομιά Τσίπρα». Στη συλλογιστική, ωστόσο, του κ. Κασσελάκη το συγκεκριμένο αξεσουάρ οριοθετεί την μετάβαση σε μια νέα φάση, κατά την οποία ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέλει να επικοινωνεί «αδιαμεσολάβητα» με τη βάση. Αντίθετα, ο συνυποψήφιός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε χθες πως «εγώ δεν πιστεύω ότι ο ηγέτης μαθαίνει με μια τηλεπάθεια», αλλά από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κινήματα και συνέχισε, λέγοντας πως θα λαμβάνει υπόψη του τα κομματικά όργανα και τις ομάδες δουλειάς, καθώς εκτίμησε ότι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα προκύψει από μια δυο θεαματικές κινήσεις, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Κασσελάκη.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cva6po7tmflt)

Ακλόνητος ο Πολάκης με πρόεδρο Κασσελάκη

Ταυτόχρονα, η μετακένωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ στην νέα του μορφή, όπως την οραματίζεται ο κ. Κασσελάκης, φαίνεται πάντως να χωρά αρκετούς από τους πρωταγωνιστές της περιόδου Τσίπρα, με πρώτο τον Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη. Ο κ. Πολάκης αποθέωσε χθες τον 35χρονο υποψήφιο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, ενώ σχολίασε το σκηνικό στα ενδότερα του κόμματος μέσω… Μάο, δηλαδή ως «Μεγάλη αναταραχή-υπέροχη κατάσταση!!!», φράση που ανακαλούσε συχνά στη δημόσια σφαίρα ο Αλέξης Τσίπρας. Η συμμετοχή, άλλωστε, του κ. Πολάκη στην προεκλογική καμπάνια του κ. Κασσελάκη φαίνεται καταλυτική και όχι μόνο σε επίπεδο υπογραφών.

Μοντέλο διαρχίας

Απεναντίας, κατά πληροφορίες, στις σκέψεις του υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να είναι η επιστροφή του κ. Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας της Κουμουνδούρου, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κ. Κασσελάκης να προτείνει στην Έφη Αχτσιόγλου τη θέση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αν θα το επιθυμούσε και η ίδια, σε περίπτωση επικράτησής του. Ένα τέτοιο μοντέλο διαρχίας, θα έδινε τη δυνατότητα στον υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να βρίσκεται καθημερινά στην κοινωνία, όσο η κ. Αχτσιόγλου θα «σφυροκοπούσε» τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Τεχνικά, το κενό κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τον κ. Κασσελάκη δεν είναι ανυπέρβλητο, καθώς είναι μόλις δεύτερος στη λίστα ως προς την εκπροσώπηση των αποδήμων, πολύ περισσότερο όταν η αδυναμία της Πόπης Τσαπανίδου να εκλεγεί βουλευτής, καίτοι Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, είχε πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια περί παραιτήσεων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, τα οποία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Με φόντο τα σενάρια περί διαρχίας, ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά χθες αυτό περί δίπολου μεταξύ εκείνου και της Έφης Αχτσιόγλου, ώστε να αποκλειστεί το «προεδρικό» μπλοκ από το δεύτερο γύρο της κούρσας για τη διαδοχή.

Μετωπική Αχτσιόγλου στον Μητσοτάκη

Επικεντρωμένη στην αποδόμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κυβερνητικού έργου εμφανίστηκε, την ίδια στιγμή, η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως «η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μία τεράστια δυστοπία». «Η άποψη του κ. Μητσοτάκη, ότι “εγώ είμαι η αντιπολίτευση του εαυτού μου και δεν υπάρχει κανείς άλλος”, είναι η πλέον ναρκισσιστική τοποθέτηση πρωθυπουργού. Όμως, να ξέρουν ότι είναι βαθιά γελασμένοι, ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και όσοι νομίζουν ότι είναι “νόμιμοι” ή “παραδοσιακοί” ιδιοκτήτες της χώρας», περιέγραψε η κ. Αχτσιόγλου από τα Χανιά, περιοδεύοντας στην εκλογική περιφέρεια του κ. Πολάκη. Η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε χθες το αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά, το όποιο ήρθε στην επικαιρότητα λόγω καταγγελιών για διακοπή στις χημειοθεραπείες, εξακοντίζοντας τα βέλη της κριτικής της προς το Μέγαρο Μαξίμου, με έμφαση στην καθημερινότητα. Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε χθες από την Κρήτη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κυβερνητικό κόμμα και πρέπει γρήγορα να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά. Πρέπει να γίνει ισχυρός, διότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να υψώσει ανάστημα απέναντι στη Δεξιά, αλλά και απέναντι στον ακροδεξιό λόγο», για να καταλήξει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική, βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση, για να έχουν καλύτερο εισόδημα, να συγκρατηθούν οι τιμές, να νιώθουν ασφάλεια, να υπάρχει προστασία των δασών και υπηρεσίες πρόληψης».

Στην πολιτική Μητσοτάκη, αλλά στο πεδίο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, εστίασε χθες και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Νίκος Παππάς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συμφωνεί με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, όπως έχει προτείνει ο κ. Κασσελάκης, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στο να επιδείξει συναίνεση το κόμμα του σε μια δυνητική συμφωνία με την Τουρκία, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους «πασοκογενείς» ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο κ. Παππάς απάντησε πως «ο καθένας έχει δικαίωμα να κριθεί για την πορεία του και την ατζέντα του», ενώ και ο κ. Κασσελάκης φέρεται να διατηρεί καλή σχέση με τον κ. Παππά και την κ. Αχτσιόγλου, ενώ σε προγραμματική βάση οι απόψεις του συμπίπτουν σε κάποια πεδία με τον Νίκο Παππά.

Στο εσωκομματικό modus operandi μεταξύ των πέντε διεκδικητών της ηγεσίας, χάος φαίνεται να χωρίζει τους δύο Στέφανους, δηλαδή τους κυρίους Τζουμάκα και Κασσελάκη. Ο τελευταίος δήλωσε πως χθες δεν παρακολούθησε την ομιλία του κ. Τζουμάκα στο συνέδριο, λέγοντας πως ήθελε να κατευθυνθεί προς την τουαλέτα, αλλά η κίνησή του να βρεθεί εκτός της αίθουσας φέρεται να απηχεί το μεταξύ τους κλίμα. Από πλευράς του, ο κ. Τζουμάκας υποστήριξε χθες πως «δεν ήρθε ξαφνικά ένα θέμα. Κάποιοι το έφτιαξαν. Διάφοροι κύκλοι θέλουν να επηρεάζουν τα κόμματα, να έχουν πρόσβαση σε αυτά και να αλλάζουν την ατζέντα, να την υποβαθμίζουν και να την βγάζουν από την πολιτική», κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

Στο μακρινό… 2018

Πέρα από τη γραβάτα, ερωτηθείς χθες ο κ. Κασσελάκης για την δικαστική περιπέτεια της οικογένειάς του, που κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ικανοποίηση των απαιτήσεων του μηνυτή, δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί πολλά, λόγω ηλικίας. «Ο πατέρας ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια με αυτήν την υπόθεση πλέον έχει απαλλαγεί πλήρως από την υπόθεση. Ήμουν μικρός όταν έφυγα για αυτούς τους λόγους και δεν γνωρίζω πολύ καλά. Αλλά ξέρετε το παραδικαστικό κύκλωμα. Ξέρω πως υπήρχε εξωδικαστικός συμβιβασμός επειδή απέσυρε τις μηνύσεις ο αντίδικος» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να επιτυγχάνεται το 2018.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cva70b2ixen5)

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται ο προσωπικός αριθμός του πολίτη - Θα είναι ενιαίος για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα και διαβατήριο


Κασσελάκης: Ήμουν μικρός, δεν ξέρω πολλά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του πατέρα μου - που έγινε το... 2018

Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκαν Ποντένσε και Γιόβετις, «μπήκαν» και στην ευρωπαϊκή λίστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης