Εκλογές 2023, Αλέξης Τσίπρας: Θα στείλουμε άλλο Μεσοπρόθεσμο αν εκλεγούμε

Εκλογές 2023, Αλέξης Τσίπρας: Θα στείλουμε άλλο Μεσοπρόθεσμο αν εκλεγούμε

Εκλογές 2023: Για «κρυφή ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία» κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

tispras-zapeio
Ως αφερέγγυες και «fake» περιέγραψε τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και στην υγεία», κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, πλαισιωμένος από στελέχη της νέας γενιάς του κόμματός του, στο Ζάππειο. «Ήρθε όμως η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. ΄Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «η ΝΔ αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή».

«Πρόκειται για ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και επικαλούμενος το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες», για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρέθεσε «πέντε αλήθειες» πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, τις οποίες χαρακτήρισε «fake εξαγγελίες».

Έκτακτη συνέντευξη τύπου για την Οικονομία και την Υγεία

Αλήθεια Πρώτη

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %.

Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών όπως:

Κλείσιμο
– τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (την οποία η ΝΔ είχε υποσχεθεί και το 2019)

- την αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί

- τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%

– τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής όπως:

– την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

– την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

– τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

– το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται

– τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές

Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας όπως:

- την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους

- την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο

- τη δημιουργία 311 δομών πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας

- τη μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις

- τη μείωση κατά 70% του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

- την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές

Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως:

- την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και

- την αύξηση κατά 50000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πρόκειται όπως αντιλαμβάνεστε για έναν μακρύ κατάλογο.

Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους - είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ.

Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και κατόπιν τον δημόσιο διάλογο.

Αλήθεια 2η:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές - δηλαδή σε όρους δηλαδή αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Άρα οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά να μειωθούν. Αυτό προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ.

Αλήθεια 3η:

Σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ.

Πρόκειται για δαπάνες που καλύπτουν τρέχουσες κρίσιμες ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δαπάνες αυτές, σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές - μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία.

Με άλλα λόγια, το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο το 2026 θα αγοράζει 10% λιγότερα αγαθά από αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του δημοσίου και την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών του.

Αλήθεια 4η:

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26.

Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027.

Δηλαδή λένε ψέματα για 1500 ευρώ μέσο μισθό.

Σε σταθερές τιμές δε – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών - η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%.

Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%.

Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών.

Αλήθεια 5η:

¨Όπως προκύπτει από τα σχετικά δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των τελευταίων 6 τριμήνων, η ΝΔ χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο - τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο - συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023.

Τα ίδια τα νούμερα του Προγράμματος Σταθερότητας 2024-26 ρίχνουν λοιπόν φως στο πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αυτό που θα υλοποιήσει αν εκλεγεί.

Επαναλαμβάνω :

- Ακοστολόγητες προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς το προφανή δημοσιονομικό χώρο να τις υλοποιήσει.

- Πραγματική μείωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ σωρευτικά στην τετραετία και σημαντική υποχώρηση της αγοραστικής τους δύναμης.

- Πραγματική μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου κατά 1.1 δις σωρευτικά στην τετραετία.

- Πραγματική αύξηση με το πενιχρό 1,3 % της μέσης αμοιβής της μισθωτής εργασίας σωρευτικά στην τετραετία αντί για ονομαστική αύξηση 25% που υποσχέθηκε.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας, τα οφέλη της οικονομικής μεγέθυνσης των ετών 2023-26 ( γιατί το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που υπερβαίνει το 10%) δεν θα διαχυθούν στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αλλά ούτε και σε κρίσιμους τομείς δημοσίων υπηρεσιών, που μετά την επαχθή επιβολή του κρυφού φόρου του πληθωρισμού τους τελευταίους 18 μήνες, θα δουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά και την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που καταναλώνουν, να επιδεινώνεται περαιτέρω.

Η δε μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας, κατά 1,1 δις στη τετραετία, μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ.

«Δεν ήταν λάθος» οι δηλώσεις Πνευματικού

«Επομένως τώρα κατανοούμε γιατί και οι δηλώσεις οι τελευταίες του εξαίρετου επιστήμονα, του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν ένα λάθος. Είναι ακριβώς η ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πνευματικός τη φανέρωσε» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ακόμη πως «ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, τον Ιούλη του 19, είχε δηλώσει : «Θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία. Μας είχε προξενήσει εντύπωση τότε γιατί το λέει».

«Έρχεται όμως τώρα η ώρα να ανατριχιάσουμε όμως με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της υγείας. Η δήλωση για διαλογή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μία μόνο πτυχή του κρυφού προγράμματος για την εξοικονόμηση δαπανών», παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Να σας πω ότι η ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στην αντίδραση που είχαμε εμείς στην ατυχή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου και στην αντίδραση του κ. Μητσοτάκη στη δήλωση του», όπως σχολίασε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι «η ΝΔ ούτε καν καταδικάζει τον κ. Πνευματικό. Άκουσα τρεις φορές τι είπε, ο άνθρωπος είναι συγκροτημένος», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιγράφοντας πως «είναι η κρυφή ατζέντα του κ. Μητσοτάκη αλλιώς έπρεπε να τον διαγράψει από τα ψηφοδέλτια».

st-tsipra2
st-tsipra1


Ακόμη, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Πνευματικού στην ίδια κατεύθυνση, ζητώντας «να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το πραγματικό πρόγραμμα των κομμάτων, το οποίο συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτόγεννών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο». «Πιστεύω ότι το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη», κατέληξε. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή του κ. Πνευματικού, «too little, too late που λένε οι Αγγλοσάξωνες του Ευκλείδη» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δεν αρκεί που τον έθεσε εκτός» εκτός ο κ. Μητσοτάκης, αλλά «εγώ τον προκαλώ να έρθει σε μια αντιπαράθεση οι δυο μας και να συζητήσουμε τα προγράμματά μας για την υγεία» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις αυξήσεις των μισθών, απάντησε ότι κάθε κυβέρνηση ότι δεσμεύεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ωστόσο, «εμείς θα καταθέσουμε ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» με έσοδα από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών και με μείωση φοροαποφυγής, για να εξευρεθούν οι πόροι ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. «Εμείς δεν λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό, λέμε την αλήθεια» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «η ΝΔ λέει απολύτως ψέματα σε όλους». «Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα» για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «μειώνεται συνεχώς το μερίδιο της εργασίας» στον νεοφιλελευθερισμό.

Σχετικά με την κατάσταση της Υγείας, «η δική μου αίσθηση είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε συνθήκες κατάρρευσης» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «αρνείται το διάλογο, ακριβώς επειδή θέλει να κρύψει αυτό το πρόγραμμα, την κρυφή ατζέντα».

Για τις προτεινόμενες αυξήσεις των μισθών, «εμείς στο πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε για την μέση αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, το ξεπάγωμα των τριετιών, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη θέσπιση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση και επαναφορά της δυνατότητας της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με κατώφλι την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή» εξήγησε η Έφη Αχτσιόγλου. «Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες πολίτες. Δεν τους λέμε νούμερα, φούμαρα» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «να ποιος λέει ψέματα, ποιος πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ως προς την «πραγματική μείωση μισθών» των δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα της ΝΔ, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, αυτή ανέρχεται σε 3,4%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει αύξηση 10% για το 2023 και τα επόμενα χρόνια αύξηση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Ταυτόχρονα, «δεν μπορείς να μιλάς για αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Σε ερώτηση για το προσωπικό του ΕΣΥ, «ο απαραίτητος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνουμε για 15.000 προσλήψεις» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι προτείνει ρεαλιστικούς στόχους στο πεδίο της υγείας. «Αυτό λοιπόν που προτείνουμε είναι το ρεαλιστικό, το εφικτό που θα δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να σταθεί στα πόδια του» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Το σχέδιό μας δεν προβλέπει επιδόματα»

Σχετικά με την προτεινόμενη μείωση έμμεσων φόρων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπεραμύνθηκε του «εύλογου ποσοστού κέρδους όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση», συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να σταματήσουν αυτά τα επιδόματα, τα λεγόμενα pass». Αντίθετα, η διαδρομή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι φορολόγηση υπερκερδών, δημιουργία μηχανισμού περιορισμού της αισχροκέρδειας, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ και αύξηση των μισθών. «

«Το σχέδιό μας δεν προβλέπει επιδόματα, προβλέπει ένα συνδυασμό δυνατοτήτων και ενεργειών για να πέσουν οι τιμές και να αυξηθούν οι μισθοί» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την ΝΔ ότι στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 0,3% του ΑΕΠ ως δημοσιονομικό χώρο, συμπληρώνοντας πως «η ουσία αυτών που λέμε είναι ότι η ΝΔ εξαγγέλλει πράγματα που δεν θα υλοποιήσει».

Τέλος, «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Αυτοί οι κρίσιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε έναν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον Αλέξη Χαρίτση να επικαλείται τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των πόρων βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ, Σπαρτιάτες και UFO στις εκλογές - Οι περίεργοι συνδυασμοί και οι καραμπόλες στις λίστες

Γυμνός, με ιερόδουλες και ναρκωτικά - Στο διαδίκτυο 9.000 φωτογραφίες του Χάντερ Μπάιντεν

Η ΕΕ έκοψε τον «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού - Τα οφέλη για την Ελλάδα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης