ΣΥΡΙΖΑ: Φουρτούνες από τις «δύο φωνές» για την «κυβέρνηση ηττημένων»

ΣΥΡΙΖΑ: Φουρτούνες από τις «δύο φωνές» για την «κυβέρνηση ηττημένων»

«Καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο protothema.gr μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη-Τσακαλώτου - Προσπάθειες Τσίπρα να τα «μαζέψει»

dragasakis_tsakalwtos_tsipras_xr
Την αίσθηση ότι πατά σε δυο βάρκες έδωσε χθες, Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κεντρικό εκλογικό του δίλημμα βρέθηκε να μοιράζεται ανάμεσα στην προοπτική της πρωτιάς με «ευρεία διαφορά» από την μια και στην προοπτική της συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», μια ανάσα πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Θιασώτης της γραμμής της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τη Γερμανία που βρέθηκε χθες εξήρε τη λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων, με την προϋπόθεση βέβαια αυτές να συγκροτούνται από και με το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα.

«Δεν είναι «καπρίτσιο» η πρώτη θέση στις εκλογές. Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δε συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα. Το λένε τα μαθηματικά, το λέει η πολιτική λογική, το λέει και η πολιτική ηθική» ανέφερε χαρακτηριστικά από το Βερολίνο ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «άρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα με ευρεία διαφορά- θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε πρόσκληση «σε όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς για συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, ενώ έκανε λόγο "όχι για δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας".

Ποιοι αμφισβητούν τη «γραμμή»

Η επίκληση των απόλυτων αριθμών και της αντικειμενικής πραγματικότητας που αυτοί αντικατοπτρίζουν, ωστόσο, συνιστά την ίδια ώρα και το βασικό επιχείρημα όσων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρονται να εξετάζουν την πιθανότητα συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων», δηλαδή κυβέρνησης με αφετηρία για την Κουμουνδούρου τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.

Τη σχετική συζήτηση είχε ανακινήσει προ μηνός ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, λέγοντας πως «αν η διαφορά είναι 1-2 μονάδες… αν υπάρξει τέτοιο απίθανο ενδεχόμενο, σε αυτή την περίπτωση θα το μετρήσουμε εκείνη τη στιγμή». Μολονότι η προοπτική αυτή αποδοκιμάστηκε εμμέσως από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όταν ο κ. Τσίπρας απάντησε πως στον τηλεοπτικό σταθμό Star πως «εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», εντούτοις δεν φαίνεται να χάνει έδαφος στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό παρότι ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει κατηγορηματικά στην ίδια συνέντευξη πως «είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές».

Κλείσιμο
Εντούτοις, το ενδεχόμενο συγκρότησης «κυβέρνησης ηττημένων» επανέφερε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου, ήτοι ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. Συγκεκριμένα, «εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα», ενώ ο ίδιος διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» εξήγησε στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Δραγασάκης στο Attica tv, ενώ απαντώντας σχετικά με το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος του τόνισε πως «εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής του κόμματος».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs0jobq4deih)


Αργά χθες το μεσημέρι, ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης προχώρησε σε μία ανάρτηση με την οποία κάνει μισό βήμα πίσω - χαρακτηρίζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «προοδευτική κυβέρνηση» τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα βήμα μπροστά, αποφεύγοντας να διαψεύσει τα περί συνεδρίασης των κομματικών Οργάνων για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών.

Εξίσου θετικός στο ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων» εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντλώντας επιχειρήματα για μια «κυβέρνηση ηττημένων» από τη δύναμη των αριθμών.

Συγκεκριμένα, «άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά.... Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%» σχολίασε σχετικά ο κ. Τσακαλώτος, εκτιμώντας ακόμη πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις κάνει ένα κόμμα μόνο του με 38%. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας», όπως σημείωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει στον "Επίλογο"


Επανερχόμενος προς χάρη διευκρινίσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι «εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές», συμπληρώνοντας επιπλέον πως «αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η νομιμοποιητική βάση της επόμενης κυβέρνησης δεν απομακρύνει την προοπτική μιας «κυβέρνησης ηττημένων», καθώς δύναται να αντανακλά σε επίπεδο νομιμοποίησης την «πραγματική κοινωνική πλειοψηφία» εντός του κοινοβουλίου, όπως επισημαίνουν άτομα με πολύ καλή γνώση των σχετικών προβληματισμών.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, όμως, η διάσταση απόψεων που αναδείχθηκε χθες ανάμεσα στις τοποθετήσεις της ηγεσίας, αλλά και των δύο πρώην υπουργών του κόμματος ως προς την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών, έχει πυροδοτήσει σειρά δηλώσεων κορυφαίων στελεχών, οι οποίες αναπαράγουν στην πλειοψηφία τους την κεντρική γραμμή του κόμματος, αλλά και ταυτόχρονα μια συζήτηση στους κομματικούς διαδρόμους για το προγραμματικό πλαίσιο την επόμενη των εκλογών.

Δεύτεροι στο νήμα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι τοποθετήσεις των δύο πρώην κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακινήσει ποικίλες εσωκομματικές συζητήσεις και ως προς την ερμηνεία τους, καθώς τόσο η χρονική συγκυρία, όσο και το περιεχόμενο τους, πέρα δηλαδή από την κατηγορηματική άρνηση του κ. Τσίπρα απέναντι στην «κυβέρνηση των ηττημένων», αποκωδικοποήθηκαν από μερίδα στελεχών ως σήματα αποστασιοποίησης από την κεντρική κομματική γραμμή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρούσαν στο protothema.gr πως «σε κάθε περίπτωση καλλιεργείται ένα κλίμα ηττοπάθειας» σε μια κρίσιμη προεκλογική καμπή, με δεδομένο ότι η όποια συζήτηση περί «κυβέρνησης ηττημένων» «τοποθετεί αυτόματα τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση», όταν η επίσημη προεκλογική περίοδος δεν έχει καν αρχίσει.

Ακόμη και αν οι δηλώσεις των δυο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απηχούν σε κάποιο βαθμό την εικόνα που έχει παγιωθεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, «ο όποιος πολιτικός ρεαλισμός καμιά φορά δεν βοηθά» επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, ιδίως όταν οι εθνικές εκλογές έχουν κριθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, στο επίπεδο του θυμικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυρσίνη Ζορμπά: «Έφυγε» η γυναίκα που οραματιζόταν ένα κόμμα του Πολιτισμού

Η νέα «γραμμή» Γεωργούλη για την καταγγελία βιασμού - «Βλέπει» πολιτική σκοπιμότητα

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά λάθος δική τους πόλη - Δυο γυναίκες τραυματίζονται (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης