ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα ψηφοδέλτια και οι πρώτοι δήμαρχοι - Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα ψηφοδέλτια και οι πρώτοι δήμαρχοι - Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος - Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον δήμο Αθηναίων

alexis-tsipras-omilia-syriza
Πανηγυρικό χαρακτήρα επιθυμεί να δώσει η Κουμουνδούρου στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τον προεκλογικό αγώνα στις υποψήφιες και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος ανά την Ελλάδα. Σε θέση μάχης για την 21η Μάϊου, σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των ψηφοδελτίων του κόμματος, πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ όπως μετέδωσε το protothema.gr θα υπάρξουν 10 κενές θέσεις στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες θα συμπληρώνονται σε εύθετο χρόνο και βαδίζοντας προς την τελική ευθεία, προκειμένου υπάρχει έντονο το στοιχείο της έκπληξης, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί, με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ τη σκυτάλη θα λάβει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται, κατά πληροφορίες:

  • άμεσα μέτρα στήριξης στο πεδίο της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης,
  • πρόνοιες και αυξήσεις για τους μισθούς,
  • αλλά και μεταρρυθμίσεις σε τομείς η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί ενδελεχώς στην ομιλία του και ο κ. Τσίπρας.

Το λόγο θα λάβει στη συνέχεια ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος θα αναφερθεί στην εισήγησή του στο πλαίσιο προετοιμασίας του κόμματος στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να κλείσει τον κύκλο των τοποθετήσεων η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Κατόπιν, θα μπορούν να τοποθετηθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ αν υπάρξουν ζητήματα ως προς την έγκριση του προγράμματος ή των υποψηφιοτήτων, τότε αυτά αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία.

Σημειωτέον ότι εκτός από τους υποψήφιους βουλευτές, η Κουμουνδούρου προτίθεται να ανακοινώσει και τα πρόσωπα που θα στηρίξει στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως αρκετοί του λεκανοπεδίου, αλλά και οι δήμοι της Πάτρας και της Λάρισας. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, γνωστού μπασκετμπολίστα στο δήμο Αθηναίων για να «παίξει σκληρό μαρκάρισμα» στον νυν δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και του πρώην Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Γαβρίλη για το δήμο Πειραιά, ενώ ακούγεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι αρνητικός στην παροχή στήριξης στο δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα ψηφοδέλτια του κόμματος, όσο και οι πρώτες υποψηφιότητες εκλεκτών της Κουμουνδούρου για τους μεγάλους δήμους της χώρας επιχειρούν να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα προς τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ιδίως όταν στον ορίζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλει μια «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας». Παράλληλα, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει τίποτε ασχολίαστο, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αφηγείται χθες το «παραμύθι του Μητσοτάκη» που τελειώνει την 21η Μαΐου, κατά την περιοδεία του στην Νέα Σμύρνη, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα σχόλια που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας της ονομασίας της καφετέριας, όπου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συγκέντρωση του κ. Τσίπρα.

Στην «αφήγησή» του, ο κ. Τσίπρας άφησε και αιχμές κατά των δημοσκοπήσεων, λέγοντας με εμφανή δόση ειρωνείας πως «οι δημοσκοπήσεις λένε πάντα τη αλήθεια και πέφτουν πάντα μέσα. Ενώ κανείς δεν διανοείται να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου. Κανείς δεν διανοείται σε αυτή τη χώρα να κάνει παρακολουθήσεις. Ιδιαίτερα πολιτικών αντιπάλων». «Αυτή είναι η χώρα του όλα πάνε καλά. Αυτό είναι το παραμύθι του πρίγκηπα που έγινε βασιλιάς, αυτό είναι το παραμύθι της ΝΔ και του Μητσοτάκη. Αυτό είναι το παραμύθι που τελειώνει στην 21η του Μάη. Ο ελληνικός λαός γυρνά την πλάτη του στην αδικία , στην εκμετάλλευση, την απαξίωση την διαφθορά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Παρά την παγίωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάτω του 30% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, για την αξιωματική αντιπολίτευση «τα πράγματα είναι μαχητά» αναφορικά με την πρωτιά, όπως σχολίασε κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο ΘΕΜΑ, κάνοντας λόγο για «τρεις προϋποθέσεις νίκης». Πρώτον, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα προεκλογικά διλήμματα που θα κρίνουν την τελική έκβαση της αναμέτρησης δεν έχουν ακόμη διατυπωθεί σε όλο τους το εύρος και την ένταση και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί, πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, οπότε οι μετρήσεις θα απηχούν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κοινωνικό παλμό. Επιπλέον, αχαρτογράφητη σε πολύ μεγάλο ποσοστό παραμένει ακόμη η δεξαμενή των αναποφάσιστων, ενώ παρακολουθώντας τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για άτομα «προοδευτικής ταυτότητας» στην πλειοψηφία τους.

Τέλος, για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι θα οδεύσουν προς τα εκλογικά τους τμήματα γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα τα επισκεφθούν ξανά στο άμεσο μέλλον, καθώς οι δεύτερες κάλπες φαντάζουν εξαιρετικά πιθανές. Η επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης, ωστόσο, κατά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να ωθήσει τους πολίτες σε «καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη» του κόμματός τους, όπως περιέγραψε ως αίτημά του από τον Πύργο ο κ. Τσίπρας, καθώς δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί η «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή», με την αξιωματική αντιπολίτευση να εύχεται στους πολίτες «καλό καλοκαίρι», σε περίπτωση που κόψει πρώτη το νήμα στις 21 Μάϊου.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Από παραμύθια χορτάσαμε - Τσίπρας: Θα σας πω ένα παραμύθι για μια μικρή χώρα που τη λέγανε Ελλάδα

Νέο θέμα με Ραγκούση - Ακούστε καθαρίστρια να καταγγέλλει: Την είχαν ανασφάλιστη στο οικογενειακό ξενοδοχείο, την έδιωξαν μετά από έλεγχο

Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι τράπεζα» είπε στον Χάρι όταν του ζήτησε να βάλει τη Μέγκαν στο μισθολόγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης