Ανδρουλάκης για συνεργασίες: Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός - Διαμαντοπούλου: Ευφάνταστο σενάριο η πρότασή του

Ανδρουλάκης για συνεργασίες: Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός - Διαμαντοπούλου: Ευφάνταστο σενάριο η πρότασή του

«Το χρέος του ΠΑΣΟΚ, να οικοδομήσει ένα κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας»

androulakis-1
Πρόσωπο κοινής αποδοχής πρέπει να είναι- σύμφωνα με το Νίκο Ανδρουλάκη- το προτεινόμενο για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλησε χθες το βράδυ από τις Σέρρες να κάνει ένα βήμα ακόμη στην περιγραφή του πλάνου που υιοθετεί για την «επόμενη μέρα», τονίζοντας καταρχάς ότι όταν τα κόμματα συμφωνούν για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, συμφωνούν αναμφίβολα και για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα και ευθύνες.

Το δε «τιμόνι» του πρωθυπουργού, επανέλαβε ότι πρέπει να αναλάβει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων και τις σχετικές διαβουλεύσεις. Ο ίδιος – όπως ισχυρίστηκε- ουδέποτε είπε ότι θα είναι εκείνος που θα επιλέξει τον πρωθυπουργό. Άλλωστε έχει ήδη δηλώσει ότι μόνο με ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα λάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας- αλλιώς το ΠΑΣΟΚ, θα είναι «υπεύθυνο και χρήσιμο κόμμα» και από τη θέση της αντιπολίτευσης.
androulakis-2

Στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης χθες στις Σέρρες ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Ισχυρίζονται ότι θα επιλέξω εγώ τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Όταν υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις είναι και στα πρόσωπα. Ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Άρα, δεν θα πω εγώ “ποιος” σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όμως, κάποιοι ακόμη και αυτό το τόσο απλό θέμα, που συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης, εδώ το έχουν κάνει κορυφαίο ζήτημα. Γιατί; Διότι θέλουν να πείσουν το λαό οι γνωστοί μιντιάρχες ότι το δίλημμα είναι “Μητσοτάκης ή χάος”. Και απαντάμε και εδώ, από τις Σέρρες, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος, είναι οι κοινωνικές ανισότητες, είναι η απαξίωση του δημόσιου πλούτου, είναι οι υποκλοπές, είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές».

Κλείσιμο
Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο δικός του «οδικός χάρτης» είναι ξεκάθαρος και ως προς τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του όταν λάβει την Τρίτη διερευνητική εντολή, ενώ οι κ.κ Μητσοτάκης και Τσίπρας «παίζουν φτηνά παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού». Επισημαίνοντας ότι «η μόνη λύση είναι η ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη από την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση, πρόοδο, προοπτική και ελπίδα για όλους τους Έλληνες», στρέφει τα πυρά του, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διαπιστώνοντας ότι ο πρώτος περιφρονεί τη βούληση των ψηφοφόρων και ο δεύτερος συζητά για κυβέρνηση συνεργασίας «γνωρίζοντας» ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είπε συγκεκριμένα από την κατάμεστη αίθουσα της κομματικής εκδήλωσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ελλάδας:
androulakis-3

«Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει: “Δεν με ενδιαφέρουν οι πρώτες εκλογές, ψηφίστε με αλλά θα την παραδώσω την εντολή”. Τότε γιατί να τον ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Είμαστε μαραθωνοδρόμοι που δίνουμε σκυτάλη στις εθνικές εκλογές; Πρώτος γύρος, δεύτερος γύρος, τρίτος γύρος… μέχρι να βγει ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Αν είναι δυνατόν! Αυτή είναι η πλήρης περιφρόνηση του συντάγματος και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ο κ. Τσίπρας τι λέει; “Συζητώ για κυβερνήσεις συνεργασίας, μόνο αν είμαι πρώτο κόμμα”. Μα δεν θα είναι πρώτο κόμμα, είναι ξεκάθαρο». Στο δε φινάλε της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο διακύβευμα της κάλπης και υποστήριξε:

«Το δίλημμα στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν είναι “ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία”. Το δίλημμα στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι: Ή ένα κράτος λάφυρο στα χέρια του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη ή ένα κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το χρέος του ΠΑΣΟΚ, να οικοδομήσει ένα κράτος αξιοκρατίας και διαφάνειας, που δεν θα είναι κράτος ατιμωρησίας για τους ολιγάρχες και τους φίλους

Αναφερόμενος στα προγραμματικά προτάγματα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την ανάγκη διοχέτευσης του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να υπάρξει πανελλαδικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται με φθηνό ενοίκιο σε νέα ζευγάρια. Ανέδειξε την συνολική δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί το κόμμα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. «Κανένα στρέμμα αγροτικής γης σε ξένα συμφέροντα, αυτό το πατριωτικό σοσιαλιστικό κόμμα δεν θα επιτρέψει τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας από τα κοράκια των funds» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.
androulakis-4

Άννα Διαμαντοπούλου: Ευφάνταστο πολιτικό σενάριο αυτό που προτείνει ο Ανδρουλάκης

Σε συνέντευξή της στο topontiki.gr η πρώην Επίτροπος και υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φωτογραφήθηκε στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με το νέο αρχηγό του κόμματος, ρωτήθηκε και απάντησε αν μπορεί να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία κομμάτων με άλλον Πρωθυπουργό, όπως προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης; «Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα ευφάνταστο πολιτικό σενάριο. Αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει και τα τρία ρεύματα που υπάρχουν στο κόμμα του. Εσωτερικά λοιπόν μπορεί να αποδίδει, αλλά ουδείς από τους υποτιθέμενους εταίρους δεν το δέχεται.», δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου και εκτίμησε σχετικά με το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα:

«Μπορεί να είναι κυρίαρχος ρυθμιστής εάν, αφενός πείσει τον κόσμο ότι θα εμποδίσει φαινόμενα Ισραήλ και Βουλγαρίας που μέσα σε δύο χρόνια προχώρησαν σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και αφετέρου πείσει με συγκεκριμένες προτάσεις ότι μπορεί να γίνει ως συγκυβερνήτης ο «εκτελεστής» του «βαθέως κράτους».

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Τρεις οι τραυματίες

Μήνυμα της WSJ στην Μόσχα: Αφήστε ελεύθερο τον ανταποκριτή μας, Ίβαν Γκερσκόβιτς

Έλενα Γκρέκου: «Για να αποδείξω πως έχω φωνή, έφαγα πολλά χρόνια στη δουλειά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης