Η Εύα Καϊλή εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο

Η Εύα Καϊλή εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από τον πρώτο γύρο

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών - Έπειτα από πολύωρο θρίλερ και τρεις γύρους ψηφοφοριών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξελέγη εκ νέου ως 13ος στο 14μελές σχήμα των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου

καιλη
Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, όπως απαιτείται, και κατατασσόμενη με 454 ψήφους στην πρώτη πεντάδα, εξελέγη η Εύα Καϊλή, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες.

Η κυρία Καϊλή πέτυχε όχι μόνο να εκλεγεί με εντυπωσιακή άνεση, αλλά και να περάσει σε ψήφους σημαντικά ονόματα της ευρωβουλής, μεταξύ των οποίων και δύο νυν αντιπροέδρους από τη Γερμανία: την Καταρίνα Μπάρλει, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στη χώρα της και τον Ράινερ Γουίλαντ!

Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας καλύφθηκαν οι εννέα από τις 14 θέσεις, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος από το 2014 Δημήτρης Παπαδημούλης, δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να επανεκλεγεί, με αποτέλεσμα να πάει στον β’ γύρο, όπου και πάλι δεν πέτυχε να συλλέξει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Σε αυτό τον γύρο εκλέχτηκαν μόνο τρεις αντιπρόεδροι και έτσι για την ανάδειξη των δύο άλλων, διεξήχθη και τρίτος γύρος.

Εκεί, έπειτα από πολύωρο θρίλερ, ο κ. Παπαδημούλης κατάφερε να επανεκλεγεί αντιπρόεδρος. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγη εκ νέου ως 13ος στο 14μελές σχήμα των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.




Κλείσιμο
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε το χρίσμα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου (μετά το Λαϊκό Κόμμα) και η Ισπανίδα πρόεδρος της, αποφάσισαν να στηρίξουν την Ελληνίδα συνάδελφο τους, καθώς εκείνη κατάφερε να διακριθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες και χωρίς να πληροί η αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ των μόλις 2 Ευρωβουλευτών τις προϋποθέσεις.



Η συμφωνία για την ανάδειξη της κυρίας Καϊλή σε θέση αντιπροέδρου για το δεύτερο μισό της πενταετούς τρέχουσας θητείας είχε επιτευχθεί ήδη από το 2019. Η επιλογή του Κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επικαιροποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη (όταν και επιλέχθηκαν οι πέντε προτάσεις της Ομάδας για τις θέσεις των αντιπροέδρων) χρειάστηκε ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στο παρασκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή αυτής της απόφασης του «S&D», αφού εκδηλώθηκαν κινήσεις «ανταρτών», κυρίως από βόρειες χώρες, που δεν επιθυμούν αυξημένη παρουσία ευρωβουλευτών από τον ευρωπαϊκό νότο σε θέσεις κλειδιά.

Η κυρία Καϊλή κατάφερε να κερδίσει την επιπλέον στήριξη συναδέλφων της άλλων χωρών και παρατάξεων απέναντι σε ισχυρές γεωγραφικές συμμαχίες.

Στην εκλογή της συνετέλεσε η παραγωγική και έντονα δραστήρια παρουσία της τα προηγούμενα χρόνια στην ευρωβουλή. Η βράβευση της, το νομοθετικό της έργο που χαίρει ευρείας στήριξης, και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνητης Νοημοσύνης αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιστήμης και ΜΜΕ, όπως και η ιστορική συμφωνία που έκλεισε με τον ΟΟΣΑ για την διακοινοβουλευτική συνεργασία στην ΑΙ ΤΝ και την επίτευξη ενός κοινού ηθικού πλαισίου αναπτυξης εφαρμογών, την ανέδειξε στους πιο επιδραστικούς και δημοφιλείς Ευρωβουλευτές.

Η Εύα Καϊλή χάραξε διακριτή πορεία στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές γίγνεσθαι, με την διορατικότητα να αναδείξει θέματα το 2015 που σήμερα είναι στο επίκεντρο των νομοθετικών έργων της ΕΕ. Από την κυβερνοασφάλεια και τον μπλοκτσειν, στην τεχνητή νοημοσύνη, από την φορολογική πολιτική, στην πολιτική ανταγωνισμού, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων της ΕΕ του οποίου άλλωστε είναι η εισηγήτρια του ΣΔ, που αγγίζει το δυσθεώρητο ποσο 500δις επενδύσεων και ακόμη 372 δις ως το 2027, μέχρι την πολιτική καυσίμων στην ναυτιλία, κερδίζει την εκτίμηση των συναδέλφων της με πρωτότυπες και τολμηρές τροπολογίες αλλά και με μεγάλου ενδιαφέροντος συζητήσεις εργασίας που διοργανώνει με ισχυρό αντίκτυπο στην Ελλάδα, καθώς ορισμένες τροπολογίες της, ξεκλείδωσαν δυνατότητες και ευκαιρίες για την Ελλάδα σε επενδύσεις έργων υποδομών.



Παράλληλα, χωρίς να ακολουθεί την κλασική οδό ανάδειξης θεμάτων που απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο και ενοχλούν τις Βρυξέλλες, με τις ερωτήσεις της πέτυχε αποκαλυπτικές απαντήσεις αλλά και οδήγησε σε έρευνες που αντιμετώπισαν τα κακώς κείμενα που ανέδειξε. Από την κακοδιαχείριση των κονδυλίων από ΜΚΟ, μέχρι την αποκάλυψη των ποσών που δόθηκαν για το μεταναστευτικό, αλλά και τις διακρατικές συμφωνίες εξοπλισμών Ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία στην λογική δυο μέτρα κ δυο σταθμά. Πρόεδρος του δικτύου νέων Ευρωβουλευτών ΕΕ40, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΣΤΟΑ, διοργανώνει μεγάλες συναντήσεις με καλεσμένους τους ισχυρότερους επιτρόπους, τον Γάλλο Μπρετον, την Δανέζα Βεσταγκερ, τον δικό μας Μαργαρίτη Σχοινα, τον Μαριο Σεφκοβιτς, αλλά και νομπελίστες και διεθνείς προσωπικότητες, τον Στίβενσον Πινκερ, την διάσημη Σοζανα Ζουμποφ, την Εσθερ Γουοζινσκι, τον Ελληνοαμερικανό Μιχάλη Κρατσιο, ενώ ήταν καλεσμένη ανάμεσα σε 50 προσωπικότητες απο όλο τον κόσμο στο ιδιωτικό νησί του Ρίτσαρντσον Μπράνσον μαζί με τον ιδρυτή της Γκουγκλ, Σεργκει Μπριν, και άλλους γνωστούς. Εντυπωσιακό ήταν και το τουιτ υπερ της υποψηφιοτητας της Εύας Καιλη από την γνωστή Μαριέτα Σαακε παρότι ανήκε στην παράταξη του Μακρόν και διαπρέπει στον Στανφορτ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το νομοθετικό της έργο κρύβει και πολλούς σταθμούς. Από την άρση των γεωγραφικών περιορισμών στο διαδίκτυο και την ισότητα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες εντός ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, μέχρι την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τον έλεγχο των δεδομένων μας, αλλά και την επιπλέον ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την χρηματοδότηση τεχνολογιών που άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών, την παρουσίαση νέων υποχρεώσεων για την αποφυγή παραβίασης ιδιωτικότητας μέσω καταγραφής και συλλογής δεδομένων από τα μικρόφωνα των κινητών μας, για τις στοχευμένες διαφημίσεις. Ακόμη και στον αγροτικό κλάδο έχει στοχεύσει πετυχαίνοντας την μείωση των τιμών καθώς ανέδειξε τα ζητήματα παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων υγιούς ανταγωνισμού.

Ως νέα μητέρα έχει δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα τελευταία νέα απο τις Βρυξέλλες λένε πως θετικά για εκείνη αναφέρθηκε ακόμη και ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συναντήσεις που είχε λίγο πριν την ψηφοφορία σε συναδέλφους του άλλων χωρών της δικής του πολιτικής ομάδας.

Συγχαρητήρια από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Με ανάρτησή του στο Twitter συνεχάρη την Εύα Καϊλή για την εκλογή της και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης


Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έχουν ως εξής: 

Ψηφίσαντες: 691
Λευκά ή άκυρα: 11
Έγκυρες ψήφοι: 680

Othmar Karas (EPP - Αυστρία): 536
Pina Picerno (S&D - Ιταλία): 527
Pedro Silva Pereira (S&D - Πορτογαλία): 517
Ewa Kopacz (EPP - Πολωνία): 467
Εύα Καϊλή (S&D - Ελλάδα): 454
Evelyn Regner (S&D - Αυστρία): 434
Rainer Wieland (EPP - Γερμανία): 432
Katarina Barley (S&D - Γερμανία): 426
Dita Charanzova (Renew - Τσεχία): 406


Ειδήσεις σήμερα:

Ο κορωνοϊός απειλεί την εγκυμοσύνη: Τι δείχνουν οι μελέτες για πρόωρα - λιποβαρή νεογνά και θνησιμότητα εμβρύων


Κλοέ Καρντάσιαν: Χαμός στο Instagram με το αποτυχημένο photoshop

Βρέθηκε η πηγή του περίεργου ήχου στη Θεσσαλονίκη - Τι συμβαίνει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης