ΣΥΡΙΖΑ: Οι δεσμεύσεις Τσίπρα στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη, με το βλέμμα στους διαφωνούντες

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δεσμεύσεις Τσίπρα στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη, με το βλέμμα στους διαφωνούντες

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα και των θέσεων που θα περιγραφούν στην τριήμερη διαδικασία

Tsipras
Στοίχημα υπέρβασης των διαφωνιών στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονες πολιτικές επιλογές βάζει ο Αλέξης Τσίπρας, φιλοδοξώντας ότι η τριήμερη Προγραμματική Συνδιάσκεψη που ξεκινά σήμερα με την ομιλία του στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας θα συμβάλει στην αποκρυστάλλωση των κεντρικών θέσεων του κόμματος στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί με τις πρόσφατες ομιλίες του να δώσει το «στίγμα» του στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις- όπως έκανε στην εκδήλωση του ΣΕΒ με την ανάλυσή του για την «γραμμή» Μπάιντεν- φαίνεται ότι υιοθετεί ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αριστερό και «πράσινο» πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν άμεση σχέση με την συγγραφή της προγραμματικής πυξίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα που θα εγκριθεί ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας- όχι σε επίπεδο αόριστης επιχειρηματολογίας και ρητορικής, αλλά σε επίπεδο προγραμματικών δεσμεύσεων για την επομένη των εκλογών και την προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Με την ομιλία του πάντως ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να κάνει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μέσω αυτής να αναδείξει τις διαχωριστικές γραμμές και τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Θα αναφερθεί στα ζητήματα της πανδημίας και θα εξαπολύσει πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης και της προσέγγισης των πολιτών για να εμβολιαστούν, ενώ θα δώσει έμφαση και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα ελληνοτουρκικά, τις «Πρέσπες» και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα και των θέσεων που θα περιγραφούν στην τριήμερη διαδικασία αφορούν:

1. Στην προμετωπίδα του προγράμματος βάζει το «800/35»- δηλαδή, όπως λένε συνεργάτες του, την άμεση – ως πρώτη δέσμευση που θα υλοποιηθεί – αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ από τα 650 που είναι σήμερα, «αφού δύο χρόνια παραμένει παγωμένος παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ» και την υιοθέτηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού– έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και διεύρυνσης εφαρμογής του μέτρου προοδευτικά κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. «Το 35ωρο αποτελούσε αίτημα της Αριστεράς και των συνδικάτων την περίοδο προ των μνημονίων. Η σύγκριση μισθών με την Ευρώπη είναι συντριπτική, έχουμε την 5η χειρότερη αγοραστική δύναμη εργαζομένων στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν ότι «οι δύο αυτές «επιθετικές» θέσεις, τις οποίες επανέλαβε εμφατικά ενώπιον των εκπροσώπων του ΣΕΒ που είδαν με ικανοποίηση να ψηφίζεται το νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Χατζηδάκη, αποτελούν την κορωνίδα του προγράμματος για τα εργασιακά». Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ για ελέγχους αλλά και εργασιακά δικαιώματα πιο μπροστά από ότι είχε ισχύσει ποτέ στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέσεις και προτάσεις που δεν έχουν διατυπωθεί την τελευταία δεκαετία και με τις οποίες ο Τσίπρας ανοίγει δρόμο, βάζοντάς τις ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο και μάλιστα ως προγραμματικές δεσμεύσεις, ενώ φαίνεται πως συντονίζεται με τις προτάσεις και ανησυχίες της παγκόσμιας νέας Αριστεράς», συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη κλείνοντας την αναφορά στον εργασιακό χάρτη.

2. Στην ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία, και την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας, «που διαρκώς υποβαθμίζεται από την κυβέρνηση» με την κατάργηση του νόμου Κεραμέως.

Κλείσιμο
3. Στην ρύθμιση και πρόβλεψη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας προς το Δημόσιο, καθώς και στη ρύθμιση ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.

4. Σχέδιο για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, «ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της στην χρηματοδότηση της οικονομίας, κάτι που οι τράπεζες παρά την πρωτοφανή ρευστότητα που έχουν αρνούνται να κάνουν και κρατούν κλειστές τις κάνουλες για το 95% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών».

5. Στο Σχέδιο μίας Πράσινης Επανάστασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, «τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας μάλιστα βλέπουμε τις ημέρες που διανύουμε σε όλον τον πλανήτη». «Η κλιματική κρίση σηματοδοτεί και αυτή την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Έτσι το “πράσινο” πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαρίζει απλά πόρους στους ιδιωτικούς κολοσσούς της ενέργειας, αλλά ανατρέπει-προσθέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- τα κακώς κείμενα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και ακριβώς για αυτό τον λόγο προβλέπει:

- Την Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.

-Την Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές

-Το «Πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα

Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης: «Το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.


Ειδήσεις σήμερα

Μετακινήσεις στα νησιά: Από τις 5 Ιουλίου δεν θα ισχύουν τα self test

Χρυσή Αυγή: Ποια είναι η Ουκρανή που έκρυβε τον Χρήστο Παππά

ΟΠΕΚΑ: Καταβλήθηκε για πρώτη φορά το επίδομα αναδοχής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης