Τζο Μπάιντεν: Όλοι οι Έλληνες φίλοι του πλανητάρχη - Ποιος τον έπιασε από τον γιακά για να είναι υποψήφιος;

Τζο Μπάιντεν: Όλοι οι Έλληνες φίλοι του πλανητάρχη - Ποιος τον έπιασε από τον γιακά για να είναι υποψήφιος;

Οι Ελληνοαμερικανοί που στήριξαν με εκατομμύρια δολάρια -αλλά και ηθικά- τον Δημοκρατικό  γερουσιαστή στην πορεία του προς το Οβάλ Γραφείο - Ο «κομμουνιστής της Wall Street»,  το Υπερόπλο, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και η υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
biden-ellines-arthro
O δρόμος για τον Λευκό Οίκο είναι στρωμένος με δολάρια. Για την ακρίβεια, εκατομμύρια δολάρια που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Η εισροή των χρημάτων όμως στα ταμεία του Δημοκρατικού Κόμματος δεν σταματάει ποτέ. Για τον σκοπο αυτό έχουν, μεταξύ άλλων, επιστρατευτεί και ομογενείς που βρίσκονται στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν πολύ πριν αυτός βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Προτού ακόμα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθει στην Ελλάδα καθιστώντας σαφή τη φιλική διάθεσή του. Δεν έχει κρύψει ότι είναι φιλέλληνας, ενώ η ατάκα του «είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος» έχει γράψει Ιστορία στους κύκλους της ελληνικής κοινότητας.

Ετσι κι αλλιώς, κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου πολιτικού του βίου είχε την ευκαιρία όχι μόνο να καταπιαστεί με τα καυτά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτά από μέλη της Ομογένειας που τον πλαισίωναν. Κάποιοι εξ αυτών σπεύδουν λίγο μετά την επανεκλογή του να ξεναγεμίσουν τα ταμεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι η στρατιά των άγνωστων στο ευρύ κοινό ομογενών που πιστεύουν ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να κοιτάξεις να διασφαλίσεις το μέλλον.

f2

Ο Τζέιμς Χάνος είναι ένας από αυτούς. Θεωρείται από τους ισχυρότερους και διαχρονικότερους οικονομικούς υποστηρικτές του Μπάιντεν και του Δημοκρατικού Κόμματος. Η σχέση των δύο ανδρών μετράει πολλά χρόνια πίσω. Ο Χάνος υπήρξε ιδιαίτερα πιστός στον 78χρονο πρόεδρο ακόμα και κατά την περίοδο όπου οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν να ευνοούν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Είχε μάλιστα σπεύσει να εκφράσει την ακλόνητη πίστη του στο πρόσωπό του με μία δήλωση στους «Financial Times»: «Ενας υποψήφιος» -είχε πει- «δεν είναι μετοχή, ακόμα και αν αντιμετωπίζεται ως τέτοια από τη Wall Street... Τον υποστηρίζεις γιατί τον πιστεύεις». Η υποστήριξη αυτή είχε επισφραγιστεί και εμπράκτως με ένα δείπνο στην κατοικία του Χάνος. Εκεί, έδωσε το «παρών» ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, αλλά και η οικονομική αφρόκρεμα της περιοχής. Φίλοι και συνάδελφοι του Χάνος με γερά πορτοφόλια συγκέντρωσαν μισό εκατ. δολάρια για την καμπάνια του υποψήφιου προέδρου.

Παρότι ο Χάνος έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Ο καπιταλιστής της καταστροφής», ο ίδιος προτιμάει το «Κομμουνιστής της Wall Street». Οπως και να τον αποκαλέσει κανείς, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένας από τους πλέον γνωστούς επενδυτές και ταλέντο στο να προβλέπει επικείμενες κρίσεις πριν από οποιονδήποτε άλλο. Κάπως έτσι έγινε και με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό Enron. Προσφάτως μάλιστα απέδειξε ότι δεν έχει χάσει το... μαγικό του χάρισμα, καθώς διείδε τον όλεθρο της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard. Πράγματι, η τελευταία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας κάνοντάς τον πιο πλούσιο κατά 100 εκατ. δολάρια.

Εντυπωσιακή διαδρομή για το παιδί Ελληνα μετανάστη, ο οποίος διεκδίκησε ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του στη... Γη της Επαγγελίας. Εκεί μπόρεσε να δημιουργήσει μια αλυσίδα καθαριστηρίων ρούχων στο Μιλγουόκι και να προσφέρει στα παιδιά του τη ζωή που ονειρευόταν. Ο γιος του Τζέιμς ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Μετά τις σπουδές του στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Yale, έκανε αισθητή την παρουσία του στη Wall Street. Εκτοτε δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει στην κορυφή, βλέποντας τον τραπεζικό του λογαριασμό να εκτοξεύεται μαζί με αυτόν στα ουράνια...



Κλείσιμο
f3


Ο επιχειρηματίας και επιτυχημένος επενδυτής Ντένις Μέχιελ αποτελεί ήρεμη δύναμη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Η σχέση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα στενή. Είχε σταθεί στο πλευρό του όταν εκείνος πενθούσε τον χαμό του γιου του. Ο 46χρονος Μπο Μπάιντεν, ο οποίος είχε διατελέσει και πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης στο Ντέλαγουερ για οκτώ χρόνια, πάλεψε και τελικά ηττήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου. Οι πολιτικές φιλοδοξίες του τραγικού πατέρα κατακρημνίστηκαν. Ο ίδιος ο Μέχιελ έχει περιγράψει ότι τις δύσκολες εκείνες στιγμές αναγκάστηκε κυριολεκτικά να πιάσει από τον γιακά τον Μπάιντεν και να τον ταρακουνήσει, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να θέσει υποψηφιότητα.

Σύγχρονος Χάρι Τρούμαν

Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν και οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε εκστρατείες του Κογκρέσου. Περπατούσαν και συζητούσαν σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο Μπάιντεν το ανώτατο αξίωμα. Ο ίδιος, όμως, ήταν μπερδεμένος. Από τη μία επιθυμούσε να αποδεχτεί την πρόκληση, από την άλλη είχε σοβαρές αμφιβολίες.

Τότε ήταν που ο Μέχιελ σταμάτησε, τον άρπαξε από τον γιακά του σακακιού του και τον τράνταξε δύο φορές λέγοντάς του: «Συνειδητοποιείς ότι είσαι ο Χάρι Τρούμαν της εποχής μας; Τι σημαίνει δεν ξέρεις;». Ο παραλληλισμός του Μπάιντεν με τον 33ο πρόεδρο των ΗΠΑ είχε να κάνει με την εργατική καταγωγή και ανατροφή των δύο ανδρών και το γεγονός ότι παρά τα βιώματα αυτά δεν είχαν χάσει την επαφή με τον μέσο άνθρωπο.

Συνεχίζει να στηρίζει τον πρόεδρο, βρίσκεται πολύ συχνά κοντά του στην Ουάσινγκτον, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ταμείου Κυπριοπαίδων. Τέλος, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Είναι άλλωστε ο πρόεδρος του οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως αποκλειστική ευθύνη την ανοικοδόμηση του ναού.

Στο παρελθόν υπήρξε μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής στήριξης του Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη και στενός συνεργάτης του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, τον οποίο και υποστήριξε με 100.000 δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία. Οι ετήσεις δωρεές του στο Δημοκρατικό Κόμμα ξεπερνούν τα 150.000 δολάρια, ενώ η περιουσία του ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια. Το 1966 ίδρυσε τη δική του εταιρεία συσκευασίας με την επωνυμία Box USA. Σταδιακά αυτή επεκτάθηκε και μετατράπηκε σε κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των συσκευασιών.


f4_25812658963_96c85422c7_o


Ο μεγιστάνας Τζορτζ Μάρκους αποτελεί το υπερόπλο του Μπάιντεν. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Εύβοια, το 1941, και μετανάστευσε με τους γονείς και την αδελφή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Σήμερα είναι 80 ετών, διαμένει στην Καλιφόρνια και είναι ένας από τους πλουσιότερους αυτοδημιούργητους ομογενείς. Το «Forbes» τον κατατάσσει στην 1.605η θέση του καταλόγου των δισεκατομμυριούχων του έτους 2019. Η περιουσία του το 2015 ανερχόταν στο 1 δισ. ενώ σήμερα ανέρχεται στο 1,5 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του προέρχεται από την κτηματομεσιτική εταιρεία του Marcus & Millichap, την οποία ίδρυσε το 1971 και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης. Είναι ιδρυτής και άλλων εταιρειών. Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει δωρεά ύψους 2 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Ανέκαθεν στήριζε το Δημοκρατικό Κόμμα. Επίσης, έχει υποστηρίξει οικονομικά τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο πριν την εκλογή του Μπάιντεν είχε οργανώσει μια εκδήλωση με στόχο να ενισχύσει την υποψηφιότητά του. Δεν ήταν από τους πρώτους που τον υποστήριξαν. Είχε μάλιστα δηλώσει: «Ο Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζω αρκετά. Πάντα νιώθεις άνετα με ανθρώπους που γνωρίζεις... Είναι ώριμος και ό,τι σημαίνει αυτό...». Ο τότε υποψήφιος ταξίδεψε μέχρι την Καλιφόρνια μόνο γι’ αυτό τον σκοπό. Εναν χρόνο νωρίτερα αυτός, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους δώρισαν στο κόμμα 9 εκατ. δολάρια.

Μεγάλη επιρροή

f5_24867085302_b2a5fa3dc9_o

Ο Ντένις Ασσάνης μετράει χρόνια φιλίας με το ζεύγος Μπάιντεν. Ο Ασσάνης είναι έγκριτος ακαδημαϊκός, επιστήμονας, μηχανικός και συγγραφέας, πρώην αντιπρόεδρος και ανώτερος αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Stony Brook. Από το 2016 βρίσκεται στο τιμόνι του Πανεπιστημίου του Ντελαγουέρ.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και η σύζυγός του έχουν αποφοιτήσει από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και στηρίζουν ενεργά τη δράση και το ερευνητικό του πρόγραμμα. Τα ζευγάρια κάνουν στενή παρέα και ήταν από τους λίγους που εν μέσω πανδημίας δέχτηκαν προσωπική πρόσκληση για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου. Ο Ασσάνης στηρίζει ενεργά τον πρόεδρο, διαθέτοντας μεγάλη επιρροή στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.

Η οικογένεια Βλαχάκη επίσης στηρίζει τον πρόεδρο και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η ιστορία της ξεκινά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά. Εκεί γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ενηλικίωσή του ο πατριάρχης Ευτύχιος Βλαχάκης. Ακολούθησε το αμερικάνικο όνειρο ολίγον τι τυχοδιωκτικά. Δεν είχε χρήματα, ούτε γνωστούς. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να φτάσει στο Σικάγο. Η ζωή του εκεί μόνο εύκολη δεν ήταν. Αρχικά η επιβίωση ήταν ο μοναδικός του στόχος.

f1

Αναγκάστηκε να κάνει δουλειές του ποδαριού, ενώ κοιμόταν ακόμα και σε παγκάκια. Δεν έχασε ωστόσο στιγμή το πείσμα του. Κατάφερε να σπουδάσει χημικός στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ. Υλοποίησε το αμερικανικό όνειρο όταν ίδρυσε από το μηδέν την Earth Friendly Products, μια εταιρεία-κολοσσό που παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά. Πλέον, έχει πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες.

Μετά τον θάνατό του το 2014 τα ηνία της επιχείρησης έχει πλέον αναλάβει η κόρη του Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς. Υποστήριξε ανοιχτά τόσο τον Τζο Μπάιντεν όσο και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ενώ η ίδια εκτός από επιχειρηματίας είναι και επίλεκτο μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής του και έχει θέσει τον υπερφιλόδοξο στόχο για μείωση των ρύπων.

Ειδήσεις σήμερα:

Το «σ'αγαπώ» Ελληνίδας ηθοποιού στον David Damiano - «Λυσσάρα ηρέμησε» της έγραψε ο Πάνος Βλάχος

Ισχυρά φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια - Τι καιρό θα έχουμε το Σαββατοκύριακο

Ερωτευμένοι στη Σαντορίνη ο Μοράτα και η σύζυγός του μετά την περιπέτεια στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης