LIVE

Κορωνοϊός

Πρόωρες κάλπες: Ο πειρασμός του φθινοπώρου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mitsotakisefimerida

Δέλεαρ για «διπλή προσφυγή» στις κάλπες τον Οκτώβριο η κυριαρχία του πρωθυπουργού στις δημοσκοπήσεις, αλλά και η προοπτική να ανοίξουν η αγορά και ο τουρισμός από το καλοκαίρι - Ο Κ. Μητσοτάκης προτιμά κάλπες στο τέλος του 2022, αλλά «όλα είναι ανοιχτά και στο τραπέζι» - Με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα χρειάζεται 45% και με τον νόμο Μητσοτάκη 37%

Eνώπιον ενός μεγάλου πειρασμού βρίσκουν την κυβέρνηση οι πρώτες εβδομάδες του καινούριου χρόνου, καθώς η πολιτική κυριαρχία την οποία, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του θεωρείται από φίλους και αντιπάλους ως ισχυρό δέλεαρ για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μόλις προεξοφληθεί το τέλος της πανδημίας.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδεται η σεναριολογία που πυροδοτήθηκε την επομένη του ανασχηματισμού της 5ης Ιανουαρίου, στο πολιτικό παρασκήνιο δεν λείπουν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι προπαρασκευαστικές πρωτοβουλίες και κινήσεις που δείχνουν ότι το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εντός του 2021 περιλαμβάνεται λιγότερο ή περισσότερο στους σχεδιασμούς που γίνονται σε όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος.
Η κινητικότητα που παρατηρείται στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατατρύχεται από την πολιτική δυσπραγία που γίνεται εντονότερη με τα κείμενα των τάσεων που δίνονται βροχηδόν στη δημοσιότητα, η αναστάτωση που προκλήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής με την αντικατάσταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, όπως και η εγρήγορση στην οποία βρίσκονται οι κομματικοί μηχανισμοί καθώς και όσοι ετοιμάζονται να πολιτευτούν στις επόμενες εκλογές συνιστούν πρόδρομους δείκτες που μαρτυρούν ότι από πολλές πλευρές προλειαίνεται το έδαφος «διά παν ενδεχόμενο».

Στο πρόσφατο δημοσκοπικό κύμα, το οποίο ακολούθησε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, επιβεβαιώθηκε το άνετο προβάδισμα που διαθέτουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτοχρόνως, όμως, καταγράφηκε μια μοναδική στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρωτιά που συνιστά το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο εν ενεργεία πρωθυπουργός και η παράταξή του αυξάνουν την απήχησή τους στους πολίτες σε ποσοστά που είναι εμφανώς μεγαλύτερα από εκείνα που είχαν αποσπάσει στις τελευταίες εκλογές.

Η σαφής υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης αποδιδόταν μέχρι πρότινος στον λεγόμενο «μήνα του μέλιτος», φαινόμενο το οποίο έχει μεν παρατηρηθεί και παλαιότερα, πλην όμως η χρονική διάρκειά του ήταν πολύ πιο περιορισμένη από τους 18 μήνες που μετράει ήδη στον πρωθυπουργικό θώκο ο κ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, ο τελευταίος εμφανίζει μεγάλη διεισδυτικότητα στο τμήμα εκείνο του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισε το κόμμα του στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Από τα πλέον αξιομνημόνευτα ευρήματα των μετρήσεων είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού είναι πολύ υψηλή μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, που τον προτιμούν σε ποσοστά άνω του 60%, ενώ διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το ποσοστό (κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%) εξ όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση της Μarc, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη φτάνει στο 52,7% και είναι υπερδιπλάσιο του 24%, που θεωρεί το ίδιο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόθεση για τετραετία

Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα δεδομένα μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς αφορμές για να προσφύγει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές διίστανται. Ο ίδιος όταν ερωτήθηκε πρόσφατα -στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1- έδωσε μια καταρχήν απάντηση που ήταν ανοιχτή σε περισσότερες ερμηνείες. «Μπορώ να σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτό το οποίο έχω πει σε πολλές συνεντεύξεις μου, ότι η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία», είπε.

Επανήλθε, ωστόσο, επικαλούμενος τρία επιχειρήματα που του δίνουν την άνεση να τοποθετεί τις επόμενες εκλογές τέλη του 2022. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού έχει 158 βουλευτές. Το δεύτερο ότι διαθέτει μια συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και το τρίτο ότι, παρά τις δυσκολίες και τις πρωτοφανείς κρίσεις που αντιμετώπισαν, οι πολίτες πιστώνουν στον ίδιο και στην κυβέρνησή του «απόθεμα εμπιστοσύνης».

Η πεποίθηση που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «η Ελλάδα θα είναι στις χώρες που θα βγουν κερδισμένες μετά την πανδημία».

Και το επόμενο μεγάλο «εθνικό πρόταγμα», μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι «οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης».
Τα ίδια, πάντως, επιχειρήματα που επιστράτευσε ο κ. Μητσοτάκης για να διασκεδάσει την εκλογολογία χρησιμοποιούν όσοι υποστηρίζουν την άποψη ότι «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δίνεται στην κυβέρνηση για να μηδενίσει το κοντέρ». Επισημαίνοντας ότι «οι πρόωρες εκλογές σχεδόν ποτέ δεν προαναγγέλλονται», τονίζουν ότι «οι κάλπες στήνονται όταν οι εκάστοτε κυβερνώντες θεωρούν ότι θα πείσουν τους πολίτες αφενός ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα από τους αντιπάλους τους τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και αφετέρου ότι έχουν να προσδοκούν καλύτερες μέρες».

Κατά αυτή την εκδοχή των πραγμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους επόμενους μήνες πιστεύει ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα είναι ευοίωνες και η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από εκείνο του 2020, οπότε το δίλημμα της προσφυγής σε κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου θα τεθεί μετ’ επιτάσεως.

Ο λόγος για τον οποίο θα συμβεί αυτό είναι, όπως λένε οι θιασώτες των εκλογικών σεναρίων, διότι έτσι η κυβέρνηση μπορεί να έχει μπροστά της «μια αδιατάρακτη τετραετή θητεία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της αξιοποιώντας τον πακτωλό των 72 δισ. ευρώ που θα έχει στη διάθεσή της από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Η αστάθεια της απλής αναλογικής

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι θιασώτες της εκλογικής προοπτικής είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα ισχύσει για πρώτη φορά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Με το σύστημα αυτό καθίσταται πολύ δύσκολος ο σχηματισμός αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης και δημιουργούνται οι συνθήκες για ακυβερνησία και παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Με βάση τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο 45% από το 37% που ήταν μέχρι τις προηγούμενες εκλογές και στο οποίο θα επανέλθει στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία θα εφαρμοστεί το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους, το οποίο ψήφισε πριν από έναν χρόνο η σημερινή κυβέρνηση.

Με το νέο σύστημα το πρώτο κόμμα που παίρνει στην κάλπη ποσοστό άνω του 25% εξασφαλίζει σε πρώτη φάση μπόνους 20 εδρών, οι οποίες αυξάνονται κατά μία για 0,5% ψήφων που παίρνει επιπλέον, με μάξιμουμ τις 50 έδρες τις οποίες εξασφαλίζει εάν φτάσει στο 40%.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, όπως φαίνεται και στους πίνακες υπολογισμού που παραθέτει το «ΘΕΜΑ», αν τα κόμματα διατηρήσουν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εκλογές, η Ν.Δ. με το 39,9% θα βρεθεί να διαθέτει 130 έδρες από 158 βουλευτές που εξέλεξε με το προηγούμενο σύστημα που ίσχυε μέχρι το 2019. Αντίστοιχο αριθμό εδρών, δηλαδή 130, θα έχουν αθροιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, εφόσον διατηρήσουν τα προηγούμενα ποσοστά τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πλειοψηφούν κόμμα θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αφού θα είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του, κάτι που για να συμβεί προϋποθέτει απαραιτήτως τη σύμπραξη του ΚΚΕ.

pinakas
Στους πίνακες φαίνονται οι έδρες που παίρνουν τα κόμματα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με τα 3 διαφορετικά εκλογικά συστήματα: αυτό το οποίο έβγαλε την παρούσα Βουλή, το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές, και το νέο σύστημα που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές


Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η Νέα Δημοκρατία αυξήσει την εκλογική της δύναμη, μπορεί να μην πετύχει την αυτοδυναμία για την οποία, υπό συνθήκες απλής αναλογικής, χρειάζεται επίδοση κοντά στο 45%, θα είναι εκείνη όμως που θα καθορίσει τις εξελίξεις προς δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις:
Πρώτον, συγκροτώντας κυβέρνηση συνεργασίας με μια πολιτική δύναμη που θα αρκεί να είναι κοντά στο 10%. Δεύτερον, οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές-εξπρές που θα γίνουν με το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο διευκολύνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Οσοι αντιμάχονται τα εκλογικά σενάρια επικαλούνται τις μετρήσεις που δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν προκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι, πάντως, που πρέπει να επισημανθεί ότι ισχύει σχεδόν παγίως. Οι θιασώτες των εκλογών αντιτείνουν ότι η διάθεση αυτή των πολιτών θα αλλάξει όταν τεθούν στο εκλογικό σώμα τα διακυβεύματα για τα οποία οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και η μόνη βεβαιότητα που προκύπτει από τις συζητήσεις, οι οποίες σε αυτή τη φάση γίνονται μόνο παρασκηνιακά, είναι ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, αλλά ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν όλο τον χρόνο στη διάθεσή τους για να σταθμίσουν αν και πότε θα ενδώσουν στον πειρασμό της κάλπης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Το βίντεο-ντοκουμέντο που πρόδωσε τους ανήλικους - Και τρίτο πρόσωπο μπλεγμένο στην υπόθεση

Γούρνες, Κρήτη: Η πρώην Αμερικανική βάση μετατρέπεται σε χλιδάτο resort - Ενδοιασμοί για καζίνο

Επιτελείο Μπάιντεν κατά Μόσχας - Ζητά την άμεση απελευθέρωση Ναβάλνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

O πειρασμός για την συντριβή του φθινοπώρου

Ιδανικοί αυτόχειρες οι νεοδημοκρατες. Οι εκλογές θα σου δώσουν 65%

ΘΑΝΟΣ

τα τρόλια του συριζα επιασαν δουλειά...χαχαχα!!!!

@

Έχω δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πάει σε πρόωρες εκλογές; Στα γκάλοπ είναι 20 μονάδες, τον καταλληλ. πρωθυπουργός είναι. Δεύτερος δεν υπάρχει λόγο μεγάλου ποσοστού "ο κανένας" οι δημοσκοπ. ειναι >120 μέχρι στιγμής. Αλωστε στις τελευταίες δεν επιθυμη η πολύ ψηφία γιά πρόωρες εκλογες. Εκτός και δεν πάνε καλά τα πράγματα, και εαν ανατρέξουμε στο παρελθόν, οπότε δεν πήγαιναν καλά τα πραγματα στην χώρα η ΝΔ πήγαινε σε πρόωρες εκλογές. Ας αφήσουμε το 1993. Και να πάμε στο 2009. Οταν η κυβερν. της ΝΔ αφησε ένα έλλειμα 15% , αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 120δισ, άφησε μία κατάντια στην οικονομία, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία της χώρας, και αναγκαστικά μετά γέμισε η χώρα με τροϊκανούς δανειστές και μνημόνια. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραληψουμε ότι σε αυτήν την κοινοβουλ. ομάδα ηταν και ο Κυριάκος, άρα δεν είναι αμοιρος ευθυνών. Όπως και η Ντόρα ο Κωστής ο θοδωρής κ.α. Πάμε στο 2014 και πάλι σε πρόωρες εκλογές, μετά από απαίτησης της τρόικας τον Νοεμβριο του 2014 γιά την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων χωρίς καμιά ευελιξία. Καλούνταν λοιπών να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα που δεν ήταν και λίγα η 16η 19; σε σύντομο χρονικό διάστημα εαν δεν κάνω λάθος 1 μηνός, εαν επιθυμούσε η άλλη πλευρά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Βέβαια θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το έργο του αλλά και τον "κατάλληλοτερος" τότε σε άλλη θέση βέβαια του υπουργού. Και τα <<τεράστια βήματα >> που είχε κάνει τότε σαν υπουργός. Με της απολύσεις καθαριστιων, Σχολικών φυλάκων, κατάργηση δημοτικής αστυνομίας κ.α. Αλλά τι να το κάνεις την προσπάθεια των λίγων;; Και συνεχίζω αυτα βήματα 16 η 19; γιά την κυβέρνηση, χρονικά, αλλά και πολιτικά νομίζω ηταν αδυνάτων. Μετά βέβαια της δυσκολίες που είχε στην ψηφίσει της τροπολογίας του ΕΝΦΙΑ στά θερινά της βουλής με την αντικατάσταση βουλευτων. Και έτσι νομίζω μήν έχοντας άλλη επιλογή πηγαν βιαστικά και με δικαιολογία στην εκλογή του ΠτΔ. Και πάμε στο τώρα. Ας αφήσουμε την πανδημία και τους λάθος χειρισμούς. Και να ρθούμε να δούμε την δραματική κατασταση στην οικονομία, με πολλές αρνητικές πρωτιές. Ύφεση γ τριμήνου 11.5% Ενα έλλειμα στον προϋπολογισμό κοντά στα 14δισ. Ένα χρέος που μπορεί να φτάσει και το 216% ΑΕΠ. Η μόνοι χώρα στον κόσμο με χρέος υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ. Έρχεται και ο προχευτικος κώδικας γιά τα ίδη χρέοκοπημενα νοικοκυριά, το νέο μνημόνιο προ το πυλών, με χιλιάδες "λουκέτα " & χάσιμο θέσεων εργασίας. Οπότε νομίζω σε εκλογές δεν θα πάμε γιατί της θέλει ο Κυριάκος. θα παμε γιατί δεν θ αντεξη την πίεση της κοινωνίας και την καταστ. της οικονομίας

Συριζοβλακας

Ο γνωστός χαζός του χωριού!!!! Ο αγράμματος, ξέρει και αριθμητική....

0,60€

Έτσι και πάει σε εκλογές, αέρα θα τις κερδίσει λέμε! Το 60% το έχει στο τσεπάκι του ο Κυριάκος. Ο σωτήρας όλων των Ελλήνων. Οι Ζαίοι θα ξαναγυρίσουν στο 3% και πολύ τους είναι. Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά και κομμουνισμός. Τι σημαίνουν μνημόνια, τι σημαίνει εποικισμός της πατρίδας μας από μουσουλμάνους όλου του κόσμου, τι σημαίνει παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στα Σκόπια, τι σημαίνει ανευθυνότητα, έλλειψη εμπιστοσύνης, κλπ, κλπ.

koulik-away

Θα αναγκαστεί να κάνει εκλογές για να μείνει στην εξουσία λίγο παραπάνω. Φέτος ακόμα έχει ανετο προβαδισμα.

δεξιος εκπαιδευτικος

....Κυριάκο αν είχες απαλλάξει τη χώρα από το βαρίδι Κεραμέως θα είχες 100000 εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους δίπλα σου......τώρα .......άστα βράστα.......

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ

........και 120.000 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ!....bonus ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ στους "ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ"!!!!

Μεγαλο λαθος κανεις

Τις μεταρυθμισεις στην παιδια τις θελει το 75% του Ελληνικου λαου, επιτελους αξιολογηση εκπαιδευτικων, ταξη και ασφαλεια στα ΑΕΙ, αστυνομευση στα ανωτατα εκπαιδευτικα ιδρυματα και εκδιωξη των κακοπιων στοιχειων. Αν εσυ εισαι δεξιος επαιδευτικος εγω ειμαι ο Μεγας Αλεξανδρος. Παρτο χαμπαρι αυτα που ξερατε τελειωσαν αριστερε εκπαιδευτικε.

μήτσος

Τι εκλογές να κάνεις βρε έρμε; Επειδή σου κανονίζει τα γκάλοπ ο Τάκης και σου δίνουν 38% ,δεν σημαίνει ότι το έχεις. Βέβαια μακάρι να έκανες για να ξεκουμπιστείς μια ώρα αρχύτερα.

planet

Να κα κανεις εκλογες παλιοχουντικε καταφερες να γινεις χειροτερος απο τον Τσιπρα.

αφιλότιμος

αρχίστε να το γλύφετε το πόμολο.

Πρώτο Θέμα Λαγοί !!

Χαχαχαχα ! Σύννεφα στον ορίζοντα; Θέλεις να προδώσεις Αιγαίο και δεν μπορείς μόνος σου ε ; Κάντε τις αύριο κιόλας να ξεκουμπιστείς και εσύ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης