«Freedom Pass»: ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τα κίνητρα στη νεολαία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα

«Freedom Pass»: ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τα κίνητρα στη νεολαία και το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Κριτική στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις

tsipras_thriasio
Με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας απαιτεί ποσοστά εμβολιασμού άνω του 80% πλέον λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», στη χώρα ξέσπασε σφοδρή πολιτική κόντρα για τα κίνητρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προς την ηλικιακή ομάδα των 18-25 ετών, προκειμένου να συμμετάσχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η λεγόμενη «Freedom Pass», μία προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ την οποία θα παίρνουν οι νέοι, όταν κάνουν το εμβόλιο, δέχεται έντονη κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να απαντά ότι πρόκειται για ένα αντιστάθμισμα προς τη νέα γενιά για τους περιορισμούς που υπέστη στην πανδημία και να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώσει ανοιχτά εάν διαφωνεί με το μέτρο.

Ουσιαστικά με την κριτική που άσκησε η Κουμουνδούρου στις σχετικές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, συνεχίζει και εντείνει τη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης στο θέμα της πανδημίας, μία γραμμή που έχει υιοθετήσει ήδη από το δεύτερο κύμα τον περασμένο Νοέμβριο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όσο και στις μικρότερες, χωρίς ωστόσο να αντιπροτείνει, όπως της καταλογίζει η κυβερνητική πλευρά, συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται νωρίτερα το τείχος ανοσίας. Αντ’ αυτού από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η εκτίμηση – μομφή κατά του Μεγάρου Μαξίμου ότι πραγματικός στόχος τέτοιων παρεμβάσεων, όπως η «Freedom Pass», είναι να περιορίσει η κυβέρνηση τη φθορά στη νέα γενιά, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ υστερεί σημαντικά σε σχέση με την απήχησή της σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το χορό των αντιδράσεων χθες, έσυρε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν περίμενε να πει κάτι για το θέμα στην βραδινή εκδήλωση για τα εργασιακά, αλλά έσπευσε με ένα σχόλιο στο Twitter να στηλιτεύσει την «Κάρτα Ελευθερίας» και το οικονομικό κίνητρο, που αυτή αντιπροσωπεύει: «Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των #150ευρω, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται. Η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής - Δεν εξαργυρώνεται» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε λίγο αργότερα ότι «αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα. Εάν τον ενδιέφερε όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%. Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από εξευτελιστικά δωράκια και προνόμια».

Την ανάγκη να απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν την ένιωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, πιθανόν υπό το φόβο μην αναζωπυρωθεί, λόγω και της κριτικής στην «Κάρτα Ελευθερίας», η εντύπωση περί κλεισίματος του ματιού στους αντιεμβολιαστές, μία εντύπωση που δημιουργήθηκε προ ημερών με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη. «Καλούμε τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν παρά την κυβερνητική προσβολή και υποκρισία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος, επιχειρώντας να απαντήσει έτσι και στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία είχε επικρίνει με δριμύτητα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σχόλιο στο Twitter. Η κυρία Πελώνη είχε τονίσει τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Χαρακτηρίζει την επιβράβευση των νέων για την υπομονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας "εξαγορά", επειδή, όπως όλοι θυμούνται, έτσι έμαθε να μεταχειρίζεται ο ίδιος τους πολίτες… Η κυβέρνηση προσφέρει την "Κάρτα Ελευθερίας" στη νέα γενιά, που σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες πολιτών, δεν έλαβε κάποιο αντιστάθμισμα για όσα στερήθηκε στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, παρέχει ένα πρόσθετο κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου… Αν ο κ. Τσίπρας διαφωνεί, ας το δηλώσει ξεκάθαρα. Κι ας μην κρύβεται πίσω από την «αλληλεγγύη» που όψιμα θυμήθηκε».


Ειδήσεις σήμερα:

Survivor: Εκτός από τον δεύτερο αγώνα κατάταξης έμεινε ο Γιώργος Κόρομι

Κορωνοϊός - Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα: Ποιες χώρες «κτυπά» το νέο κύμα - Τι μέτρα λαμβάνουν


Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης